Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Το παραδέχθηκε και ο ΕΜΑ - «Το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις»

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να γίνει;

7 Απριλίου 2021 17:20
Κορωνοϊός: Το παραδέχθηκε και ο ΕΜΑ - «Το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα νέα για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν είναι τα πλέον ενθαρρυντικά για όσους θα ήθελαν να το κάνουν, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιβεβαίωσε πως μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις ως παρενέργεια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις.

Απαντώντας σε όσα είπε αξιωματούχος του προκαλώντας μεγάλη σύγχυση, η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC - ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria).

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Κορωνοϊός: Οι προειδοποιήσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share