Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: «Μπλόκο» από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία στο εμβόλιο της AstraZeneca - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη - Γιατί αναστέλλουν οι χώρες τη χρήση του

15 Μαρτίου 2021 18:27
Κορωνοϊός: «Μπλόκο» από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία στο εμβόλιο της AstraZeneca - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Λίγη ώρα πριν η Γερμανία είχε ανακοινώσει την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca προκαλώντας έντονη ανησυχία. Ο συναγερμός πλέον γενικεύεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν αμέσως μετά Γαλλία και Ιταλία.

Την απόφαση της Γαλλίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε πως ελπίζει γρήγορα να αρχίσει ξανά ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν δοθεί το «ΟΚ» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η Γαλλία ζήτησε επίσημα απάντηση από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca και μέχρι να πάρει απάντηση έβαλε «φρένο» στους εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας Aifa, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Αντίστοιχη γνωμοδότηση περιμένει και η Ιταλία από τον ΕΜΑ, όπως και οι υπόλοιπες χώρες.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα προχωρά κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπ' όψη και τις συστάσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στην Ευρώπη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

«Ασφαλές το εμβόλιο» λέει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Εμβόλιο της AstraZeneca

Γιατί αναστέλλουν οι χώρες τη χρήση του εμβολίου

H Oλλανδία έγινε η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων χωρών και βασίζεται σε αναφορές από τη Δανία και τη Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές και συνιστούν τη χρήση του εμβολίου

Υπήρξε αναφορές για άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση ημέρες και εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε ότι ένα άτομο στην Αυστρία διαγνώστηκε με θρόμβους αίματος και πέθανε δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις» τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο. Ένας ακόμη άνθρωπος εισήχθη σε νοσοκομείο στην Αυστρία με πνευμονική εμβολή (απόφραξη στις αρτηρίες στους πνεύμονες) μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένας θάνατος που αφορούσε θρόμβο αίματος αναφέρθηκε στη Δανία.

Στην Ιταλία, ένας 50χρονος άνδρας πιστεύεται επίσης ότι πέθανε από θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT), ενώ υπήρξε ανεπιβεβαίωτη αναφορά άλλου θανάτου στην Ιταλία.

Εμβόλιο AstraZeneca

Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που πρόσφατα έλαβαν το εμβόλιο, υποβάλλονταν σε θεραπεία αιμορραγία, θρόμβωση και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ποιες άλλες χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου

Η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Iρλανδία δήλωσαν ότι σταματούν προσωρινά όλους τους εμβολιασμούς AstraZeneca για να διερευνήσουν τις αναφορές. Η Ιταλία ακολούθησε επίσης την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία απαγορεύοντας τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα ενός εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca, η οποία στάλθηκε σε 14 χώρες.

Τι λέει η AstraZeneca

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

«Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι σημαντικά χαμηλότερος σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από ό, τι θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό»

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share