Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανατροπή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έκανε το μεγάλο βήμα

19 Φεβρουαρίου 2021 16:49
Κορωνοϊός: Μεγάλη ανατροπή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο όπου όλο και περισσότερα κρούσματα κάνουν την εμφάνιση τους με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί.

Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία έχει σημάνει συναγερμός διότι εντοπίστηκαν κρούσματα με νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία είναι αρκετά ανησυχητική.

Συγκεκριμένα η Johnson & Johnson φαίνεται πως κάνει την επόμενη κίνηση όπου και κατέθεσε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της στον ΠΟΥ.

Έκανε την μεγάλη κίνηση η Johnson & Johnson.

Κορωνοϊός: Η κατάθεση για το αίτημα έγκρισης

Ειδικότερα η Johnson & Johnson υπέβαλε αίτηση για χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η εταιρεία δήλωσε ότι η διαδικασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX που εκτελείται υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, το οποίο στοχεύει στην παροχή δόσεων εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η Johnson & Johnson σύναψε συμφωνία τον Δεκέμβριο για την υποστήριξη του προγράμματος COVAX, αναφέρει το Reuters. Η εταιρεία και η Gavi, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του προγράμματος Covax, αναμένεται να συνάψουν μια συμφωνία προκαταβολικής αγοράς που θα παρέχει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μιας δόσης στο COVAX έως το 2022, δήλωσε η Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι η Johnson & Johnson κατέθεσε νωρίτερα αίτηση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ενώ το εμβόλιο της είναι ήδη υπό εξέταση και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Κορωνοϊός: Μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας εμφάνισε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μετά την πρώτη δόση

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι αρκετά τραγική με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ώστε να αρχίσει να υπάρχει ανοσία σε μερικούς μήνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει δύο νέα μέτρα λόγω των μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί.

Ειδικότερα η κατάσταση με τα εμβόλια έχει προκαλέσει αντιδράσεις όμως σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα αυτό αναμένεται να αλλάξει προς το θετικό.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ειδικότερα η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση. Επίσης, προηγούμενες μελέτες στο Ισραήλ έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Τζίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το Reuters και τους Financial Times, ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες.

Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση.

Η Ρεγκέβ-Γιοτσάι τόνισε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά επεσήμανε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών. Από την άλλη, η μελέτη έγινε στη διάρκεια μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Ισραήλ, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από νέα περιστατικά.

Τα εμβόλια και η αποτελεσματικότητα τους.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση φαίνεται να δικαιώνει τη βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά στις 12 εβδομάδες τις δύο δόσεις τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όσο και για εκείνο των Οξφόρδης/AstraZeneca, καθώς προσπαθεί να εμβολιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάνει τη δική της ανάλυση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ. Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι δεν έχουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως το χρονικό «άπλωμα» των δύο δόσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό. Σχεδόν όλες οι χώρες -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι ΗΠΑ- προσπαθούν να τηρήσουν το διάστημα των τριών εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share