Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Έρχονται λόγω μεταλλάξεων: Tα 2 νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων!

19 Φεβρουαρίου 2021 07:44
Έρχονται λόγω μεταλλάξεων: Tα 2 νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει ξανά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με την αύξηση κρουσμάτων και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού προκαλούν εντονότατη ανησυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μετράμε αρκετά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα και άλλα 7 της αφρικανικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που η παράταση lockdown είναι μέτρο, το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως "αναγκαίο και αναπόφευκτο", με το σενάριο να είναι ένα βήμα πριν την υλοποίηση.

νέα μέτρα λόγω μεταλλάξεων

Τα δύο μέτρα που θα εισηγηθούν σήμερα, μετά τη συνεδρίασή τους, οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας είναι η παράταση μίας τουλάχιστον εβδομάδας του lockdown στην Αττική αλλά και η χρήση της διπλής μάσκας σε μέρη με έντονο συνωστισμό όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την υποεπιτροπή που δημιουργήθηκε για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας αυτής, με βάση τα πρώτα στοιχεία οι δύο μάσκες εξασφαλίζουν προστασία στο 95%, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει μέχρι σήμερα αν η χρήση της θα παρουσιαστεί ως "ισχυρή σύσταση" ή υποχρεωτικό μέτρο. Το μόνο βέβαιο είναι πως η επιτροπή την υποστηρίζει και θα εισηγηθεί για αυτή.

Κορωνοϊός: Νέα πρόταση για τα σούπερ μάρκετ - Για ποιους να ισχύει συγκεκριμένο ωράριο

Νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού που προτείνει συγκεκριμένο ωράριο στα σούπερ μάρκετ για τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Να πηγαίνουν μόνο οι ηλικιωμένοι στο σούπερ μάρκετ μέχρι τις 08:30 το πρωί είναι μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προτείνει η Αθηνά Λινού, για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε -μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» πως τα σούπερ μάρκετ μπορούν να ανοίγουν από τις 06:30 και να μπορούν να πηγαίνουν μέχρι τις 8:30 μόνο οι ηλικιωμένοι. «Αφού οι άνθρωποι αυτοί ξυπνούν πολύ πρωί», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σούπερ μάρκετ

Αναλυτικά, οι υπόλοιπες προτάσεις που παρέθεσε η κ. Λινού:

  • Μέτρα προστασίας (μαζικά τεστ) στους χώρους εργασίας, αλλά και ενεργοποίηση των γιατρών εργασίας που θα μπορούν να τα επιβάλλουν.
  • Εκπαίδευση, κατ’ αρχάς, αλλά και πρόνοια για το κόστος στη χρήση διπλής μάσκας.
  • Ειδικά μέτρα για τους άνεργους, όπως δύο τεστ κορωνοϊού μηνιαίως με ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας που δίνεται.
  • Μέτρα κατά του συνωστισμού στα ΜΜΜ, αλλά και μαζικά τεστ σε περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί μετρό-ΗΣΑΠ και αφετηρίες λεωφορείων.
  • Κουπόνια για χρήση ταξί στους εργαζόμενους που δεν τηλε-εργάζονται.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share