Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε στα 85 του ο θρύλος της σάλσα Τζόνι Πατσέκο (Video)

Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές πατέρες αυτού του είδους μουσικής

16 Φεβρουαρίου 2021 09:33
Πέθανε στα 85 του ο θρύλος της σάλσα Τζόνι Πατσέκο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη ο θρυλικός μουσικός Τζόνι Πατσέκο, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές πατέρες της σάλσα. Επίσης, ο Τσικ Κορία, ο βιρτουόζος πιανίστας που διεύρυνε όσο κανείς άλλο το φάσμα της τζαζ, σε μια καριέρα άνω των πέντε δεκαετιών, πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία 79 ετών.

Μουσικός, συνθέτης και παραγωγός, ο Τζόνι Πατσέκο, γεννημένος το 1935 στη Δομινικανή Δημοκρατία, είχε ιδρύσει τη δισκογραφική εταιρεία Fania Records και το ιστορικό συγκρότημα Fania All-Stars, από το οποίο πέρασαν θρυλικές μορφές της σάλσα, όπως η Σέλια Κρους, ο Έκτορ Λάβος και ο Γουίλι Κολόν.

«Με μεγάλο πόνο ψυχής κι ένα τεράστιο κενό στην καρδιά μου, σας ανακοινώνω ότι ο μαέστρος Τζόνι Πατσέκο έφυγε σήμερα ειρηνικά. Χίλια ευχαριστώ για τις προσευχές σας και όλη την αγάπη που του προσφέρατε πάντα», ανέφερε η σύζυγός του Κούκι Πατσέκο σε ανακοίνωση εξ ονόματος της οικογένειας που αναρτήθηκε στο προφίλ του διάσημου μουσικού στο Facebook.

Ο Τζόνι Πατσέκο είχε εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο πριν από μερικές ημέρες καθώς είχε παρουσιάσει πνευμονία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Γεννημένος την 25η Μαρτίου 1935 στην δομινικανή πόλη Σαντιάγο δε λος Καμπαγιέρος, ο Χουάν Ασαρίας Πατσέκο, που έγινε στην πορεία Τζόνι Πατσέκο, έφθασε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του όταν ήταν παιδί.

Έπειτα από μουσικές σπουδές στην περίφημη Juillard School της Νέας Υόρκης, άρχισε την καριέρα του τη δεκαετία του 1950 κι έγινε διάσημος με την ορχήστρα Pacheco y su Charanga.

Ίδρυσε το 1964 τη Fania Records μαζί με τον δικηγόρο Τζέραλντ «Τζέρι» Μασούτσι.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπημένε μου φίλε και δάσκαλε», ανέφερε μέσω Twitter ο Γουίλι Κολόν.

Τα «El faisan» και «Quitate tu» είναι δύο από τα εκατό και πλέον τραγούδια που είχε ηχογραφήσει ή συνθέσει ο Τζόνι Πατσέκο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share