Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στα Τρίκαλα

Ποιο ήταν το επίκεντρο

14 Δεκεμβρίου 2020 13:09
Σεισμός στα Τρίκαλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συγκεκριμένα στις 12:49 κοντά στα Τρίκαλα. Επίσης ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε στη Κρήτη μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα της Δευτέρας).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και το επίκεντρό του προσδιορίζεται 35,7 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά των Τρικάλων, στην περιοχή των Αγράφων, πάνω από το Μουζάκι. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Πύλης, αλλά και στην πόλη των Τρικάλων.

Σεισμός στην Κρήτη

Πριν λίγη ώρα σημειώθηκε σεισμός στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο χωριό Άρβη. Επίσης ισχυρός σεισμός είχε σημειωθεί και στη Σάμο την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης στην Κρήτη. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Η Άρβη είναι παραθαλάσσιο χωριό στο Δήμο Βιάννου της ομώνυμης επαρχίας. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Αμιρά. Η θέση του είναι σε μια κατάφυτη κοιλάδα από μπανάνες στο Λιβυκό Πέλαγος και η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 78,5 χιλιόμετρα. Η ασθενής σεισμική δόνηση καταγράφεται 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του παραθαλάσσιου χωριού.

Τι έδειξε ο χάρτης του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου

Σεισμός στην Εύβοια - Έγινε αισθητός στην Αττική

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο όπου έγινε αισθητός στην Αθήνα ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός στη Σάμο και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά του Αλιβερίου, στην Εύβοια αλλά και 24 χλμ. νότια της Κύμης. Το εστιακός βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σητείας στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της περιοχής. Ενώ, στις αρχές του μήνα αισθητός είχε γίνει σεισμός και στην Αττική όπου είχε «χτυπήσει» στη Θήβα.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα Σκόπια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Γκαλίτσνικ που είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του βουνού Μπίστρα, 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Μαύροβο.

Το χωριό φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο φεστιβάλ παραδοσιακών γάμων που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό, 120 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Φλώρινας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα και την χώρα μας.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share