Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σεισμός στη Σάμο

Που ήταν το επίκεντρο

10 Δεκεμβρίου 2020 07:08
Σεισμός στη Σάμο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (10/12), στις 05:54, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις βόρειες ακτές της Σάμου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χλμ. σύμφωνα με το EMSC. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 12 χλμ. βόρεια από τους Μυτιληνιούς, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός στη Σάμο και στην Κρήτη.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα Σκόπια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Γκαλίτσνικ που είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του βουνού Μπίστρα, 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Μαύροβο.

Το χωριό φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο φεστιβάλ παραδοσιακών γάμων που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό, 120 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Φλώρινας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα και την χώρα μας.

Σεισμός βόρεια της Ικαρίας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ικαρίας στις 22.57, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 22 χλμ βόρεια της Ικαρίας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα ξανά τη Σάμο.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Σμύρνη - 114 οι νεκροί που βρέθηκαν στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε 17 κατεστραμμένα κτίρια στη Σμύρνη για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε ο εγκέλαδος των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται, πλέον σε 114, ενώ από τους 1.035 που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, οι 898 έχουν πάρει εξιτήριο και οι υπόλοιποι 137 παραμένουν νοσηλεύομενοι.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποίησε πως τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.855 μετασεισμοί, με τους 46 εξ αυτών να είναι ισχυρότεροι των 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας, η Σάμος μετά τον σεισμό ανυψώθηκε 18-25 εκατοστά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share