Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο - Νεκρή μια 20χρονη Σομαλή

Αγνοείται και άλλη μια 20χρονη γυναίκα

2 Δεκεμβρίου 2020 17:05
Ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο - Νεκρή μια 20χρονη Σομαλή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η σορός μιας 20χρονης Σομαλής που πνίγηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί σε ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Παληός Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο βρέθηκε το μεσημέρι στη θάλασσα και μεταφέρθηκε ήδη στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex συνεχίζουν την έρευνα για την εύρεση και της δεύτερης 20χρονης γυναίκας που αγνοείται.

Ας σημειωθεί ότι από το ναυάγιο διασώθηκαν συνολικά 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά όλοι Σομαλικής καταγωγής. Όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα οι κάτοικοι στα Καμμένα Βούρλα και συγκεκριμένα στην Ε. Ο. Λαμίας - Αθηνών στο ρεύμα προς Αθήνα διαμαρτυρήθηκαν για την αποβίβαση μεταναστών στην περιοχή.

Τραγωδία στο Αιγαίο: Νεκρό ένα παιδί και έξι αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες

Η σορός ενός ανήλικου αγοριού εντοπίστηκε από στελέχη σκάφους του Λιμενικού Σώματος, σήμερα το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο της Σάμου, ενώ πριν λίγο καιρό 4 ακόμη μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους ανοιχτά της Κρήτης.

Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε μία γυναίκα, η οποία είχε τις αισθήσεις της, και λίγο πιο πέρα 10 αλλοδαποί πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σύνολό τους παρελήφθησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Επίσης, η Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για εντοπισμό άλλων έξι αλλοδαπών στην ξηρά στα ανατολικά της Σάμου.

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 24 άτομα, δηλαδή αγνοούνται άλλοι έξι.

Διακινητές πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες από σκάφος που έπλεε στα ανοιχτά του Τζιμπουντί - 8 οι νεκροί

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, στο Ναϊρόμπι, δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ μετανάστες από την Αιθιοπία έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 αγνοούνται αφού διακινητές τους πέταξαν στη θάλασσα από σκάφος που έπλεε στα ανοικτά των ακτών του Τζιμπουτί.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών που επέζησαν, στους οποίους προσέφερε βοήθεια ο ΔΟΜ, τρεις διακινητές έσπρωξαν βίαια νεαρούς μετανάστες και νεαρές μετανάστριες, τους πέταξαν έξω από το πλεούμενο ενώ βρισκόταν στη θάλασσα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, η Ιβόν Ντέγκε.

Οι μετανάστες ήταν Αιθίοπες που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο Κέρας της Αφρικής μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να φθάσουν στη Σαουδική Αραβία μέσω Υεμένης, λόγω του κλεισίματος των συνόρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κυρία Ντέγκε, 34 μετανάστες επέβαιναν σε αυτό το πλεούμενο, το οποίο κατευθυνόταν προς την Όμποκ, πόλη του Τζιμπουτί που αποτελεί σημαντικό κέντρο διέλευσης για χιλιάδες Αφρικανούς που αποπειρώνται να μεταναστεύσουν στον Κόλπο.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, τουλάχιστον 2.000 μετανάστες έχουν φθάσει από την Υεμένη στο Τζιμπουτί, η πλειονότητά τους με σκοπό να γυρίσει στην Αιθιοπία, στη Σομαλία και άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής, τονίζει ο ΔΟΜ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ τους προσέφερε ιατρικές φροντίδες, σκηνές, νερό, τροφή και βοήθεια.

«Αυτή η τραγωδία αποτελεί προειδοποιητική βολή», σχολίασε η κυρία Ντέγκε. «Εκατοντάδες μετανάστες εγκαταλείπουν την Υεμένη καθημερινά και προσπαθούν να επιστρέψουν στο Τζιμπουτί. Βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ρισκάρουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από τους διακινητές και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να πεθάνουν με τραγικό τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

Τον Ιανουάριο του 2019 τουλάχιστον 58 μετανάστες, Αιθίοπες οι περισσότεροι, είχαν πνιγεί όταν ναυάγησαν δύο πλεούμενα με τα οποία κινούνταν προς το Τζιμπουτί.

Στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που χωρίζει το Τζιμπουτί από την Υεμένη, γίνεται αμφίδρομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων: από τη μια, Υεμενίτες φεύγουν για να σωθούν από την ένοπλη σύρραξη που αιματοκυλίζει τη χώρα τους, από την άλλη, Αφρικανοί προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην αραβική χερσόνησο σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share