Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στην Σάμο

Που ήταν το επίκεντρο

1 Δεκεμβρίου 2020 23:11
Σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στην Σάμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, στις 22:20.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12,5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Ωστόσο, σεισμός ταρακούνησε πρόσφατα και την Αστυπάλαια.

Σεισμός στη Σάμο

Σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν ένα μήνα από τα καταστροφικά 6,7 Ρίχτερ της 30ής Οκτωβρίου που έπληξαν και την περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία.

Ο σεισμός που έγινε σήμερα στη Σάμο είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του νησιού, στο θαλάσσιο χώρο.

Το εστιακό βάθος της δόνησης μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα, δηλ. ήταν σχετικά επιφανειακή.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα Σκόπια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Σκόπια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Γκαλίτσνικ που είναι ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του βουνού Μπίστρα, 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Μαύροβο.

Το χωριό φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο φεστιβάλ παραδοσιακών γάμων που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό, 120 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Φλώρινας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα και την χώρα μας.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 22 χλμ βόρεια της Ικαρίας. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» νωρίτερα ξανά τη Σάμο.

Σεισμός στην Τουρκία

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Sincik και ήταν επιφανειακός με βάθος μόλις 5 χλμ.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: ένα 3,1 Ρίχτερ με βάθος 5 χλμ και ένας 2,5 Ρίχτερ με βάθος 7 χλμ. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» χθες και την χώρα μας.

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Σμύρνη - 114 οι νεκροί που βρέθηκαν στα συντρίμμια

Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε 17 κατεστραμμένα κτίρια στη Σμύρνη για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που άφησε ο εγκέλαδος των 6,7 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται, πλέον σε 114, ενώ από τους 1.035 που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, οι 898 έχουν πάρει εξιτήριο και οι υπόλοιποι 137 παραμένουν νοσηλεύομενοι.

Τέλος, η Υπηρεσία γνωστοποίησε πως τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.855 μετασεισμοί, με τους 46 εξ αυτών να είναι ισχυρότεροι των 4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Γεωλογίας, η Σάμος μετά τον σεισμό ανυψώθηκε 18-25 εκατοστά.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share