Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" η Πιερία λόγω των κρουσμάτων - Στην Κατερίνη εκτάκτως ο υφυπουργός Υγείας

Σοβαρή η κατάσταση

1 Δεκεμβρίου 2020 12:13
Κορωνοϊός: Στο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολα είναι τα πράγματα με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα διότι αρκετές περιοχές φαίνεται να είναι σε δύσκολη κατάσταση και καθημερινώς να αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις όπως στα Ιωάννινα όπου βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στο στρατόπεδο "Κατσιμήτρου".

Συγκεκριμένα στην Κατερίνη θα πάει εκτάκτως σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προκειμένου να συντονίσει καλύτερα το έργο και τις προσπάθειες των υγειονομικών μετά και την τελευταία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Υφυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τη Διοίκηση και εκπροσώπους του προσωπικού του Νοσοκομείου για τις τελευταίες εξελίξεις, που φέρνουν την Πιερία πανελλαδικά στην θέση σε αριθμό αριθμό των κρουσμάτων και νοσηλευομένων σε κλίνες Covid-19.

Η Πιερία δεν ανήκει μόνο στις 18 περιοχές που είναι στο κόκκινο εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά προβληματίζει και ιδιαίτερα τους ειδικούς, όπως παραδέχτηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε το απόγευμα της Δευτέρας πως παρά το αυστηρό lockdown, η Πιερία εμφανίζει ραγδαία αύξηση στα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «σε κάθε χωριό και πόλη πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση μέτρων και πως «οι αρμόδιοι μηχανισμοί παραμένουν σε επιφυλακή». Στα όρια του είναι και το νοσοκομείο της, με 113 ασθενείς, εκ των οποίων 100 νοσηλεύονται στη διευρυμένη κλινική Covid, ενώ 13 είναι σε ΜΕΘ.

Συνολικά, 113 άτομα νοσηλεύονται με το νοσοκομείο στην παρούσα φάση να αδυνατεί να φιλοξενήσει περιστατικά εκτός νομού λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, έγιναν τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον 25 διακομιδές από το νοσοκομείο Κατερίνης σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Κορωνοϊός: Στο δρόμο για το 2021 το άνοιγμα των σχολείων - Ποια είναι τα βήματα της άρσης του lockdown

Με τον κορωνοϊό να "απειλεί" ακόμη την Ελλάδα και ας υπήρξε μία μικρή μείωση στα κρούσματα αλλά και στους διασωληνωμένους τα σενάρια για την παράταση της άρσης του lockdown αλλά και για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία όλο και περισσότερο "φουντώνουν", ενώ κάποια νέα δεδομένα έχουν δώσει μία λύση σε όλο αυτό.

Συγκεκριμένα το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορωνοϊού.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Ο Γιάννης Σαραντάκος είπε στην «Ώρα Ελλάδος» ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά ένα, όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.

Έτσι λοιπόν, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την προσεχή Παρασκευή, αναφορικά με την άρση των μέτρων, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία.

Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

Δεδομένα, παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση με ό,τι συνεπάγεται από κινηματογράφους μέχρι μπαρ και πίστες.

Άλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ύστερα κι από την σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share