Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Σάμο: Θρήνος με το θάνατο των δύο παιδιών - Αγωνία με τους συνεχείς μετασεισμούς

Πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει

31 Οκτωβρίου 2020 08:47
Σεισμός στη Σάμο: Θρήνος με το θάνατο των δύο παιδιών - Αγωνία με τους συνεχείς μετασεισμούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Σάμου εξαιτίας των μετασεισμών, αποτέλεσμα του φονικού σεισμού των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού στον υποθαλάσσιο χώρο και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Αρκετοί άνθρωποι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, άλλοι σε ξενοδοχεία και σε σπίτια, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα από το σεισμό, ενώ για εκείνους που ήθελαν είχαν στηθεί και κάποιες σκηνές. Πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι περισσότεροι να έχουν μεγέθη 3 με 4 Ρίχτερ.

"Είναι η φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας και περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε το νου μας για έναν ισχυρό μετασεισμό κόντά στα 6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου και έχει μικρό εστιακό βάθος, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ αισθητοί στο νησί ακόμη και αν είναι 3 ή 4 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες" είπε στο protothema.gr ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο θάνατος των δύο παιδιών

Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Αλλά και μεγάλες καταστροφές κυρίως σε παλιά κτίρια, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πραγματοποιούνταν συσκέψεις στο νησί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεώργιου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστου Ροϊλού, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, των Δημάρχων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share