Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σάμος: Ισχυρός μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ

Σήμερα το πρωί!

31 Οκτωβρίου 2020 08:04
Σάμος: Ισχυρός μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη Σάμο. Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 7:31 και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοδυτικά της Σάμου, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 12.6 χιλιόμετρα. Μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν σημειωθεί στην περιοχή περίπου 60 μετασεισμοί.

Ο μετασεισμός των 4,7 που σημειώθηκε νωρίς το πρωί είναι ο ισχυρότερος από όσους έγιναν στο διάστημα αυτό, ενώ άλλοι τρεις μετρήθηκαν πάνω από 4 Ρίχτερ (ένας στα 4,1 και δύο στα 4,2 Ρίχτερ). Μάλιστα, ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε το θάνατο δύο νέων ανθρώπων στη Σάμο και τουλάχιστον 24 στην Σμύρνη.

Σεισμός στη Σάμο: Μαζικές οι ζημιές στο νησί - Τραγικός ο απολογισμός

Μαζικές είναι οι ζημιές στη Σάμο, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί, με τον απολογισμό να είναι τραγικός από τη δόνηση των 6.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακόμη και για τη γειτονική Τουρκία.

Δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ.

Η προσπάθεια των διασωστών της πυροσβεστικής να απεγκλωβίσουν τα παιδιά ήταν υπεράνθρωπη. Οι κάτοικοι στο μικρό στενό στη χώρα της Σάμου, κοντά στο λιμάνι παρακολουθούσαν και προσεύχονταν τα δύο παιδιά, να βγουν ζωντανά. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού έγινε ένας ακόμη δυνατός μετασεισμός.

Ένα 14χρονος με σοβαρά κατάγματα μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Παίδων. Με C-130 μεταφέρεται στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει βαριά κατάγματα.

H νύχτα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της Σάμου, ενώ οι αρχές τους απομακρύνουν από ετοιμόρροπα σπίτια. Με C-130 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει βαριά κατάγματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Όλα ξεκίνησαν όταν εννέα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι ο σεισμός που με σφοδρότητα ταρακούνησε το ανατολικό Αιγαίο σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της Σάμου που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Παλιά κτήρια κατέρρευσαν στη χώρα της Σάμου και το Άνω Βαθύ, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις, 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με κατάγματα στο νοσοκομείο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου και το εστιακό βάθος του επιφανειακό, μόλις στα 10 χιλιόμετρα. Ένα σύννεφο σκόνης τύλιξε το νησί, ενώ μπάζα κεραμίδια και χώματα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα. Οι στενοί δρόμοι στο Άνω Βαθύ αδιάβατοι, προσόψεις κτηρίων δεν άντεξαν και έπεσαν.

Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει

Με δύο μηνύματα μέσω του 112 η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας καλούσε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα αυτοπροτασίας και να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Το μίνι τσουνάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στο λιμάνι στη χώρα της Σάμου, αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν, τα νερά όρμησαν και μέσα στα καταστήματα. Καταρρεύσεις κτηρίων σημειώθηκαν και στη δυτική Σάμο. Τα 6,7 ρίχτερ ταρακούνησαν την Ικαρία, τη Χίο, την Πάτμο, την Κω, την Κάλυμνο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι ακόμη και την Κρήτη. Στη Χίο ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κοκκάλειο Μαιευτήριο και σε παλιά κτήρια, ενώ στην Ικαρία κατολισθήσεις βράχων δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share