Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Σε δασική έκταση

6 Σεπτεμβρίου 2020 17:50
Φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού στην Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, εκδηλώθηκε νότια του οικιστικού κομματιού, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και θάμνους, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για ισχυρούς ανέμους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει αναφορά που να δείχνει ότι η φωτιά απειλεί κάποιον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά στα Καμένα Βούρλα

Φωτιά ξέσπασε στις καλαμιές που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Καμένων Βούρλων κατά μήκος της εθνικής οδού.

Άμεσα στο σημείο επενέβησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα, δύο από το Κλιμάκιο Αγίου Κωνσταντίνου και ένα από τη Λαμία που δεν άργησαν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Στο χώρο της πυρκαγιάς έφτασε επίσης τόσο ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Φθιώτιδας Πύραρχος Ανδρέας Μωράτης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας με τον Αντιδήμαρχο Καμένων Βούρλων Αντύπα Αντύπα και τον Προέδρο της Κοινότητας Δημήτρη Καραμανώλη για την αξιολόγηση της κατάστασης που ευτυχώς δεν πρόλαβε να δημιουργήσει κινδύνους για τις εγκαταστάσεις.

Από το Δήμο διατέθηκε επίσης υδροφόρα και σκαπτικό μηχάνημα για τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης.

Φωτιά στην περιοχή Ξερόκαμπος της Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ξερόκαμπος, του δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Μάλιστα χθες ακόμα μια φωτιά είχε ξεσπάσει στη Μεσσηνία.

Κεφαλονιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε ύφεση η φωτιά

Άσχημη ήταν η νύχτα στην Κεφαλονιά εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στα Αννινάτα του Ελειού. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατέκαψε από το απόγευμα της Παρασκευής δασική έκταση με πεύκα και πουρνάρια και υπήρξαν δυσκολίες στην αντιμετώπισή της, καθώς εξαπλώθηκε ταχύτατα από διαφορετικά μέτωπα εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι εναέριες ρίψεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτα και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν, ότι υπάρχουν εστίες φωτιάς στην περιοχή του Ελειού, σε Καπανδρίτι, Αγία Ειρήνη και Καμπιτσάτα.

Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος έδωσε το βράδυ της Παρασκευής εντολή για εκκένωση του Καπανδριτίου, προτρέποντας τους κατοίκους του χωριού "να απομακρυνθούν" άμεσα για λόγους "προστασίας της ζωής και της υγείας τους". Νωρίς το πρωί του Σαββάτου όμως, με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος έγινε άρση αυτής της απόφασης.

Ενισχύσεις από την Αθήνα

Το βράδυ της Παρασκευής έφτασαν στην Κεφαλονιά ενισχύσεις από την Αθήνα. Με ειδική πτήση της Skyexpress αφίχθησαν στο νησί 48 πυροσβέστες, ενώ με ειδικό δρομολόγιο από το λιμάνι της Κυλλήνης έφθασαν στον Πόρο 11 πυροσβεστικά οχήματα.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις που αποτελούνται από 102 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από τη Δυτική Ελλάδα και την 1η ΕΜΑΚ της Αθήνας, 21 πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και εθελοντές της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ επί τόπου βρίσκεται και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Φωτιά και στο Σοφικό Κορινθίας

Μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 02:50 στην περιοχή του Αγίου Βλάση Σοφικού στην Κορινθία, ενώ φωτιά ξέσπασε εχθές και στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 43 Πυροσβέστες με 15 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Το πύρινο μέτωπο έκαψε έκταση με πεύκα το οποίο σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, έκανε δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Οι κάτοικοι είναι αρκετοί αλλά περισσότεροι είναι παραθεριστές. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για περίπου 2.000 άτομα. Στον Κόρφο οι κάτοικοι έχουν κατέβει στην παραλία κατόπιν σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «ο αέρας είναι δυνατός και η φωτιά έχει μέτωπο 4-5 χλμ. ενώ απέχει από το χωριό περίπου 2χλμ.». Περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μιλώντας στο OPEN, ο Βασίλης Νανόπουλος δήλωσε ότι εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Κόρφος.

Δείτε εδώ όλα όσα είπε:

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share