Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Δυτική Μάνη

Στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής

4 Σεπτεμβρίου 2020 15:10
Φωτιά στην Δυτική Μάνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Νίκων στο Δήμο Δυτικής Μάνης, στη Μεσσηνία.

Στην περιοχή επιχειρούν 21 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με 6 οχήματα.

Μήνυμα από το 112: Προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς που ελλοχεύει για εννέα περιφέρειες της χώρας, αύριο, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ υψηλός, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Για αυτό το λόγο, όσοι διαμένουν στην Αττική έλαβαν και ειδοποίηση από το 112. Ωστόσο, ισχυρή πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγες ώρες στην Αρχαία Ολυμπία.

Δείτε το μήνυμα:

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων), Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Σημειώνεται, ότι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Φωτιά στα Φάρσαλα - Εκκενώνονται κτηνοτροφικές μονάδες

Φωτιά έχει ξεσπάσει στα Φάρσαλα και, συγκεκριμένα, σε χαράδρα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν κνητοτροφικές μονάδες στην περιοχή.

Η φωτιά, που καίει στην περιοχή «Κοκκίνο», αρχικά δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως νωρίς το πρωί άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, με αποτέλεσμα να τη στρέψει σε χαράδρα, μέσα στην οποία υπάρχουν διάσπαρτοι στάβλοι και ποιμνιοστάσια, ενώ φωτιά είχε ξεσπάσει και στην Κρήτη.

Έτσι, δόθηκε εντολή στους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τους στάβλους τους, για προληπτικούς λόγους.

Αρχαία τραγωδία στις Μυκήνες: Η φωτιά έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο και προκάλεσε ζημιές

Σε... αρχαία τραγωδία μετατράπηκε η φωτιά στις Μυκήνες, που μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο προς το βράδυ της Κυριακής (30/8), αλλά δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης από την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων όμως που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς την χαράδρα του Χάβου και μπήκε στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Άμεσα εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από τους φύλακες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν, μετά από μεγάλη προσπάθεια, να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά μετά τις 21:30.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία ήταν τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπήρξαν γεμάτες με νερό δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Δείτε βίντεο και δηλώσεις:

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share