Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Συναγερμός στη Λάρισα: Επτά γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό

Έντονη ανησυχία

5 Αυγούστου 2020 15:11
Συναγερμός στη Λάρισα: Επτά γιατροί θετικοί στον κορωνοϊό
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Συναγερμός στην Λάρισα, καθώς υπάρχουν νέα κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν τις τελευταίες ώρες.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με το larissanet, είχαν βρεθεί θετικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δύο ειδικευόμενοι γιατροί και άλλοι δύο στο Γενικό νοσοκομείο. Με τα έως τώρα αποτελέσματα, άλλοι τρεις ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους επτά (5 στο ΠΓΝΛ και 2 στο ΓΝΛ).

Έως το απόγευμα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το περίπου 60 τεστ που ελήφθησαν από το ΓΝΛ. Ενώ, δυστυχώς στους 211 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας, αφού πριν από λίγη ώρα 92χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

«Έρχεται το δεύτερο κύμα και τα κρούσματα θα φτάνουν στα...» - Καμπανάκι από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Καμπανάκι χτύπησε για ακόμη μια φορά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που μίλησε στο δελτίο του Mega και τόνισε πως είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, συνηγορεί στην καλή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, χρειάζεται όμως αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ μια κατάθεση ψυχής έκανε πριν η Αναστασία Κοτανίδου.

«Τα κρούσματα στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται. Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα».

Καμία έκπτωση στα μέτρα

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν χωράει καμία έκπτωση στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, καθώς αυτά τα μέτρα είναι που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα του ιού.

«Δε μας παίρνει να κάνουμε εκπτώσεις στα μέτρα».

Επιπλέον, η τήρηση των μέτρων θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από εδώ και πέρα, ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε: «η εξάπλωση του ιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα σημεία της υπερμετάδοσης και πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στοχεύουν εκεί».

Πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα στο δεύτερο κύμα

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τα 200 ανά ημέρα, μια εφιαλτική πρόβλεψη που θα συνοδεύσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Στο δεύτερο κύμα, όταν θα έρθει και αν έχουμε σωστή επιτήρηση, θα μετράμε πάνω από 200 κρούσματα την ημέρα».

Χρονικά, τέτοιους αριθμούς θα δούμε κοντά στο φθινόπωρο.

Πληρότητα στα πλοία

Αναφερόμενος στην αύξηση της πληρότητας των πλοίων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την αρμόδια επιτροπή πριν σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

«Όταν ελήφθη η απόφαση είδαμε ότι δεν είχαν συμβεί μεταδόσεις σχετιζόμενες με πλοία. Συγχρόνως, υποχρεώσαμε όλον τον πληθυσμό μέσα στο πλοίο να φοράει τη μάσκα. Αν γίνει σωστή και αυστηρή επιτήρηση της μάσκας, δε θα έχει καμιά επίπτωση η αύξηση της πληρότητας».

Πισωγύρισμα αν έχουμε εισαγωγές σε ΜΕΘ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανάκληση μέτρων.

«Σε πρώτη φάση θέλουμε να μην πληγούν οι οικονομικές δραστηριότητες».

Τόνισε ότι η χρήση μάσκας σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται «θα μας φέρει αντιμέτωπους με την αντίδραση του κόσμου. Θα πρέπει να γίνει αστυνόμευση εκεί που πρέπει και να επιβληθούν πρόστιμα».

Όσον αφορά τα σχολεία, ο καθηγητής εκτίμησε ότι το σενάριο του Μαΐου είναι προ των πυλών για την επιστροφή στα θρανία.

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share