Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Σε δασική έκταση

Συναγερμός

22 Ιουνίου 2020 18:50
Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Σε δασική έκταση

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε δασική έκταση, ενώ δεν απειλείται κάποιος οικισμός.

Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα με 33 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρεί και ένα ελικόπτερο, ενώ ακόμα μια τεράστια ξέσπασε στην Εύβοια.

Φωτιά στα Χανιά (Video)

Φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδική έκταση που βρίσκεται στην περιοχή Πλατάνι στα Χανιά, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Ενώ, τραγωδία είχαμε στις Σέρρες με μία 87χρονη να χάνει την ζωή της από αναθυμιάσεις μετά από πυρκαγιά.

Έξι οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν στον τόπο του συμβάντος προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς την εθνική οδό. Οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι ριπές αέρα αλλά και το γεγονός ότι πέρα από τη χορτολιβαδική έκταση καίγονταν γυαλιά και λάστιχα, δεν βοηθούσαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Την ίδια ώρα η αστυνομία βρέθηκε επί του ΒΟΑΚ για να ρυθμίσει την κυκλοφορία, λόγω και του έντονου καπνού που έβγαινε από την καύση των ελαστικών. Γύρω στις 12:30 και μετά από αρκετά μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Η κυκλοφορία επίσης, στο αντίστοιχο ύψος του ΒΟΑΚ διεξάγεται πλέον, κανονικά.

Εικόνες σοκ στην Φωκίδα: Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μονή Βαρνάκοβας

Εικόνες σοκ έρχονται από την Φωκίδα, με την φωτιά στη Μονή Βαρνακόβας να καταστρέφει το μέρος ολοσχερώς, ενώ και το 2017 είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό, με το μοναστήρι να γλιτώνει τότε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση του υποστράτηγου, συντονιστή των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Πετρούτσο, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο, «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές, ενώ σε φωτιά στον Τύρναβο πέθαναν 320 πρόβατα.

Έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε, εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός, που χρησιμοποιείται από τότε, ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

TAGS
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share