Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μεγάλη φωτιά στη Δυτική Αχαΐα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

19 Ιουνίου 2020 12:52
Μεγάλη φωτιά στη Δυτική Αχαΐα
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο Μαζαράκι δυτικής Αχαΐας. Η πυρκαγιά καίει χορτολιβαδική έκταση ενώ στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, με 7 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Με πυρκαγιά να εκδηλώνεται ξανά στην Αχαϊα πριν λίγες μέρες.

Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες, ενώ επιχειρούν συνεχώς ώστε να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Εικόνες σοκ στην Φωκίδα: Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μονή Βαρνάκοβας

Εικόνες σοκ έρχονται από την Φωκίδα, με την φωτιά στη Μονή Βαρνακόβας να καταστρέφει το μέρος ολοσχερώς, ενώ και το 2017 είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό, με το μοναστήρι να γλιτώνει τότε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση του υποστράτηγου, συντονιστή των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιάννη Πετρούτσο, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο, «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές, ενώ σε φωτιά στον Τύρναβο πέθαναν 320 πρόβατα.

Έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε, εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός, που χρησιμοποιείται από τότε, ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share