Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Κάσο

Συναγερμός

26 Μαΐου 2020 07:38
Σεισμός στην Κάσο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέος σεισμός σημειώθηκε στην Κάσο, αφού τα ξημερώματα της Τρίτης, δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Κρήτης, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς και σε διάφορα σημεία. Στο «κάδρο» μπαίνουν και τα κοντινά νησιά και ιδιαίτερα η Κάσος, η οποία κουνήθηκε από δύο ασθενείς σεισμούς μεγέθους 3,3 και 3,7 Ρίχτερ, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο πρώτος σεισμός (3,3 Ρίχτερ), σημειώθηκε στις 00:49 και είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,3 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 00:58, καταγράφηκε και δεύτερος σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, αυτή τη φορά μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο ελαφρώς μετατοπισμένο, στα 20 χιλιόμετρα βιορειοδυτικά του νησιού. Το δε εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

«Οι σεισμοί στην Κρήτη είναι...» - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον «χορό» του εγκελάδου στο νησί

Η Κρήτη βρίσκεται στον «χορό» του εγκελάδου τις τελευταίες μέρες, με τελευταίο μεγάλο σεισμό έναν της τάξης των 5.2 Ρίχτερ, με το σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα να απαντά για το ζήτημα, που απασχολεί την χώρα.

Ο κύριος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο enikos.gr και το Star, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για «μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι «δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά». Σημειώνεται ότι από από τις 2:22 οπότε εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 77 χλμ νότια της Άρβης και έως τις 08:00 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share