Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Θετικές τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου “Παπανικολάου”

Συναγερμός

7 Απριλίου 2020 08:58
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Θετικές τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου “Παπανικολάου”
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δίνουν καθημερινά μάχη με τον εχθρό που λέγεται κορωνοϊός! Ο λόγος για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αυτών των ηρώων της καθημερινότητας. Τρεις από αυτές τις αγωνίστριες διαγνώστηκαν με τον φονικό ιό.

Πρόκειται για νοσηλεύτριες του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, οι οποίες βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό, όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Οι δύο από αυτές εργάζονταν στην Πνευμονολογική κλινική και η τρίτη στην Β’ Χειρουργική.

Να σημειωθεί ότι από την ημέρα που το “Παπανικολάου” ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς, οι συγκεκριμένες κλινικές λειτουργούσαν αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα θετικοί βρέθηκαν και 5 γιατροί στο ΑΧΕΠΑ.

Το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου που έχουν εμφανίσει μέχρι στιγμής οι τρεις νοσηλεύτριες είναι ο πυρετός.

“Μέχρι το Σάββατο (σ.σ. 04.04.2020) οι τρεις αυτές συνάδελφοί μας εργάζονταν κανονικά. Η είδηση ότι νόσησαν έχει προκαλέσει ανησυχία στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους και να μπούνε αρκετοί συνάδελφοι σε καραντίνα. Δεν υπάρχει επαρκές προστατευτικό υλικό και δεν γίνονται, όπως έχουμε ζητήσει, συχνοί εργαστηριακοί έλεγχοι στο προσωπικό” δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Κορωνοϊός: Χαμόγελα για τα μόλις 20 κρούσματα χτες - Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Η καμπύλη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται ότι παραμένει σταθερή, καθώς τα κρούσματα και οι νεκροί δεν αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς όπως σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτό υποστήριξε και ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, που σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, που σημαίνει ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες.

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο. Άρα δεν μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ενθαρρυντικός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Την ίδια ώρα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1755, από τα οποία τα 361 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 655 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού ανέρχεται στους 79. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες. Εννιά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα 269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Πως εξηγείται η βαριά εικόνα και οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊου στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊού και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν τις ανακοινώσεις της Δευτέρας παρουσίασε τα διαγράμματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες σε σχέση με την εξέλιξη των κρουσμάτων και τους θανάτους από τον κοροναϊό.

«Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα με τα κρούσματα και τους θανάτους φαίνεται ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, ενδεχομένως η Πορτογαλία», τόνισε.

Σύμφωνα με το διάγραμμα για τον αριθμό των κρουσμάτων, μέχρι την Κυριακή, η Ελλάδα μετρούσε μόλις 1.753, συγκριτικά με τις Πορτογαλία (11.278), Ολλανδία (17.851) και Βέλγιο (19.691).

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share