Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 5 γιατροί του ΑΧΕΠΑ μετά το πρώτο κρούσμα

Τι συμβαίνει;

3 Απριλίου 2020 15:34
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 5 γιατροί του ΑΧΕΠΑ μετά το πρώτο κρούσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε καραντίνα μπήκαν πέντε συνολικά γιατροί του ΑΧΕΠΑ, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού να βρίσκεται σε ειδικευόμενη γιατρό του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα, στην παθολογική κλινική.

Σύμφωνα με το Voria.gr, οι τέσσερις γιατροί δεν έχουν συμπτώματα, ωστόσο απομονώθηκαν προληπτικά λόγω της καθημερινής επαφής με την ειδικευόμενη γιατρό. Δείτε και τους «ύμνους» ρωσικής εφημερίδας για τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βγήκαν τα πρώτα δέκα αποτελέσματα που διενεργήθηκαν σε προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και είναι αρνητικά, ενώ αναμένονται περίπου άλλα 15.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στην ειδικευόμενη γιατρό της Παθολογικής, κλινική η οποία είναι και επιφορτισμένη με τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Άνδρας ήταν 49 μέρες με κορωνοϊό - Τρομακτική ανακάλυψη για τον φονικό ιό (photo)

Μια τρομακτική είδηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική dailymail, η οποία υποστηρίζει πως Kινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα νέο μεταλλαγμένο υποτύπο του κορωνοϊού, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί. Επίσης, μία «βόμβα» έριξε και ερευνήτρια του MIT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη περίπτωση μεσήλικου άνδρα με κορωνοϊό που έμεινε άρρωστος για 49 ημέρες – ένα χρονικό διάστημα που δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν. Ωστόσο, τα συμπτώματα του εν λόγω ανθρώπου ήταν ήπια και οι ερευνητές δήλωσαν ότι φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει μια «δυναμική ισορροπία» με τον ιό.

undefined

Το δημοσίευμα βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου medRxiv, ένα site προτύπων για επιστημονικά ιατρικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω μελέτη δεν έχει εξεταστεί από άλλους επιστήμονες, οπότε και η εγκυρότητά της αμφισβητείται ακόμα. (Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα)

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Ουχάν για να κάνει το τεστ για κορωνοϊό στις 8 Φεβρουαρίου του 2020.

undefined

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δήλωσε είχε πυρετό για περίπου μία εβδομάδα, αλλά δεν είχε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα. Μετά από θεραπεία, ακολούθησαν τεστ την 17η, 22η, 26η, 30η, 34η, 39η, 43η και 49η μέρα. Όλα βγήκαν θετικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα τεστ την 47η μέρα βρήκε αρνητικό, ωστόσο ενδέχεται να ήταν λανθασμένο.

Έτσι, με τις μέρες να περνούν και τον ασθενή να μην μπορεί να γιατρευτεί από τον ιό χρειάστηκε να του παρασχεθεί θεραπεία με αίμα που χρησιμοποιείται στην Κίνα και πειραματικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, εν λόγω ασθενής έλαβε μετάγγιση πλάσματος από έναν πάσχοντα κορωνοϊό που είχε αναρρώσει και είχε αντισώματα του ιού στο αίμα του.

Βάσει των πληροφοριών που πήραν οι επιστήμονες από τον εν λόγω ασθενή, υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει βρεθεί ένας νέος ήπιος υπο-τύπος του SARS-CoV-2, ή αλλιώς κορωνοϊό. Ο εν λόγω ιός έχει χαμηλότερη τοξικότητα και δεν είναι τόσο μολυσματικός, ωστόσο είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθεί. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share