Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Δεν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν της Αλβανίας!" Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν!

Δεν θα έχει συνέχεια ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ!

27 Νοεμβρίου 2019 10:54

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι ο σεισμός στην Κρήτη δεν σχετίζεται με αυτόν της Αλβανίας! Επίσης δεν θα έχει συνέχεια η σεισμική δραστηριότητα!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα «το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια». Σεισμός Αλβανία: Το μεγάλο ψέμα με την φωτογραφία του σκύλου που κάνει τον γύρο του διαδικτύου!

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της Τετάρτης με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κρήτης και 20χλμ. νότια των Αντικυθήρων.

Όπως είπε «οι σεισμοί αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία». πρόσθεσε ο κ. Λέκκας

«Ποτέ αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν ζημιές, δεν προμηνύει κάτι ιδιαίτερο», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος. Κλείνουν τα σχολεία στην Κρήτη! Στους δρόμους οι μαθητές των Χανίων μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ!

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Για σεισμό που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία έκανε λόγο σε ανάρτησή του και ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Αλβανία: Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Ο Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μίλησε για τον σεισμό στην Αλβανία, τονίζοντας ότι «για το θέμα αυτό έχουμε πλήρη αντίληψη και το λέμε ξεκάθαρα».

Δείτε επίσης: Δένδιας: "Εκτεταμένες οι καταστροφές από τον σεισμό στην Αλβανία"! (Video)

Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες δομές στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σεισμική δραστηριότητα από τη μία χώρα στην άλλη»
Ο κ. Λέκκας εξήγησε για ποιο λόγο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση την χώρα μας.

«Τα ρήγματα που υπάρχουν στην Αλβανία, διακόπτονται απότομα στο ύψος της Κορυτσα και της Κονιτσας καθώς εκεί υπάρχει εγκάρσια δομή, συνεπώς η όλη δραστηριότητα που υπάρχει στην Αλβανία δεν μπορεί να μεταφερθεί στον ελλαδικό χώρο».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στην Αλβανία με αποστολή από τον ΟΑΣΠ και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Το “τι περιμένουμε;” είναι το ερώτημα που θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε κατά την αποστολή μας στην Αλβανία, να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια με βάση τα δεδομένα, διότι κάθε γεγονός εξελίσσεται με το δικό του διαφορετικό τρόπο και αυτό πρέπει να το λύσουμε» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γεγονότος που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδηλωθεί μια παρόμοια σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή, η οποία μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Αντί να πάμε σε ένα μειούμενο μέγεθος το μέγεθος αυξάνει και γι’ αυτό είμαστε λίγο προβληματισμένοι» και διευκρίνισε πως «περιμέναμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τόνισε δε πως «ήταν ένα μεγάλος σεισμός στην Αλβανία. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα κατασκευών στη γειτονική χώρα. Υπάρχουν οι παλιές τρωτές κατασκευές, οι κατασκευές κάποιων δεκαετιών και οι σύγχρονες κατασκευές που είναι πολύ καλές βέβαια, όμως το απόθεμα γέρνει στην πλευρά των παλιών κατασκευών και όχι τόσο των σύγχρονων και είναι επόμενο οι κατασκευές αυτές να μην έχουν την απαιτούμενη θωράκιση και γι΄ αυτό έχουμε τις ζημίες αυτές που προκλήθηκαν».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share