Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δυνατός σεισμός στην Ναύπακτο!

Συναγερμός!

26 Νοεμβρίου 2019 07:16
Δυνατός σεισμός στην Ναύπακτο!

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (26/11), στις 06:49, σε υποθαλάσσια περιοχή, νότια της Ναυπάκτου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 2 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 19 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας.

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 7,9 χλμ., και επίκεντρο 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου.

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία! Τρόμος σε Κέρκυρα και Γιάννενα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4:58 τα ξημερώματα στην Αλβανία.

Το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπίστηκε στα 24 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας των Τιράνων και στα 7 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Durres, οι κάτοικοι της οποίας είχαν βγει ήδη στους δρόμους, λόγω των αλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που είχαν προηγηθεί. Το δε εστιακό βάθος μετρήθηκε στα δύο χιλιόμετρα

Σύμφωνα με αναφορές από τη γειτονική χώρα, υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, ενώ οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει καταγραφή και ελέγχους για τυχόν τραυματίες.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Αποκάλυψη του Ευθύμη Λέκκα: Για την καταστροφή στην Κινέτα φταίει...!

Για πολύ μεγάλο σεισμό με επίκεντρο το Δυρράχιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας προσθέτοντας ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες στην περιοχή.

«Ιστορικά το ρήγμα αυτό δίνει αρκετά μεγάλους σεισμους. Πρόκειται για την πιο δραστήρια σεισμική ζώνη στην Αλβανία η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο γιατί διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσάς που δεν επιτρέπει την όποια ανησυχία να περάσει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Λέκκας στο ΟΡΕΝ.

Ο ισχυρός σεισμός στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με αναφορές, έγινε αισθητός τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στα Γιάννενα.

Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.

Στην πόλη Durres, η οποία αριθμεί σχεδόν 150.000 κατοίκους και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, υπήρξαν αναφορές για πανικό των κατοίκων, ενώ ένας ικανός αριθμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share