Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη του Ευθύμη Λέκκα: Για την καταστροφή στην Κινέτα φταίει...!

Σοκ!

25 Νοεμβρίου 2019 14:55
Αποκάλυψη του Ευθύμη Λέκκα: Για την καταστροφή στην Κινέτα φταίει...!

Στην Κινέττα κατευθύνεται ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά - Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

Για το θέμα εξεδόθη και σχετική ανακοίνωση στην οποία μάλιστα γίνεται και μια πρώτη εκτίμηση των αιτίων που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου στην Κινέτα.

Συναγερμός στην Κινέτα: Αγνοείται 44χρονος!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Εικόνες καταστροφής στην Κινέτα! Ανατριχιάζει κάτοικος: "Απειλήθηκε η ζωή μου...!» (Video)

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία στην Κινέτα.

Χάος στους δρόμους λόγω της κακοκαιρίας: «Κόλαση» στη Λεωφόρο Κηφισού! (photo)

Υπήρξαν απομακρύνσεις ατόμων από σημεία που είχαν πλημμυρίσει, κατολισθήσεις, καταστροφές περιουσιών και κάποια αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα.

"Σήμερα θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα την Ελλάδα"! Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί!

Η κυρία Παναγιωτοπούλου, κάτοικος Κινέτας, μας περιγράφει το πως ο χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητό τους αλλά και το πως χάθηκε ο δρόμος κάτω από το σπίτι τους.

Η εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα κι ο Λάζος Μαντικός βρέθηκε στη γέφυρα της Πίκκας στη Κινέτα, όπου το ρέμα που υπερχείλισε λόγο της κακοκαιρίας και προκάλεσε ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Σαρώνει η κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Εκκενώθηκαν σπίτια στην Κατερίνη! (Video)

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Γηρυόνης από νωρίς τη νύχτα σε Κατερίνη, Σέρρες και Τρίκαλα!

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί;

Ήδη στην Κατερίνη τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι αρκετά, με την θάλασσα να έχει φουσκώσει στη περιοχή της Παραλίας και να έχουν εισχωρήσει στον δρόμο μεγάλες ποσότητες νερού.

Κακοκαιρία Γηρυόνης: Έκλεισε η εθνική οδός! (Video)

Μάλιστα, με δεδομένο πως ο νομός, μαζί με Ημαθία και Λάρισα, αναμένεται να δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής από την κακοκαιρία, οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν εντολή για να εκκενωθούν οι κατοικίες που βρίσκονται στον δρόμο μπροστά από την θάλασσα. Έθεσαν μάλιστα σε κατάσταση ετοιμότητας και τους κατοίκους που μένουν στις αμέσως επόμενες γειτονιές για να είναι έτοιμοι να μετακινηθούν, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο.

Κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω κακοκαιρίας!

Μάλιστα, μετά από απόφαση των Δήμων Κατερίνης και Δίου - Ολύμπου, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα λόγω της κακοκαιρίας. Το κλείσιμο των σχολείων αφορά τους δύο δήμους, καθώς και τους δήμους Πέτρας, Παραλίας, Κορινού, Ελαφίνας, Πιερίων, Δίου, Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου. Η κακοκαιρία ξεκίνησε από το απόγευμα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στο Ιόνιο, ενώ σήμερα αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Η κακοκαιρία έχει χτυπήσει και στην Θεσσαλία, αλλά και την βόρεια Μακεδονία. Στα Τρίκαλα η ορατότητα λόγω της σφοδρότητας της βροχόπτωσης, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εθνική Οδό Τρικάλων – Καλαμπάκας, ενώ στις Σέρρες, η σιδηροδρομική Γραμμή προς τη Δράμα, έκλεισε προσωρινά.

Μεγάλες ποσότητες νερού μετέφεραν υλικά πάνω στις γραμμές, οι οποίες μετατοπίστηκαν στην γέφυρα του Νεοχωρίου. Έτσι, η κυκλοφορία διακόπηκε ώστε συνεργείο να επιδιορθώσει τις ζημιές, με επιβάτες ενός τρένου που περνούσε από το σημείο, να μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στον προορισμό τους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share