Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Λιμενικό: Πυροβόλησαν ύποπτο σκάφος που κατευθυνόταν στην Χίο!

Μετέφερε μετανάστες!

14 Νοεμβρίου 2019 18:44
Λιμενικό: Πυροβόλησαν ύποπτο σκάφος που κατευθυνόταν στην Χίο!

Το τουρκικό πρακτορείο σε τηλεγράφημά του κατήγγειλε πως το Λιμενικό Σώμα πυροβόλησε σκάφος ανοιχτά της Χίου, που μετέφερε μετανάστες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Το Λιμενικό Σώμα απαντά, δίνοντας εξηγήσεις για το εν λόγω συμβάν.

Δείτε επίσης: 347 ακόμη μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, εντόπισαν το ταχύπλοο να κινείται ύποπτα με βορειοδυτική πορεία. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης, ανοιχτά του Βροντάδου Χίου, σε μια περίοδο που 380 μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού, το ταχύπλοο μήκους 15 μέτρων έσβησε τα φώτα όταν είδε το περιπολικό σκάφος και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα προς την αντίθετη πλευρά. Το Λιμενικό τονίζει πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχύπλοου «με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του». Τελικά το σκάφος επέστρεψε στις ακτές της Τουρκία.
Για καταγγελίες των προσφύγων σε βάρος του Λιμενικού κάνει λόγο το Anadolu

Στο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου, με φωτογραφίες ενός ταχύπλοου γεμάτο σημάδια από βολές και τρύπες, αναφέρεται πως οι πρόσφυγες κατήγγειλαν στις τουρκικές αρχές την ελληνική ακτοφυλακή. Συγκεκριμένα, 17 Σύροι και 10 Σομαλοί υποστηρίζουν πως η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους. «Πυροβολούσαν για περίπου 15-20 λεπτά. Έριξαν πάνω από 100 σφαίρες και πάνω στο σκάφος μερικές φορές. Μετά το σκάσαμε, το σκάφος παραλίγο να αναποδογυρίσει. Στο τσακ γλιτώσαμε» ισχυρίζονται οι πρόσφυγες. Πάνω από 200 μετανάστες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από Χίο, Λέρο και Λέσβο!

 Πυροβόλησαν ύποπτο σκάφος

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διακινητής τους συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές. Το Λιμενικό Σώμα της χώρας μας ωστόσο, σημειώνει πως το εν λόγο ταχύπλοο δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στις ελληνικές ακτές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

«Απάντηση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:

1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του. Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες ανοιχτά της Κω!

4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.»

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share