Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συναγερμός: Σεισμός «χτύπησε» την Κρήτη!

Σε θαλάσσια περιοχή!

3 Σεπτεμβρίου 2019 07:41
Συναγερμός: Σεισμός «χτύπησε» την Κρήτη!

Με έναν σεισμό μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, «ταρακουνήθηκε» η ανατολική Κρήτη σήμερα το πρωί. Να τονίσουμε ότι νωρίτερα τη νύχτα, σημειώθηκε σεισμός τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Πάτρα.

Στις 06:30 σημειώθηκε ο σεισμός, ο οποίος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο σε θαλάσσια περιοχή, ανατολική της Κρήτης και 56 χλμ νοτιοδυτικά της Κάσου. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 32,2 χλμ, αλλά έγινε αισθητός. Σεισμός στην Πελοπόννησο!

Δεν υπάρχουν ωστόσο αναφορές για ζημιές ή προβλήματα.

Σεισμός στη Σάμο! «Ταρακουνήθηκε» το νησί!

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 18:38 μ.μ. σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σάμο. Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ταρακούνησε το Αντίρριο!

Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα νότια του νησιού.

Το εστιακό της βάθος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν 15,8 χιλιόμετρα.

Nέος σεισμός στη Ρόδο!

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 51,8 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σεισμική δόνηση σημειώθηκε βορειοανατολικά της Καρπάθου.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό είναι μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Έδεσσα!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (1/9) 6 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Έδεσσας, με αποτέλεσμα να «κουνηθούν» και περιοχές όπως η Σκύδρα, η Νάουσα, αλλά ακόμη και η Κοζάνη. Τρείς ισχυροί σεισμοί στην Σάμο σε διάστημα δύο ωρών!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:11 και το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Στην περιοχή υπήρξε και μετασεισμός, λίγα λεπτά αργότερα, έντασης 2,8 βαθμών.

Προσοχή: Αυτά είναι τα ακατάλληλα σχολεία στην Αττική μετά τον σεισμό!

Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από τον ισχυρό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ταρακουνήσει την Αττική στις 19 Ιουλίου και ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που έχουν προκληθεί στα σχολικά κτίρια. Σεισμός στην Αθήνα!

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο σε ανακοίνωσή της μετασεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολικά κτίρια της Αττικής και επισκευές όπου βρεθούν προβλήματα, ενώ στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, όπου επλήγη περισσότερο από το σεισμό, ήδη ο δήμαρχος Χαϊδαρίου απέστειλε αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Σελέκος αναφέρει σε αίτημά του προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι έξι σχολεία στο Χαϊδάρι, στα οποία έχει γίνει έλεγχος, έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση και ζητάει κονδύλι ύψους 360.000.000 ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι απομένουν περίπου δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Τα σχολεία που έχουν πληγεί είναι το 1ο, 5ο και 8ο Δημοτικό Χαϊδαρίου, το 4ο Γυμνάσιο καθώς και το ΕΠΑΛ και το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, ενώ σε άλλα πέντε υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες επισκευές. Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Σελέκου προς τις κτιριακές υποδομές, αναμένονται στοιχεία για την κατάσταση ακόμα 31 σχολείων. «Αναμένουμε τα πορίσματα, δυστυχώς όμως οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλα σχολεία που θα κριθούν ακατάλληλα για τη στέγαση των μαθητών ή χρήζουν εκτεταμένων επισκευών, αναφέρει ο κ. Σελέκος.

Μάλιστα, ο δήμαρχος σημειώνει ότι το μέγεθος των ζημιών ξεπερνάει τις δυνατότητες των δήμων που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο κατά την έναρξη και τη λήξη της σχολικής χρονιάς τα έργα συντήρησης.

1 στα 5 δεν έχουν ελεγχθεί

Δεν είναι μόνο τα σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί από το σεισμό. Σε ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου, καταγγέλλει ότι μετά το σεισμό 10.000 πολίτες υπέβαλαν αίτηση για έλεγχο κτιρίων, εκ των οποίων μόλις τα 2.000 ικανοποιήθηκαν. Οσον αφορά στα δημόσια κτίρια σημειώνει: «Ο σεισμός έπληξε τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, αλλά αξιοσημείωτο είναι πως περισσότερα από 30 κτίρια του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για χρήση, ενώ σε πάρα πολλά κτίρια, κυρίως κτίσματα με ελλιπή συντήρηση, διαπιστώθηκαν υπάρχουσες δομικές βλάβες σε μετόπες εξωστών, στηθαία και σοβάδες που καθιστούν τη διέλευση των πεζών επικίνδυνη».

Η κ. Γιαννακοπούλου σημειώνει επίσης ότι «δυστυχώς ο προληπτικός έλεγχος των κτιρίων καθίσταται ανεπαρκής και συγκεκριμένα μόνο ένα στα πέντε κτίρια έχουν περάσει από αντισεισμικούς ελέγχους. Αγνωστο παραμένει πόσα και ποια ιδιωτικά κτίρια έχουν περάσει από αντισεισμικό έλεγχο».

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στην Κω!

Δυνατός σεισμός στα Δωδεκάνησα!

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ταρακούνησε το Αντίρριο!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share