Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Αττική: Πρόκειται για επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999!

Γνωστός σεισμολόγος προειδοποιεί!

19 Ιουλίου 2019 17:18
Σεισμός στην Αττική: Πρόκειται για επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999!

Την εκτίμησή του ότι τα 5,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα ήταν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, κάνοντας λόγο για «επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999».

Δείτε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στην Αττική: "Δύσκολο Σαββατοκύριακο με πολλούς μετασεισμούς!"

Ο καθηγητής σεισμολογίας μιλώντας στην ιστοσελίδα newpost, επεσήμανε πως το σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο με πολλούς δυνατούς μετασεισμούς.

«Τις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, εντάσεως 4 με 4,5 Ρίχτερ», δήλωσε στο Newpost ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος διευκρίνησε ότι «θα έχουμε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο», με «έντονη μετασεισμική ακολουθία».

Όπως είπε ο σεισμός που ταρακούνησε την Αθήνα είχε επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Ο καθηγητής σημείωσε πως ο σεισμός είναι πιθανόν προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος ενώ τόνισε πως το επόμενο 48ωρο θα είναι δύσκολο γιατί θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Επίσης, συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή στη φημολογία που μπορεί να εμφανιστεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Σεισμός στην Αττική: Φόβοι πως τα 5,3 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός!

Σεισμός στην Αττική: Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφονται μετά την αρχική ισχυρή δόνηση - Συναγερμός σε Πυροσβεστική και Αστυνομία - Κοντά στο επίκεντρο του του φονικού σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 το επίκεντρο του νέου σεισμού!

Τρόμο στην Αθήνα προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στη Στερεά, και την Πελοπόννησο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, δεν ξέρουμε ακόμη αν η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, η δόνηση ήταν της τάξης των 5,1 Ρίχτερ και ήταν επιφανειακός αφού το επιφανειακό του βάρος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, όπως είπε στο protothema.gr ο κ.Λέκκας.

Το επίκεντρο βρίσκεται μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας, ενώ έως αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο σεισμός «γεννήθηκε» από κάποιο γνωστό ρήγμα. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούν οι επιστήμονες είναι ότι το επίκεντρο είναι κοντά στο ρήγμα που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share