Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ισχυρή φωτιά στην Ελάτη Κοζάνης!

Σπεύδουν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής!

18 Αυγούστου 2019 20:42
Ισχυρή φωτιά στην Ελάτη Κοζάνης!

Ισχυρή φωτιά ξέσπασε στην Ελάτη Κοζάνης! Σπεύδουν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής!

Η φωτιά καίει δασική περιοχή με πουρνάρια και βελανιδιές σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Ελάτης, αλλά βρίσκεται μακριά από την κοινότητα. Ισχυρή φωτιά μαίνεται στην Κρήτη!

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Παπαζαχαρία, έχουν περιοριστεί τα δύο μέτωπα της φωτιάς και με την άπνοια που υπάρχει στην περιοχή ελπίζουν ότι θα τη θέσουν σύντομα υπό έλεγχο.

Από τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου, ως και την ίδια ώρα σήμερα εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς επιχείρησαν: 487 πυροσβέστες, 225 οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα.

Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν 23.565 στρέμματα γης!

Η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια άφησε πίσω της 23.565 καμμένα στρέμματα γης! Όσο και να προσπάθησαν οι πυροσβέστες να σβήσουν την φωτιά δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός είναι μεγάλος! Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι από το μεσημέρι της Κυριακής η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας.

Ποια είναι η τελευταία ενημέρωση της Γενικής Πολιτικής Προστασίας;

Στην περιοχή συνεχίζουν να βρίσκονται και να εργάζονται εντός των καμένων εκτάσεων, καθώς και για τη διασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς 160 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 140 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιτηρεί επίσης, ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου «Sikorsky S-64», ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση αν και όπου παρατηρηθεί αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στην περιοχή έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τελική εκτίμηση του μεγέθους της πληγείσας περιοχής θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Το «ευχαριστώ» στους Ιταλούς και Ισπανούς πιλότους για την βοήθεια στην φωτιά της Εύβοιας! (photos)

Τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Ιταλίας και της Ισπανίας που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια. Αυτός είναι ο εμπρηστής της Εύβοιας: Έλληνας, ψυχικά υγιής και οικογενειάρχης!

Κατά κατά τη διάρκεια επίσημης τιμητικής εκδήλωσης για τη βράβευσή τους που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πρόγραμμα rescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για παροχή συνδρομής σε χώρα-μέλος που έχει ανάγκη, κάτι που σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών και Ισπανών πιλότων.

«Η συμβολή σας αποτελεί έμπρακτη ένδειξη των κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσπάθεια των Ιταλών και Ισπανών πιλότων, πάνω από την δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Οι επικεφαλής των δύο αποστολών, αξιωματικοί Αμικλάρε Ποντσιέλι, για την Ιταλία, και Γκαμπριέλ Σερσενάτο Σοράντο, για την Ισπανία, ευχαρίστησαν από την πλευρά τους τον κ. Χαρδαλιά για τη φιλοξενία, όπως είπαν, και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την προσπάθεια των Ελλήνων πιλότων αλλά κυρίως των πυροσβεστών των επίγειων δυνάμεων, τονίζοντας ότι αυτοί έδωσαν πάνω από τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τη φωτιά. Επίσης τόνισαν την άριστη συνεργασία που είχαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελευθέριος Μανούσης, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει ης ΕΕ στο rescEU, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει περαιτέρω την Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη, για την άμεση ανταπόκριση όπου χρειαστεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές Αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή εναέριων μέσων, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα μέσω του προγράμματος rescEU, συνδράμοντας με δύο ιταλικά και ένα ισπανικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Το «παρών» στη βράβευση έδωσαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), υποπτέραρχος Αθανάσιος Σαββόπουλος, ο διοικητής ΕΣΚΕ υποστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) πύραρχος (ΧΑ) Γεώργιος Πορτοζούδης, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Φωτιά ξέσπασε στην Σπάρτη!

Φωτιά στην Κέρκυρα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share