Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια: Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται!

Αντιπυρική ζώνη στο χωριό Πλατάνα

15 Αυγούστου 2019 08:19
Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια: Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται!

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν ξανά οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να προστατεύσουν χωριά στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν και τα εναέρια μέσα, που ήδη συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Από νωρίς το πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο μέτωπο που δημιουργήθηκε χτες μετά από αναζωπύρωση και πλέον κινείται βορειοανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι.

Στην ευρύτερη περιοχή προς την οποία κινείται η φωτιά δεν υπάρχουν χωριά αλλά γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μείνουν οι φλόγες μακριά από το Κέντρο Άγριας Ζωής.

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 382πυροσβέστες με 98 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα -ένα εκ των οποίων συντονιστικό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις πραγματοποιούν σήμερα και τα τρία αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας RescEU ενώ στην περιοχή βρίσκεται από την πρώτη ημέρα και το Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Τελικά η πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν ενέργεια εμπρηστών;

Η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών είναι στραμμένη στις συνεχείς αναζωπυρώσεις, που αποτελούν τον μεγάλο «εχθρό» της προσπάθειας κατάσβεσης.

Χτες το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, χωρίς αυτή τη φορά να απειληθούν σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς για να μην επεκταθεί στο χωριό, το οποίο έχει εκκενωθεί από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» έλεγε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας.

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά στην Εύβοια: «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους (photos-video)

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να φαίνεται η τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιάπου καίει για δεύτερο 24ωρο στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.Η συγκλονιστική εικόνα από το κόκπιτ του αεροπλάνου πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια!

Οι εικόνες από το καμένο παρθένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, εκτιμάται ότι κάηκαν 28.000 στρέμματα.

Οπτικό υλικό από τη δασική πυρκαγιά έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική , με πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Σώματος.

Η τρομακτική οικολογική καταστροφή είναι δεδομένη ωστόσο η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι σε χαράδρα προς το χωριό Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, ενώ οι χαμηλής έντασης άνεμοι βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια, τιτάνια μάχη, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες

Στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, σώζοντας έτσι την πόλη.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share