Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φρίκη στην Κρήτη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός σε μινωικό λατομείο και δεν είναι αρχαίος!

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια Αγίου Νικολάου!

5 Αυγούστου 2019 08:22
Φρίκη στην Κρήτη: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός σε μινωικό λατομείο και δεν είναι αρχαίος!

Άγνωστη παραμένει, προς το παρόν, η ταυτότητα του ανθρώπινου σκελετού, που εντοπίστηκε, θαμμένος σχετικά πρόχειρα, στην περιοχή Σισίου, λίγα μέτρα από την παραλία.

Τον σκελετό ξέθαψε η σκαπάνη αρχαιολόγου που συμμετέχει στην ομάδα, η οποία λαμβάνει μέρος στην ανασκαφή του μινωικού «ανακτόρου» από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, στον Μπούφο.

Η ομάδα μετέβη σε γειτνιάζουσα περιοχή, όπου έχει εντοπιστεί λατομείο της μινωικής περιόδου και κατά τη διάρκεια αποψίλωσης του χώρου και καθαρισμού, σε βάθος λίγων εκατοστών άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια ανθρώπινα κόκκαλα και ένα κρανίο, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό.

Δεν είναι αρχαίος

Οι πρώτες ενδείξεις και τα άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν μαζί με τον σκελετό, οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για αρχαίο σκελετό. Ο σκελετός, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα ανήκει σε στρατιώτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο ξέβρασε η θάλασσα στο σημείο εκείνο της ακτής, νεκρό… Τη σορό του άτυχου στρατιώτη, εντόπισαν προφανώς κάτοικοι της περιοχής και μεταφέροντάς τον περίπου 20 μέτρα στη στεριά, άνοιξαν ένα πρόχειρο, επιφανειακό τάφο (περί τα 10 -20 εκ. βάθος) και τον έθαψαν, σκεπάζοντάς τον με το χώμα που είχαν σκάψει, ανοίγοντάς τον.

Ο αρχαιολόγος Νίκος Θάνος, που έχει οριστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως επόπτης των ανασκαφικών εργασιών της Βελγικής Σχολής στην περιοχή, ήταν παρών την ώρα που εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα κόκκαλα. Μαζί με την αρχαιολόγο Maud Devolder διενέργησαν την «εκταφή» του σκελετού, ακολουθώντας το «πρωτόκολλο» που ορίζει η ανεύρεση και ανασκαφή σε αρχαίο τάφο, αποδίδοντας ολόκληρο το σκελετό, όπως δείχνει και η φωτογραφία!

Προκαλεί εντύπωση ο πολύ πρόχειρος τρόπος που έγινε η ταφή, σαν να τον πέταξαν όπως -όπως μέσα σε ένα λάκκο! Ο νεκρός στρατιώτης βρέθηκε θαμμένος μπρούμυτα, όπως τουλάχιστον μαρτυρεί το κρανίο που βρέθηκε με το μέτωπο προς το χώμα και όχι να βλέπει τον ουρανό… Είναι ένα σημείο, το οποίο επιτρέπει να γίνουν διάφορες εικασίες, όπως ότι πιθανόν να πρόκειται για Γερμανό στρατιώτη, ο οποίος ανήκε στη δύναμη της ναζιστικής εισβολής του Μάη του 1941 στην Κρήτη ή κάποιον από τους Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών, τους οποίους «φόρτωσαν» μαζί με Εβραίους σε ένα γερμανικό καράβι και το τορπίλισε Βρετανικό υποβρύχιο μεσοπέλαγα, βυθίζοντάς το και πνίγοντας όσους επέβαιναν σ΄ αυτό! Πιθανόν έναν απ’ αυτούς τα θαλάσσια ρεύματα τον μετέφεραν ως την ακτή του Σισίου…

Το ότι είναι στρατιώτης, βγαίνει ως συμπέρασμα από σημάδια που φαίνεται να έχει αφήσει δέρμα στα οστά των ποδιών, πιθανόν αρβυλών που φορούσε ο νεκρός. Όπως επίσης βρέθηκαν αρκετά μεταλλικά κουμπιά συγκεντρωμένα μάλιστα στο ύψος των ποδιών, προερχόμενα ίσως από στρατιωτικό χιτώνιο ή σακάκι, ένα κομμάτι δέρμα καθώς και μεταλλικά στοιχεία απ’ ό,τι απέμεινε από μια ζώνη κλπ. Μεταλλική ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ή σύμβολο (εθνόσημο ή άλλο) στα κουμπιά ή στην πόρπη, δεν έχουν επισημανθεί, τα οποία θα βοηθούσαν να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε ποιο στρατό ανήκε.

Το περιστατικό αυτό, όπως είπαν η κ. Σοφιανού και ο κ. Θάνος, αποτελεί ένα πολύ καλό δείγμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Αστυνομίας. Ενώ να σας θυμίσουμε το σοκ στη Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα πτώση 42χρονης από μπαλκόνι!

Φρίκη στο Ηράκλειο! Βρέθηκε νεκρός σε αποθήκη!

Τέλος στη ζωή του επέλεξε να δώσει ένας ηλικιωμένος άνδρας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εντοπίστηκε από συγχωριανούς του νεκρός σε αποθήκη. Σοκ! Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας!

Πρόκειται για έναν 74χρονο άνδρα ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε μία αποθήκη στο χωριό Σταυράκια.

Στο σημείο επικράτησε αναστάτωσε με τους κατοίκους να ειδοποιούν τις αρχές με άνδρες της αστυνομίας αλλά και ιατροδικαστής να σπεύδουν στην περιοχή.

Η πρώτη αυτοψία έδειξε πως πρόκειται για αυτοκτονία πιθανότατα με μαχαίρι ωστόσο αυτό θα αποσαφηνιστεί μόλις ολοκληρωθεί η νεκροψία – νεκροτομή.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που ο 74χρονος έβαλε τέλος στην ζωή του καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες πως ο αυτόχειρας άφησε σημείωμα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share