Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη - Σοκ: Μαθητής δημοτικού με προβλήματα αλκοολισμού στην Κρήτη!

10 Νοεμβρίου 2017 16:16
Αποκάλυψη - Σοκ: Μαθητής δημοτικού με προβλήματα αλκοολισμού στην Κρήτη!

Σε μια κοινωνία όπως η κρητική όπου η κατάχρηση αλκοόλ τείνει να συνδέεται με εθιμικές νοοτροπίες και παραδόσεις, να θεωρείται κατά ένα περίεργο και στρεβλό τρόπο ένδειξη ανδρισμού και η αποφυγή του λόγος παρεξήγησης (κάλεσμα σε κούπα), το να μαθαίνει κάποιος ότι υπάρχει 10χρονο παιδί στα Χανιά που αντιμετώπιζε πρόβλημα με αλκοόλ μπορεί να προκαλεί σοκ, ίσως όμως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έσκασε τώρα: Νέα στάση εργασίας στο Μετρό τη νέα εβδομάδα! Δείτε πότε και ποιες ώρες

Κι όμως, το μικρότερο σε ηλικία περιστατικό με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, που τουλάχιστον έχει καταγραφεί στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά είναι αυτό ενός παιδιού μόλις 9-10 ετών. Όταν αντιμετώπισε το πρόβλημα, ήταν μαθητής της Δ’ τάξης δημοτικού σε σχολείο των Χανίων. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στο σχολείο του, το οποίο απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη ζητώντας βοήθεια για τον μικρό μαθητή.

Περισσότεροι θάνατοι από αλκοόλ παρά από ναρκωτικα στην Κρήτη

Το πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ στους ενήλικες στην Κρήτη είναι τεράστιο με αποτέλεσμα οι θάνατοι από αλκοόλ να είναι διπλάσιοι σε σχέση με τους θανάτους από τα ναρκωτικά. Το κακό είναι ότι πάνω από τους μισούς που πίνουν, οδηγούν παράλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκάρει η πρώην σύζυγος του δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη: "Μπροστά στην κόρη μας έκανε..."

Ο υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων του «ΚΕΘΕΑ Αριάδνη», Γιώργος Γαβριλάκης αναφέρει:

«Στην Κρήτη δυστυχώς, οι άνθρωποι μαθαίνουν από πολύ μικροί να κάνουν χρήση του αλκοόλ. Έχουμε περίπου 10πλάσιους θανάτους αλκοόλ (και δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτούς τα τροχαία με μέθη) από ό,τι έχουμε από την ηρωίνη. Αν βάλουμε και τα τροχαία που φέτος στην Κρήτη ήταν πάρα πολλά, τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Το πιο μικρό σε ηλικία περιστατικό που έχουμε καταγράψει είναι μαθητής τετάρτης δημοτικού. Ο μαθητής έκανε χρήση αλκοόλ και το σχολείο στο οποίο φοιτούσε απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ και ζήτησε βοήθεια. Αυτό είναι καταγεγραμμένο.

Επειδή στην Κρήτη είναι σχεδόν θέμα πολιτισμικό, υπάρχει άρνηση να κατανοήσουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πρόβλημα και δυστυχώς από τα στοιχεία που διατηρούμε διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στα Χανιά και πίνουν και οδηγούν μαζί. Από αυτούς που ρωτήσαμε περίπου το 60-70% και πίνει και οδηγεί, οι άλλοι που δεν οδηγούν ή δεν έχουν δίπλωμα (τους το έχει πάρει δηλαδή η τροχαία) ή δεν έχουν αυτοκίνητο γιατί το έχουν τρακάρει. Σε επίπεδο Χανίων αυτά τα στοιχεία.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικές στιγμές: Σε απόγνωση η αδελφή της Δώρας Ζέμπερη: Τι ζητάει από τον κόσμο να κάνει σήμερα;

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ και ψυχίατρος, Δήμος Φωτόπουλος:

«Η Κρήτη έχει λίγο υψηλότερα ποσοστά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πιο σημαντικό σημείο είναι η κοινωνική αποδοχή που υπάρχει για το αλκοόλ. Βλέπουμε ότι το να πίνει κανείς είναι παραπάνω από αποδεκτό και μάλιστα κάποιες φορές είναι το ζητούμενο. Όταν αρχίζει κάποιος να έχει ανάγκη το αλκοόλ για να λειτουργεί σε φυσιολογικά πλαίσια, όταν έχει ανάγκη το αλκοόλ για να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ, να βγει βόλτα και να ευχαριστηθεί τη συντροφιά με τους φίλους του ή το άλλο φύλλο, τότε έχει πρόβλημα.»

Αυτές και πολλές άλλες ενδιαφέρουμε επισημάνσεις έγιναν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με θέμα το αλκοόλ, την πρόληψη και τη θεραπεία και συνδιοργανωτές τον δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθερία Αλιφιεράκη ανέφερε για την καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία που ετοιμάζει ο δήμος:

«Στις μέρες μας και ειδικά στο νησί που ζούμε τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες. Είτε η συνήθεια, είτε τα έθιμα στο νησί, είτε ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα. Ξεκινάμε μια δράση ενημέρωσης στα σχολεία, κυρίως σε λύκεια, προκειμένου με το φυλλάδιο που έχουμε δημιουργήσει «Αλήθειες και Μύθοι για το αλκοόλ» να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο σοβαρό είναι το θέμα και το ότι το αλκοόλ δεν είναι «μαγκιά» αλλά ένας επικίνδυνος δρόμος…»

Πηγή: FlashNews

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share