Χαλκιδική: Συναγερμός για την επάρκεια νερού – Σταματούν τα ντους στα beach bars

Έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού λαμβάνουν Δήμοι και τοπικές κοινότητες στη Χαλκιδική, καθώς η αυξημένη τουριστική κίνηση του Αυγούστου ασκεί σημαντικές πιέσεις στα διαθέσιμα αποθέματα και στα δίκτυα υδροδότησης. Η κατάσταση οδηγεί τις τοπικές αρχές στην εφαρμογή περιορισμών, με χαρακτηριστικότερο μέτρο την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ντους σε beach bars, ενώ παράλληλα περιορίζεται η χρήση νερού για άρδευση.
Περιορισμοί στα beach bars λόγω αυξημένης κατανάλωσης
Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ντους στα καταστήματα της παραλίας Διονυσίου. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση συνδέεται με την αυξημένη επισκεψιμότητα και την περιορισμένη επάρκεια νερού, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να περιορίσουν τη χρήση του συγκεκριμένου πόρου.
Η δημοτική αρχή απευθύνει παράλληλα έκκληση σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες για συνετή και απολύτως αναγκαία κατανάλωση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση της περιοχής. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν ο πληθυσμός σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής αυξάνεται σημαντικά λόγω των χιλιάδων επισκεπτών.
Αντίστοιχο αίτημα και στη Σάρτη
Περιορισμούς στη χρήση νερού ζητά και η Κοινότητα Σάρτης, όπου τέθηκε επίσης το ζήτημα της λειτουργίας των ντους στα beach bars. Η τοπική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα κατά τους θερινούς μήνες.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την οικιακή κατανάλωση. Η τουριστική δραστηριότητα, η λειτουργία επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες καθαρισμού και υγιεινής δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στα δίκτυα.
Απαγόρευση άρδευσης στα Νέα Φλογητά
Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκεται έως και τις 25 Αυγούστου η απαγόρευση κάθε είδους άρδευσης από το δημοτικό δίκτυο στα Νέα Φλογητά. Η απόφαση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια περιορισμού της μη αναγκαίας κατανάλωσης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για νερό βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η απαγόρευση της άρδευσης από το δίκτυο αποτελεί ένα από τα αυστηρότερα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο, καθώς στόχος είναι να διατηρηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες για τις βασικές ανάγκες ύδρευσης του πληθυσμού.
Η τουριστική πίεση δοκιμάζει τις υποδομές
Η Χαλκιδική βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε καλοκαίρι με μια ιδιαίτερη πρόκληση: οι υποδομές ύδρευσης καλούνται να εξυπηρετήσουν έναν πληθυσμό που αυξάνεται σημαντικά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η υψηλή τουριστική ζήτηση, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την περιορισμένη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, δημιουργεί συνθήκες αυξημένης πίεσης. Τα ντους στις παραλίες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης νερού που μπορεί να περιοριστεί χωρίς να επηρεαστούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων.
Έκκληση για λελογισμένη χρήση
Οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να περιορίσουν την κατανάλωση και να αποφεύγουν κάθε σπατάλη νερού. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η επάρκεια του δικτύου και να αποφευχθούν σοβαρότερες διακοπές υδροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Διαβάστε επίσης
Η εικόνα στη Χαλκιδική αναδεικνύει, παράλληλα, το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπου η εποχική αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί πολλαπλάσιες ανάγκες σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Για την ώρα, οι περιορισμοί εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και δραστηριότητες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία κατοίκων, επιχειρήσεων και επισκεπτών, ώστε το διαθέσιμο νερό να επαρκέσει για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου.






0 ΣΧΟΛΙΑ