Τροχαία με ηλικιωμένους: Δημόσιος κίνδυνος ή ηλικιακός ρατσισμός;

Η πραγματικότητα φαίνεται μέσα από τα στοιχεία
Τα τροχαία με ηλικιωμένους δεν είναι και λίγα στην χώρα μας, με τις ευθύνες να περνούν σε εκείνους κατά κύριο λόγο, όπως συνέβη στην πρόσφατη τραγική περίπτωση του Βόλου, με τη δημόσια συζήτηση να έχει ανοίξει για το πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες εναντίον τους.
Για αρκετό καιρό τώρα, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τμήμα της κοινωνίας στοχοποιούν τους ηλικιωμένους οδηγούς, παρουσιάζοντάς τους ως επικίνδυνους και ακατάλληλους για οδήγηση. Αυτή η πρακτική συνιστά μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού, η οποία πρέπει να τερματιστεί άμεσα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης (Π.Σ.Ε.Ο.).
Η πραγματικότητα για τα τροχαία με ηλικιωμένους
«Τα στοιχεία εμπλοκής των ηλικιωμένων οδηγών σε τροχαία συμβάντα είναι ενδεικτική.
Σε σχέση με τα επιβατικά οχήματα: Οι οδηγοί άνω των 65 ετών εμπλέκονται κατά 16,6%, και οι οδηγοί άνω των 75 ετών κατά 8,06%.
Ενώ συνολικά η εικόνα που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι: για τους άνω των 65 ετών εμπλοκή σε ποσοστό 9,7% και για τους άνω των 75 ετών σε ποσοστό 3,9%.
Η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί κριτήριο για την ικανότητα οδήγησης. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι οδηγοί που είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και υπεύθυνοι, ενώ αντίθετα, υπάρχουν και νεότεροι οδηγοί που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι. Η οριζόντια απαγόρευση της οδήγησης για τους ηλικιωμένους είναι άδικη και δεν λαμβάνει υπόψη τις ατομικές διαφορές και ικανότητες.
Επιπλέον, η αυτονομία και η κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Πολλοί ηλικιωμένοι βασίζονται στο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ειδικά όταν η κοινωνία δεν παρέχει εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Στερούμε από τους ηλικιωμένους την αυτονομία και την ελευθερία τους απαγορεύοντάς τους να οδηγούν, όταν η ίδια η κοινωνία δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.
Απαιτούμε από την πολιτεία και την κοινωνία να σταματήσουν τον ηλικιακό ρατσισμό και να αντιμετωπίσουν τους ηλικιωμένους οδηγούς με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Προτείνουμε:
- Ατομική και δωρεάν αξιολόγηση: Οι ηλικιωμένοι οδηγοί να έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν εξατομικευμένα ως προς τις οδηγικές τους ικανότητες, λαμβάνοντας υπόψη την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τις γνωστικές τους λειτουργίες.
- Εναλλακτικές λύσεις: Η κοινωνία να επενδύσει σε εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης για τους ηλικιωμένους, όπως η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, η δημιουργία υπηρεσιών μεταφοράς για ηλικιωμένους και η υποστήριξη της χρήσης ταξί ή άλλων μέσων.
- Εκπαίδευση και ενημέρωση μέσα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κινητικότητας: Στα οποία πρέπει να παρέχεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση σε όλους τους οδηγούς σχετικά με τη σύγχρονη κινητικότητα την οδική ασφάλεια και τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν στις ικανότητές τους με την πάροδο του χρόνου.
Δυστυχώς, κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να προωθούν την αντικειμενική ενημέρωση και την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, συχνά αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις εις βάρος των ηλικιωμένων οδηγών.
Σας καλούμε να συνταχθούμε στην υπεράσπιση του δικαιώματος των ηλικιωμένων να οδηγούν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ικανότητές τους το επιτρέπουν, και να αντισταθούμε στη μάστιγα του ηλικιακού ρατσισμού».
5 δυστυχήματα με ανήλικους στην Ελλάδα – Oι φορές που το παιχνίδι έγινε «παγίδα θανάτου»
Η τραγωδία στη Λακωνία, με την 15χρονη η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο, προστίθεται στον μακρύ -δυστυχώς, για τη χώρα μας- κατάλογο με θύματα ανήλικους. Τα δυστυχήματα που έχουν κλονίσει το πανελλήνιο και αφορούν σε παιδιά και εφήβους είναι πολλά, ωστόσο παραθέτουμε πέντε από αυτά για να τα θυμηθούμε και να προβληματιστούμε για τις οδικές μας συνήθειες και γενικότερες συμπεριφορές σε δρόμους και σημεία διασκέδασης.
Ακολουθούν 5 περιστατικά στην Ελλάδα που αφορούν τον θάνατο ανηλίκων
- Ελληνικό, Απρίλιος 2014 – Νεκρός 13χρονος
Την κοινή γνώμη είχε συγκλονίσει το δυστύχημα στο Ελληνικό το 2014. Ένα 13χρονο αγόρι μαζί με την 11χρονη αδελφή του μπήκαν σε έναν τεράστιο φουσκωτό κύλινδρο κι ενώ έπαιζαν μέσα σε μια μεγάλη πλαστική πισίνα, φύσηξε αέρας, σήκωσε τον κύλινδρο μαζί με τα δυο παιδιά και τον πέταξε σε απόσταση 30 μέτρων. Ο κύλινδρος έως ότου «προσγειωθεί» χτυπούσε ανεξέλεγκτα σε κάγκελα, άλλα παιχνίδια του λούνα παρκ και σε ένα τοίχο με αποτέλεσμα τον θάνατο του αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό του κοριτσιού.
Τον Οκτώβριο του 2021 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δυο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη εξ αμελείας ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.
Αργότερα έγινε γνωστό πως η ίδια εταιρεία είχε λούνα παρκ στη Μυτιλήνη όπου τραυματίστηκε σοβαρά τον Σεπτέμβριο του 2010 ένα 16χρονο παιδί, ο Μιχάλης Μάλλης.
Όπως είχε αποκαλυφθεί, το άτυχο αυτό παιδί, δυο χρόνια μετά και ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες, έχασε τη μάχη για τη ζωή. «Η δίκη του υπευθύνου τού λούνα-παρκ ένα χρόνο μετά με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια, τον Οκτώβριο του 2013 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, με απόντα τον κατηγορούμενο και φυσικά τον άτυχο Μιχάλη Μάλλη, οδήγησε στην καταδίκη του πρώτου σε… 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή!» έγραφε το σχετικό ρεπορτάζ.
- Βόλος, Αύγουστος 2019 – Νεκρή 14χρονη
Μία 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου βρήκε τραγική κατάληξη σε λούνα παρκ στο παζάρι του Αλμυρού Βόλου. Η νεαρή από την Βρύναινα Αλμυρού, είχε ανέβει στο λεγόμενο «χαλί» και κατά τη διάρκεια περιστροφών του παιχνιδιού, εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε γύρω στις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής 30/08/2019, προκαλώντας σοκ στους εκατοντάδες επισκέπτες του παζαριού.
- Κρήτη, Σεπτέμβριος 2020 – Νεκρός 11χρονος
Ένα 11χρονο αγόρι, ο μικρός Λεωνίδας, έχασε τη ζωή του στην Κρήτη, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα με ηλεκτρικό πατίνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη. Ο 11χρονος οδηγούσε το ηλεκτρικό πατίνι στο κεντρικότερο δρόμο της Χερσονήσου όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρασύρθηκε από αγροτικό όχημα που κινούνταν από τα Μάλια προς το Ηράκλειο.
Ο μικρός Λεωνίδας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όμως λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Οι γιατροί ανέφεραν ότι είχε υποστεί εξαιρετικά σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, θλάσεις σε πνεύμονα και καρδιά και ένα σημαντικό εσωτερικό αιμάτωμα. Εν τέλει, εισήχθη στη ΜΕΘ, όμως αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας υπέκυψε στα τραύματά του.
- Πρέσπες, Δεκέμβριος 2024 – Νεκροί 16χρονος και 18χρονος
Δύο νέοι, ηλικίας μόλις 16 και 18 ετών, σκοτώθηκαν σε τροχαίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στην περιοχή Μηλιώνα Πρεσπών.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πατέρας του ενός θύματος, οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Πρεσπών, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο και μετέφερε τον γιο του χωρίς να μπορεί να τον βοηθήσει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, στο σημείο του τροχαίου κλήθηκαν δύο ασθενοφόρα από τον σταθμό του ΕΚΑΒ στη Φλώρινα, αλλά λόγω του επείγοντος ζητήθηκε η συνδρομή και του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Πρεσπών. Ο οδηγός του οχήματος από το ΚΥ ήταν πατέρας ενός εκ των θυμάτων.
- Λακωνία, Μάρτιος 2025 – Νεκρή 15χρονη
Σε τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Λεήμονας, στην Λακωνία, μια 15χρονη οδηγός ΙΧ φορτηγού οχήματος έχασε τη ζωή της όταν το όχημα έπεσε στον ποταμό Βασιλοπόταμο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όχημα εξετράπη της πορείας του και αφού έπεσε στα προστατευτικά κάγκελα, κατέληξε στο ποτάμι από ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η 15χρονη οδηγούσε το αγροτικό όχημα, έχοντας τους γονείς της συνεπιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν 7 πυροσβέστες με τρία οχήματα για τον απεγκλωβισμό των επιβατών, η αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η 15χρονη ανασύρθηκε από διασώστες και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.