ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζουν ο σύντροφος και οι φίλοι της καθηγήτριας που πέθανε από εγκεφαλικό – «Τη φάγανε!»

Οικογένεια και φίλοι καταγγέλλουν bullying, ο Σύλλογος Γονέων απαντά με νομικά μέτρα
Θάνατος Σοφίας Χρηστίδου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Βαρύ πένθος επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης μετά την είδηση του θανάτου της καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας, Σοφίας Χρηστίδου. Η άτυχη εκπαιδευτικός κατέληξε το Σάββατο, έπειτα από νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου εισήχθη την 1η Μαρτίου λόγω σοβαρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια ακαδημαϊκή πορεία με σπάνια προσόντα

Η Σοφία Χρηστίδου δεν ήταν μια τυπική εκπαιδευτικός. Διέθετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που περιλάμβανε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό τίτλο σπουδών. Η κατάρτισή της ήταν πολυεπίπεδη, καθώς μιλούσε επτά ξένες γλώσσες, ενώ είχε διαγράψει σημαντική πορεία ως εκδότρια εκπαιδευτικών βιβλίων, μεταφράστρια και διερμηνέας, χαίροντας του σεβασμού των συναδέλφων της για την επιστημονική της επάρκεια.

Καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό και πίεση

Ωστόσο, η είδηση του θανάτου της 57χρονης εκπαιδευτικού συνοδεύτηκε από σοβαρές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με αυτές, η εκπαιδευτικός φέρεται να βρισκόταν υπό καθεστώς έντονης ψυχολογικής και επαγγελματικής πίεσης το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως το μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο σημειώθηκε μετά την παραπομπή της σε υγειονομική επιτροπή, με το ερώτημα της «πνευματικής ανικανότητας» για διδασκαλία. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με πολλούς να συνδέουν την επιδείνωση της υγείας της με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε στον εργασιακό της χώρο.

Όσα ανέφεραν ο σύντροφος και οι φίλοι της άτυχης γυναίκας

O σύντροφος της άτυχης καθηγήτριας, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», περιέγραψε έναν άνθρωπο φιλομαθή και αγάπη για τη δουλειά της, ενώ κατηγόρησε τους συναδέλφους της άτυχης γυναίκας.

«Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους μαθητές, είναι και στις διευθύνσεις των σχολείων και στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Το μόνο που μπορώ να σας ανακοινώσω, θέλω να σεβαστείτε το απέραντο και απρόσμενο πένθος μας, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι, η οικογένειά της και εγώ, να κινηθούμε νομικά εναντίον οποιουδήποτε υπεύθυνου.

Μιλάμε για μια σπουδαία εκπαιδευτικό, καταπληκτικό άνθρωπο, ευαίσθητο, από οικογένεια με αρχές, και άνθρωπο της ουσίας, με ήθος, με αξιοπρέπεια. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος γνώριζε τέσσερις ξένες γλώσσες με πτυχία. Ήταν διερμηνέας. Γνώριζε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, με πτυχίο. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν επαναπαυόταν. Ήταν στη δεύτερη χρονιά στην ιταλική φιλολογία. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος ανέβασε το μέσο όρο εισαγωγής στην ιταλική φιλολογία με το γραπτό της. Με πολλές ευαισθησίες, και, και, με τεράστια ενσυναίσθηση. Το θέμα το σημαντικό, πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι οποίοι δυστυχώς, σας το λέω αυτό μέσα από την καρδιά μου, δυστυχώς είναι οι συνάδελφοί της».

Στην εκπομπή μίλησαν και πολύ καλοί φίλοι της άτυχης καθηγήτριας, οι οποίοι περιέγραψαν την κόλαση που βίωνε στη σχολική αίθουσα.

«Είχε πρόβλημα, της έκαναν bullying τα παιδιά. Της πετούσανε βιβλία, της φωνάζανε με κραυγές ζώων, σαν ζώα φωνάζανε και βάζανε θρανία μπροστά στην πόρτα να μην μπορεί να βγει. Μου έλεγε η διευθύντρια ότι την υποτιμούσε, της έλεγε ότι είναι ανίκανη στο μυαλό και ότι δεν έχει πνεύμα. Η κοπέλα ήταν εκπληκτική.

Είχε πρόβλημα. Απ’ ό,τι ξέρω, ό,τι μου έλεγε. Τι θα πάθει, εγκεφαλικό δε θα πάθει; Αφού την κάνανε χίλια μύρια όσα… Της έκαναν φρικτό bullying. Φρικτό. Και να την υποβιβάσουνε από το βαθμό που είχε, να τη στείλουν σε μια άλλη εκπαίδευση, που καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενό της… Τη φάγανε. Αυτό είναι», περιέγραψε ένας από αυτούς.

H ανακοίνωση των γονέων των μαθητών του σχολείου

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, η εκπαιδευτικός αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις εκφοβισμού μέσα στη σχολική τάξη από μαθητές, ενώ ρίχνουν ευθύνες και στη διεύθυνση του σχολείου λέγοντας ότι «μετέτρεψαν το θύμα σε θύτη, διαστρέφοντας σε προβληματική διδασκαλία το μαθητικό μπούλινγκ σε βάρος της Σοφίας Χρηστίδου».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της εκπαιδευτικού, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «δημόσια διακίνηση ισχυρισμών και σχολίων που επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες για το τραγικό αυτό γεγονός σε μαθητές, γονείς και μέλη της κοινότητας, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, οδηγώντας σε αδικαιολόγητη δημόσια στοχοποίηση ανήλικων μαθητών, των οικογενειών στους και των εκπαιδευτικών».

Η ανακοίνωση των γονέων: «Με αφορμή δημοσιεύσεις και αναρτήσεις που διακινούνται τις τελευταίες ώρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θάνατο της εκπαιδευτικού που υπηρετούσε στην σχολική μονάδα του 3ου ΓΕΛ ,οι γονείς μαθητών της σχολικής κοινότητας εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια και τους οικείους της, σεβόμενοι απόλυτα το πένθος τους.

@schoolmarius Στη μνήμη της Σοφίας Χρηστίδου • ολοένα και περισσότερα περιστατικά βγαίνουν στο φως για τις τάξεις που γίνονται πεδία χλευασμού, μάχης, έλλειψης ορίων. Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια; Και το γράφω κι εδώ για να μην το εξηγώ σε σχόλια : πολλοί θα πουν «να που οδήγησε το gentle parenting», είναι όμως λάθος μετάφραση ή κατάχρηση του όρου , το έχω εξηγήσει πολλές φορές, το gentle parenting είναι σπουδαία παιδαγωγική και δεν έχει ούτε ανορίοτα ούτε ασύδοτα παιδιά. Εμείς απλώς κάνουμε το «δεν έχω χρόνο και κουράγιο, κάνε ό,τι θες παιδί μου», αυτό δεν είναι μέθοδος, είναι απουσία μεθόδου• ♬ πρωτότυπος ήχος – Schoolmarius

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρατηρείται η δημόσια διακίνηση ισχυρισμών και σχολίων που επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες για το τραγικό αυτό γεγονός σε μαθητές, γονείς και μέλη της κοινότητας, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, οδηγώντας σε αδικαιολόγητη δημόσια στοχοποίηση ανήλικων μαθητών, των οικογενειών στους και των εκπαιδευτικών.

Οι γονείς των μαθητών, σεβόμενοι πλήρως τις δύσκολες αυτές ώρες, έχουν μέχρι σήμερα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στον δημόσιο λόγο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά ψευδών, ατεκμηρίωτων και συκοφαντικών ισχυρισμών που πλήττουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των μαθητών και των οικογενειών τους, δηλώνεται ότι επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος τους ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Η αποκατάσταση της αλήθειας και η απόδοση ευθυνών μπορεί να γίνει μόνο μέσω των αρμόδιων θεσμικών διαδικασιών και όχι μέσω δημόσιων και ψευδών κατηγοριών. Οι γονείς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας επιφυλάσσονται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος τους για την προστασία των μαθητών ,των καθηγητών και των οικογενειών αυτών από ψευδής, συκοφαντικές και προσβλητικές αναφορές.

Με εκτίμηση

Οι γονείς»

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου