Τελεσίγραφο από τους αγρότες: Στα σκαριά κλείσιμο των παράδρομων αν δεν πάρουν απαντήσεις

Διορία μέχρι αύριο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, δίνουν οι αγρότες στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να δεσμευτούν για πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα με αμείωτο ρυθμό, απορρίπτοντας την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διάλογο.
Οι κινητοποιήσεις, όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται αλλά έχουν επεκταθεί σε δεκάδες σημεία της χώρας, με τα μπλόκα να ενισχύονται καθημερινά σε βασικές εθνικές οδούς και σε τελωνεία στα σύνορα, όπου παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά. Μάλιστα, οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείδουν τους παράδρομους, σε περίπτωση που δεν πάρουν απαντήσεις.
Οι αγρότες μιλούν πλέον για κοινό και ενωμένο μέτωπο πανελλαδικά, αυξάνοντας τις ώρες αποκλεισμού σε κύρια σημεία, όπως το δεύτερο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, και σχέδια για πλήρη αποκλεισμό επ’ αόριστον. Στη συμπρωτεύουσα συνεχίζονται σημαντικές δράσεις, με μπλόκα σε πολλαπλά σημεία (Χαλκηδόνα, Πράσινα Φανάρια, Δερβένι, Μάλγαρα), ενώ οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την πίεση.
Τα αιτήματα των αγροτών
Παράλληλα, έχουν σταλεί στην κυβέρνηση επίσημα αιτήματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών,
- ρεύμα στα 7 λεπτά/κιλοβατώρα,
- διατήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανεξάρτητου και απόρριψη της ένταξής του στην ΑΑΔΕ,
- μέτρα για κτηνοτρόφους σχετικά με εμβολιασμό και πλήρη αποζημίωση,
- ενίσχυση των μελισσοκόμων με 20 € ανά κυψέλη και ισότιμη συμμετοχή σε προγράμματα ΚΑΠ.
Συλληλητήριο στη Λάρισα
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, σήμερα (15/12) πραγματοποιείται συλλαλητήριο στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου δικάζονται δύο αγρότες που συνελήφθησαν σε επεισόδια στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ αύριο (16/12) οι αγρότες της Νίκαιας έχουν καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στήριξης
Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν πλέον την καθημερινότητα και την παραγωγή, και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή το απόγευμα θεωρείται κρίσιμη για τις επόμενες εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «διάλογος δε γίνεται με τελεσίγραφα» και ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, χωρίς όμως να μεταβάλλει την κεντρική της θέση ότι οι αποκλεισμοί δεν εξυπηρετούν τα αιτήματα και βλάπτουν άλλες κοινωνικές ομάδες.






0 ΣΧΟΛΙΑ