Σούβλες, χοροί και τσούγκρισμα αυγών: Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα με ψήσιμο του οβελία σε κάθε άκρη της χώρας

Ο… παράδεισος του κρέατος
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα ξεκίνησε το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, με τις ψησταριές να στήνονται σε αυλές και πλατείες. Τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, άλλοι προτιμούν αρνί, άλλοι κατσίκι, ενώ το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι έχουν και αυτά την τιμητική τους. Το πασχαλινό γλέντι συνοδεύεται από καλή διάθεση, τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, χορούς και παραδοσιακή μουσική.
Στάθηκαν σούβλες στο Μοναστηράκι
Τα αστικά κέντρα έχουν σχεδόν αδειάσει, καθώς οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τον ανοιξιάτικο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα πασχαλινά έθιμα είχαν την τιμητική τους!
Στο Μοναστηράκι, με σύμμαχο τον καλό καιρό, έχουν στηθεί σούβλες με αρνιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών τουριστών που φωτογραφίζουν το παραδοσιακό έθιμο. Όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της περιοχής, κάθε επιχείρηση ετοιμάζει περίπου πενήντα αρνιά για τον εορτασμό της ημέρας.
Πασχαλινά τραπέζια και στην Πελοπόννησο
Ημέρα Λαμπρής και η Πελοπόννησος ζει τον παλμό της πιο δυνατής γιορτής του χρόνου. Από τα παράλια της Αργολίδας μέχρι τα βουνά της Αρκαδίας και τα χωριά της Μάνης, η τσίκνα πλανιέται στον αέρα από νωρίς. Σούβλες, γέλια, τσουγκρίσματα και –σε κάποιες περιπτώσεις– και οι χαρακτηριστικές μπαλωθιές, δίνουν τον τόνο σε μια γιορτή γεμάτη χρώμα, ήχο και συναισθήματα.
Στην Αργολίδα, από το Ναύπλιο και το Άργος μέχρι τα χωριά της Επιδαυρίας και τα ορεινά της Ερμιονίδας, οι αυλές γέμισαν οικογένειες, σούβλες και μουσικές. Το αρνί ψήνεται αργά, με την προσοχή να επικεντρώνεται στη σωστή φωτιά και το ψήσιμο, ενώ γύρω από τις σούβλες χορεύονται παραδοσιακοί σκοποί. Σε κάποιες γειτονιές δεν λείπουν ούτε οι μπαλωθιές στον αέρα, ειδικά στα πιο ορεινά χωριά – ένα έθιμο με ρίζες στο πανηγυρικό ξέσπασμα της χαράς.
Οι σούβλες βγήκαν στα πεζοδρόμια στη Θεσσαλονίκη
Οι σούβλες βγήκαν… στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη, με τους επαγγελματίες που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους να τηρούν το σχετικό έθιμο.
Σε ρεπορτάζ του ERT News μίλησε ανθοπώλης που το κατάστημά του βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, και ο οποίος άνοιξε σήμερα το μαγαζί του προκειμένου να εξυπηρετήσει παραγγελίες.
Ωστόσο, δεδομένης και της ημέρας, ο ίδιος θέλησε να τιμήσει και το έθιμο, βγάζοντας σούβλες στο πεζοδρόμιο, προκειμένου και ο ίδιος αλλά και οι πελάτες του να απολαύσουν τον οβελία.
Αντίστοιχες εικόνες και στις γειτονιές, από την Καμάρα μέχρι την Τούμπα, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν μετατρέψει την πόλη σε… ψησταριά.
Την ίδια ώρα, η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένη, με τους περισσότερους που κυκλοφορούν στην πόλη είναι τουρίστες.
Το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία σε Πάτρα και Κρήτη
Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα και στην Πάτρα, με τα ψητοπωλεία να έχουν την τιμητική τους, αφοί πολλοί επιλέγουν τη λύση του «έτοιμου ψημένου αρνιού».
Παράλληλα, στην Κρήτη, το Πάσχα έχει τη δική του, ξεχωριστή, «υπογραφή», αφού στην παραλία των Χανίων δεν στήνονται μόνο σούβλες, αλλά και τα «αντικριστά», κρέας που ψήνεται αργά «απέναντι» από τη φωτιά, όπως προστάζει η κρητική παράδοση.
Το γιορτινό σκηνικό ολοκληρώνουν οι λύρες που παίζουν και οι ρακές που ρέουν άφθονες, με την Ελλάδα να γιορτάζει το Πάσχα από άκρη σε άκρη.