ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστικές αποκαλύψεις του Σαλμά, πρώην υπουργού υγείας με ΝΔ για το τι συμβαίνει τώρα με τα κονδύλια των νοσοκομείων

Σε δύσκολη θέση ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες του Μάριου Σαλμά για αδιαφάνεια στις προμήθειες της Υγείας.
Σε δύσκολη θέση ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις καταγγελίες του Μάριου Σαλμά για αδιαφάνεια στις προμήθειες της Υγείας.
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικό μέτωπο ανοίγει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις αιφνιδιαστικές και εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες που διατύπωσε ο πρώην βουλευτής και γιατρός, Μάριος Σαλμάς. Με την ιδιότητα του ανθρώπου που διαθέτει βαθιά γνώση του δημόσιου συστήματος υγείας από την εσωτερική του λειτουργία, ο κ. Σαλμάς, μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Κρήτη TV, προχώρησε σε δημόσιες αναφορές που πλήττουν τη διαφάνεια του τομέα της Υγείας. Οι ισχυρισμοί του εστιάζουν σε εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς που, κατά την άποψή του, ενδημούν στα νοσοκομεία, περιλαμβάνοντας πρακτικές που κυμαίνονται από παράνομες προσλήψεις έως ύποπτες διαδικασίες ανάθεσης για την προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ζήτημα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι ένα ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προήλθε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοχετεύθηκε μέσω ενός συστήματος vouchers με τέτοιον τρόπο ώστε, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα, να ευνοηθεί προκλητικά και να πλουτίσει ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας. Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται οι αρμόδιοι φορείς τα δημόσια χρήματα και τη διαφάνεια που διέπει τις συμβάσεις στον εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό χώρο.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, είναι ότι το εύρος των ερευνών που διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν πρόκειται να περιοριστεί αποκλειστικά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και σε άλλους κυβερνητικούς τομείς, με κυρίαρχο αυτόν της Υγείας. Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για το μέγεθος των φαινομένων αυτών απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε το 5% δεν έχει βγει στη φόρα». Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι το επόμενο διάστημα η πολιτική ζωή θα συγκλονιστεί από νέες αποκαλύψεις, τόνισε με νόημα: «Θα έρθουν και για την Υγεία».

Οι αιχμές που εξαπέλυσε ο Μάριος Σαλμάς αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά του νυν υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Σαλμάς άφησε σαφή υπονοούμενα για το πρόσωπο του υπουργού, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζει καλά τις διαδικασίες με τις οποίες «δίδονται οι δουλειές» στο εθνικό σύστημα υγείας και προειδοποιώντας τον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. «Δεν μπορεί να μου απαντήσει ο κύριος Γεωργιάδης και δεν μπορεί να απαντήσει γιατί ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και πώς δίδονται οι δουλειές. Άρα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Γιατί καμία φορά οι δικογραφίες μπορούν να αφορούν και την υγεία. Άρα μέχρι εκεί. Σ’ αυτό που είπα κρατήστε ότι δεν θα μου απαντήσει», κατέληξε, δημιουργώντας ένα κλίμα έντονης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση, η οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί μια εσωτερική κρίση που αγγίζει τα θεμέλια της κυβερνητικής ηθικής.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου