ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σύντροφος και σύζυγος… το ίδιο πράγμα: Μεγάλες οι αλλαγές στα κληρονομικά

Σύντροφος και σύζυγος… το ίδιο πράγμα: Μεγάλες οι αλλαγές στα κληρονομικά
Ο Γιώργος Φλωρίδης και η Ομάδα Εργασίας ετοιμάζουν αλλαγές στα κληρονομικά (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Το έργο της Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, καθώς προετοιμάζεται η τροποποίηση κρίσιμων διατάξεων του κληρονομικού δικαίου, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 80 χρόνια. Η επιτροπή, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Απόστολου Γεωργιάδη, αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στα τέλη Ιουνίου για τα κληρονομικά, μετά τις νέες αποφάσεις που ελήφθησαν για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που εξετάζονται είναι το καθεστώς κληρονομικής διαδοχής όταν δεν υπάρχει διαθήκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά πρόκειται να εισαχθεί ρητή διάταξη που θα εξισώνει πλήρως τον επιζώντα σύντροφο με σύμφωνο συμβίωσης με τον σύζυγο από γάμο, στις περιπτώσεις όπου ο θανών δεν έχει αφήσει διαθήκη. Ωστόσο, τα κληρονομικά δικαιώματα των γονέων και η δομή των τάξεων στη διαδοχή δεν θα καταργηθούν.

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στα κληρονομικά

Επιπλέον, εξετάζεται η αύξηση του κληρονομικού μεριδίου του συζύγου ή του συντρόφου από σύμφωνο συμβίωσης στην περιουσία του θανόντος, σε περιπτώσεις εξ αδιαθέτου διαδοχής. Αντίθετα, αν έχει προηγηθεί κατάθεση αγωγής διαζυγίου για βάσιμο λόγο ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης πριν από τον θάνατο, ο επιζών σύζυγος ή σύντροφος αποκλείεται από την κληρονομιά.

Ο λόγος της επιβολής των αλλαγών στο κληρονομικό Δίκαιο

Με αυτές τις αλλαγές, επιχειρείται μια σύγχρονη και δίκαιη αναθεώρηση του κληρονομικού δικαίου, που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και οικογενειακές εξελίξεις της εποχής μας.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα του προσώπου που συζούσε σε ελεύθερη σχέση με τον κληρονομούμενο, ανεξαρτήτως φύλου. Μελετάται μια νέα ρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη ζωή του επιζώντος μετά τον θάνατο του συντρόφου του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα ο επιζών να συνεχίσει να χρησιμοποιεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (που ακόμα δεν έχει καθοριστεί) αντικείμενα όπως η οικοσκευή, αλλά και το δικαίωμα διαμονής στο κοινό σπίτι.

Ένα ακόμη ζήτημα που ξεχωρίζει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κληρονομικού δικαίου αφορά τα δικαιώματα όσων έχουν αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων. Εξετάζεται η περίπτωση ο κληρονομούμενος να μπορεί να αφήσει κληρονομιά, όπως ένα χρηματικό ποσό, σε φροντιστές που, χωρίς ανταλλάγματα, αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο και πόρους στη φροντίδα του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση ενδέχεται να προκαλέσει δικαστικές διαμάχες, καθώς αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Μάρτιο του 2023 έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία σε βασικά ζητήματα από την Ομάδα Εργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διατήρηση των ιδιόγραφων διαθηκών με αυξημένες δικλείδες ασφαλείας, η διασφάλιση του δικαιώματος των ανιόντων συγγενών στην κληρονομική διαδοχή, η προστασία της νόμιμης μοίρας των συγγενών με κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς και η εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων ως αυτοτελές κεφάλαιο στο ελληνικό δίκαιο για πρώτη φορά.

Η αναθεώρηση αυτή επιδιώκει να προσαρμόσει το κληρονομικό δίκαιο στις σύγχρονες ανάγκες, προσφέροντας δικαιότερες και πιο λειτουργικές λύσεις.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου