ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια: Αυτές είναι οι προτάσεις με τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Όσα ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε την κατάθεση 132 προτάσεων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και σημαντικών διεθνών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα ξένα πανεπιστήμια και τα κοινά μεταπτυχιακά

Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας και νυν υπουργό Οικονομίας, οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από την ΕΘΑΑΕ, με σκοπό την αξιολόγηση και την εφαρμογή τους. «Το Harvard έρχεται στην Ελλάδα, όπως έρχεται και το Yale, το Columbia, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το ETH, η Χαϊδελβέργη, το Imperial και πολλά-πολλά ακόμη», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας τη σημασία αυτών των συνεργασιών για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι προτάσεις για συνεργασίες αυξάνονται διαρκώς, με τη ζήτηση από τα ξένα πανεπιστήμια να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Για να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση του προϋπολογισμού για τα κοινά προγράμματα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 82 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, όπως οι 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, η δημιουργία νέων κανονισμών για τα σχολεία και η ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων, όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση επισκεψιμότητας.

Με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της ως υπουργός Παιδείας, εξέφρασε την επιθυμία να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ελληνική εκπαίδευση. «Η κόρη ενός εκπαιδευτικού, θεολόγου, διευθυντή λυκείου στους Αμπελοκήπους, αυτή τη στιγμή στέκεται μπροστά σας με μία δέσμευση: ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, με αφοσίωση και προσοχή στην Παιδεία μας. Και ελπίζω να αφήσω θετικό αποτύπωμα ως η πρώτη εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε η νέα υπουργός.

Η δημιουργία συνεργασιών με διεθνή πανεπιστήμια αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Η επόμενη φάση αυτών των συνεργασιών αναμένεται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και να δώσει νέες δυνατότητες στους φοιτητές και τους διδάσκοντες στη χώρα μας.