ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού: Αλβανός κακοποιός αιχμαλώτισε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

«Συμβόλαιο θανάτου» στις φυλακές Κορυδαλλού (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Συμβόλαιο θανάτου» πίσω από τα κάγκελα

Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/5) στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν Αλβανός ποινικός κρατούμενος κράτησε αιχμαλώτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, προκαλώντας σοκ και ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας, με κρατούμενους πρόσφατα να ετοιμάζουν απόδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ο κρατούμενος κατάφερε να ακινητοποιήσει δύο σωφρονιστικούς, να τους αποσπάσει τα κλειδιά, τους ασυρμάτους και τα κινητά τους, και να ξεκινήσει μια επικίνδυνη πορεία από πτέρυγα σε πτέρυγα. Στόχος του ήταν να φτάσει στη Γ’ πτέρυγα, όπου φέρεται να αναζητούσε συμπατριώτη του με σκοπό να τον σκοτώσει.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου, το οποίο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Παρά την αποτροπή του φόνου, το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πώς ο κρατούμενος κατάφερε να αφοπλίσει τους φύλακες και να κινείται ανενόχλητος μέσα στις φυλακές, ανοίγοντας τη μια πόρτα μετά την άλλη.

Οι κρατούμενοι που… έγραψαν ιστορία: 7+1 επεισοδιακές αποδράσεις από τις φυλακές που «πάγωσαν» το πανελλήνιο

Σχέδιο απόδρασης φαίνεται να προετοιμαζόταν εντός των φυλακών Κορυδαλλού, όπως αποκαλύφθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση που αποκάλυψε την ύπαρξη όπλου και φυσιγγίων σε κοινόχρηστο χώρο πτέρυγας των ποινικών κρατουμένων. Από την επιχείρηση συνελήφθησαν 20 κρατούμενοι, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών και παραβάσεις σχετικές με τη δημόσια τάξη. Ανάλογα με τη συμμετοχή τους, αντιμετωπίζουν επιπλέον και κατηγορίες για ηθική αυτουργία.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το Athensmagazine.gr κάνει μια αναδρομή σε αποδράσεις που άφησαν εποχή, με πρωταγωνιστές κακοποιούς που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και τις αρχές. Από τον Θεόδωρο Βερνάρδο, γνωστό ως «ληστή με τις γλαδιόλες», μέχρι τον «άπιαστο» Βασίλη Παλαιοκώστα και από τον διαβόητο Κώστα Πάσσαρη μέχρι τον Αλκέτ Ριζάι και τον Σορίν Ματέι, η Ελλάδα έχει ζήσει στιγμές που μοιάζουν… βγαλμένες από κινηματογράφο.

7+1 επεισοδιακές αποδράσεις από τις φυλακές

  • Κώστας Πάσσαρης

Ο Κώστας Πάσσαρης είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες που έχουν περάσει από το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. Η εγκληματική του πορεία ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν, μόλις 15 ετών, μπήκε στο αναμορφωτήριο. Το 1996 συνελήφθη μετά από καταδίωξη, καθώς είχε αποπειραθεί να ληστέψει μια γυναίκα στον Ηλεκτρικό της Καλλιθέας. Παρά την καταδίκη του, το 1999 αποφυλακίστηκε και σύντομα ανέπτυξε εγκληματική δράση μαζί με άλλους Ρουμάνους συνεργούς, διαπράττοντας ληστείες σε όλη την Αθήνα.

Το 2000, ο Πάσσαρης έπεσε ξανά στα χέρια της Αστυνομίας, μετά από τη σύλληψή του στην Πλατεία Αμερικής. Ελάχιστα πριν, είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή συμπλοκή στην Πλατεία Βάθη, όπου έχασε τη ζωή του ένας από τους συνεργάτες του και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ωστόσο, το 2001, κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών με προφασιζόμενη επιληπτική κρίση, κατάφερε να σκοτώσει δύο αστυνομικούς και να διαφύγει.

Η αστυνομία ακολούθησε ένα ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του, το οποίο όμως απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε αρχηγού της ΕΛΑΣ. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, ο Πάσσαρης πέρασε στη Ρουμανία, όπου συνελήφθη μετά από ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

  • Βασίλης Παλαιοκώστας

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι ένας από τους πιο γνωστούς ληστές στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των αποδράσεών του και της εμπλοκής του σε μεγάλης κλίμακας ληστείες και απαγωγές. Μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, και τον Κώστα Σαμαρά, δημιούργησαν ένα εγκληματικό δίδυμο που εξειδικεύτηκε σε ληστείες τραπεζών και κοσμηματοπωλείων. Το 1990, αποπειράθηκε να απελευθερώσει τον αδερφό του από τις φυλακές Τρικάλων, και καταδικάστηκε σε πολυάριθμες ποινές φυλάκισης.

Η πιο διάσημη στιγμή στην εγκληματική του πορεία σημειώθηκε το 1992, όταν μαζί με τον αδερφό του και τον Σαμαρά, λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα στην Καλαμπάκα, κλέβοντας 125.000.000 δραχμές. Μάλιστα, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρισκόταν κοντά στην τράπεζα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους κακοποιούς. Η ληστεία αυτή παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας. Αργότερα, το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν και πάλι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Η απόδραση αυτή έκανε τον Παλαιοκώστα θρυλικό και έγινε διεθνώς γνωστός. Το 2008, απήγαγε τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά και πήρε λύτρα 12.000.000 ευρώ, αλλά συνελήφθη ξανά, 791 μέρες μετά την αρχική του απόδραση.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της δίκης του, κατάφερε να αποδράσει εκ νέου από τις φυλακές Κορυδαλλού, πάλι με τον Ριζάι και χρησιμοποιώντας ελικόπτερο. Η αστυνομία και η Ιντερπόλ τον έχουν ανακηρύξει «ανεπιθύμητο», με επικυρηγμένο ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ.

  • Αλκέτ Ριζάι

Ο Αλκέτ Ριζάι, γνωστός για τις πολλές αποδράσεις του, έχει καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για τρεις δολοφονίες και διάφορες υποθέσεις ναρκωτικών. Στις φυλακές Κορυδαλλού, το 2006, απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα χρησιμοποιώντας ελικόπτερο. Η απόδραση αυτή δεν ήταν η μοναδική του, καθώς το 2009 κατάφερε να διαφύγει και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Το 2011, σε συνέντευξή του από τη φυλακή, είχε προαναγγείλει ότι δεν θα σταματούσε ποτέ να προσπαθεί να δραπετεύσει, και ότι, αν χρειαζόταν, θα προτιμούσε να σκοτωθεί παρά να παραδοθεί.

Το 2013, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στις φυλακές Δομοκού, επιχείρησε και πάλι να δραπετεύσει, κρατώντας για 24 ώρες ομήρους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Παρά την απόφασή του να διαφύγει, η απόπειρα απέτυχε και έμεινε πίσω για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των εγκλημάτων του.

  • Θεόδωρος Βενάρδος

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στις 16 Νοεμβρίου 1973 – την παραμονή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – ο Θεόδωρος Βενάρδος πραγματοποίησε την πρώτη καταγεγραμμένη ένοπλη ληστεία στην Ελλάδα. Ντυμένος σαν καθολικός ιερέας και κρατώντας μια καραμπίνα, εισέβαλε στην Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι και απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό, πριν εξαφανιστεί.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1974, η αστυνομία τον εντόπισε λόγω της σπατάλης του – φέρεται να είχε ξοδέψει πάνω από 1.200.000 δραχμές μέσα σε δυόμισι μήνες. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, αλλά σύντομα κατάφερε να αποδράσει κινηματογραφικά κατά τη διάρκεια προαυλισμού, εκμεταλλευόμενος το μπέρδεμα από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, πραγματοποίησε δεύτερη ληστεία, αυτή τη φορά κρατώντας ένα μπουκέτο γλαδιόλες, μέσα στο οποίο έκρυβε όπλο. Η εμφάνισή του εντυπωσίαζε – ακόμα και οι αεροσυνοδοί που τον συνόδευαν μετά τη σύλληψή του σχολίασαν την ευγένεια και την εξωτερική του εμφάνιση. Επιστρέφοντας στη φυλακή, έγινε είδωλο για πολλές γυναίκες, οι οποίες του έστελναν γράμματα θαυμασμού. Παρά τις προσπάθειές του να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και τις απόπειρες αυτοκτονίας του, πέθανε στο κελί του το 1984. Η οικογένειά του αμφισβήτησε την εκδοχή της αυτοκτονίας, φέρνοντας στην επιφάνεια σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κράτησης.

  • Σορίν Ματέι

Ο Αλβανός Σορίν Ματέι κατάφερε να δραπετεύσει επτά φορές κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Η πρώτη του απόδραση συνέβη το 1995 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μέσω των τουαλετών, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια επαναλαμβανόμενες συλλήψεις και αποδράσεις τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό. Το όνομά του συνδέθηκε αργότερα με ένα τραγικό γεγονός, το μακελειό στην οδό Νιόβης, το οποίο σημάδεψε τη δημόσια εικόνα του και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 1998, μια υπόθεση ομηρίας στα Κάτω Πατήσια εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δραματικές και αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Ματέι εισέβαλε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης και, κρατώντας χειροβομβίδα, πήρε ως ομήρους τους τέσσερις ενοίκους: τη Σουλτάνα Γκινάκη, 58 ετών, τα δύο της παιδιά, τον Ευάγγελο και την Αμαλία, ηλικίας 24 και 25 ετών αντίστοιχα, καθώς και τον αρραβωνιαστικό της Αμαλίας, Απόστολο Μακρινό, 34 ετών. Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, με τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αθανάσιο Βασιλόπουλο, να φτάνει αυτοπροσώπως στον τόπο της κρίσης για να συντονίσει την επιχείρηση. Η κατάσταση γινόταν όλο και πιο τεταμένη καθώς περνούσε η ώρα.

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, ο Ματέι επικοινώνησε με τηλεοπτικό σταθμό και μίλησε ζωντανά με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Η συνομιλία τους διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Ο δράστης απαιτούσε χρηματικό ποσό της τάξεως των 500.000 δραχμών, ενώ παραδέχτηκε δημοσίως ότι είχε κάνει χρήση ηρωίνης, γεγονός που αύξανε την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Παρά τις διαπραγματεύσεις, η αστυνομία αποφάσισε να επέμβει, υποθέτοντας – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – πως η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη. Όμως η απόφαση αποδείχθηκε τραγικά λανθασμένη. Από την έκρηξη που ακολούθησε κατά την επέμβαση, σκοτώθηκε η νεαρή Αμαλία Γκινάκη, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο και κύμα οργής για την αποτυχημένη επιχείρηση. Ο Σορίν Ματέι πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, πριν προλάβει να καταθέσει για τα γεγονότα.

  • Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους δραπέτες στην ιστορία των ελληνικών φυλακών, με περισσότερες από δέκα αποδράσεις στο ενεργητικό του. Φυλακίστηκε για 22 χρόνια και πρωτοστάτησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως η εξέγερση στις φυλακές Κέρκυρας το 1981.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές του αποδράσεις συνέβη το 1986, όταν κατάφερε να βγει από τη φυλακή αναμειγνυόμενος με το πλήθος των επισκεπτών. Την ώρα που οι αρχές τον αναζητούσαν, εκείνος φημολογείται πως διασκέδαζε σε νυχτερινά κέντρα. Από το 2000 ζει ελεύθερος στο Λευκαντί της Εύβοιας.

  • Κώστας Σαμαράς

Ο Κώστας Σαμαράς, γνωστός και ως «πεταλούδας», πέρασε 16 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αλλά κατάφερε να αποδράσει 16 φορές. Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές του αποδράσεις σημειώθηκαν το 1987, όταν το έσκασε από το παράθυρο μιας τουαλέτας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, και το 1991, όταν απέδρασε μέσα από το όχημα μεταγωγών. Από το 2018 είναι εκτός φυλακής, ενώ έχει εκδώσει και αυτοβιογραφία με άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού

Η Όλια Κρίκοβιτς έγινε γνωστή ως η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού το 2012. Η Κρίκοβιτς ήταν μέλος της διεθνούς εγκληματικής συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων». Η απόδρασή της ήταν ιδιαίτερα… έξυπνη, καθώς πείστηκε υπάλληλος της φυλακής να της επιτρέψει να βγει έξω για να παραλάβει χρώματα και να βάψει το κελί της, και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να διαφύγει.