Συναγερμός στη χώρα: Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» την Ακρόπολη, 10 μποφόρ στη Χίο και δρόμοι «κομμένοι» στα Τζουμέρκα

Σε «πορτοκαλί» κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 15 Φεβρουαρίου, καθώς το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης συνδυάζεται με ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου πλήττονται περισσότερο, με την ορατότητα να είναι περιορισμένη και την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη
Το σκηνικό του καιρού συμπληρώνουν οι ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ενώ οι λασποβροχές συνθέτουν ένα επικίνδυνο καιρικό «κοκτέιλ». Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα της EUMETSAT, οι συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα είναι εξαιρετικά υψηλές, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με το meteo.gr, στο Ρέθυμνο οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM10 εκτοξεύθηκαν στα 460 μg/m³ το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας σπάνε το φράγμα των 100-120 χλμ/ώρα. Στην Αττική, το φαινόμενο είναι εξαιρετικά έντονο, με τη σκόνη να δημιουργεί ένα πυκνό πέπλο που «έκρυψε» ακόμα και τον βράχο της Ακρόπολης.
Η ορατότητα στο Λεκανοπέδιο είναι οριακή, με τις εικόνες από τον Λυκαβηττό να δείχνουν τα κτίρια της Αθήνας να χάνονται μέσα στη θολή ατμόσφαιρα. Παρά τις αποπνικτικές συνθήκες, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να απαθανατίσουν το απόκοσμο σκηνικό. Το κύμα της σκόνης, αφού «χτύπησε» την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο, αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά, επηρεάζοντας τη Βόρεια Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου προβλέπεται να ξεκινήσει από απόψε το βράδυ.
Δύσκολη η κατάσταση στα Τζουμέρκα
Πρωτόγνωρες εικόνες αντίκρισαν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχήτ ων Τζουμέρκων όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται τςι τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα με καθιζήσεις και καταστροφές σε βασικούς οδικούς άξονες της περιοχής.
Διαβάστε επίσης
Σήμερα προκλήθηκε μεγάλη καθίζηση σε βασικό οδικό άξονα της περιοχής των Τζουμέρκων. Μάλιστα η καθίζηση καλύπτει όλο το πλάτος του δρόμου ενώ την ώρα που σημειώθηκε κινδύνευσε να παρασυρθεί διερχόμενο ΙΧ. Στη συνέχεια απαιτήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με γερανούς για να ανασυρθεί το όχημα από το τμήμα του δρόμου που είχε μετατραπεί σε κομμάτια.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για μία ακόμη φορά στα Τζουμέρκα τα οποία από τον περασμένο Νοέμβριο ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο δρόμος που κόπηκε σε κομμάτια συνδέει τα Ιωάννινα με τα Πράμαντα και την Γέφυρα Πλάκας και προς το παρόν η εναλλακτική λύση είναι μέσω του οικισμού των Αγνάντων.
Την Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν και πάλι στην περιοχή γεωλόγοι και μηχανικοί για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να διαπιστωθεί αν μπορεί να δοθεί προσωρινή λύση ή όχι στον επαρχιακό δρόμο. Αποτέλεσμα των συνεχών βροχοπτώσεων είναι τα εδάφη να έχουν κορεστεί όχι μόνο στα Τζουμέρκα αλλά σε όλη την Ήπειρο και με κάθε επιπλέον σταγόνα νερού να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα.
Στο έλεος των «μποφόρ» η Χίος
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Χίος από το πρωί της Κυριακής, 15 Φεβρουαρίου, καθώς το νησί σφυροκοπείται από θυελλώδεις ανέμους που αγγίζουν τα 10 μποφόρ. Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε στην ενεργοποίηση του 112, με προειδοποιητικό μήνυμα που καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τις παραθαλάσσιες ζώνες.
Οι εικόνες από το παραλιακό μέτωπο είναι αποκαλυπτικές, με τη θάλασσα να έχει κυριολεκτικά βγει στη στεριά. Στον Βροντάδο, ο δρόμος έχει μετατραπεί σε παγίδα για τους οδηγούς, καθώς το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από πέτρες και φύκια που ξέβρασαν τα κύματα. Παράλληλα, στο λιμάνι της Χίου, το Λιμεναρχείο προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στο ύψος του ξενοδοχείου «Χανδρής», προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα πεζών και οδηγών από τα μανιασμένα κύματα. Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή του αεροδρομίου με δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου να είναι έρμαια των κυμάτων. Στην περιοχή ξεριζώθηκαν και δέντρα δίπλα στη θάλασσα.
Προβλήματα και στην Κρήτη
Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν την Κρήτη σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» δύο πτήσεις από και προς την Αθήνα ακυρώθηκαν, ενώ μια πτήση από Παρίσι δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο και αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στην Αθήνα. Παράλληλα, μια πτήση από Μόναχο που δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων.
Οι αρχές και οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και συνιστούν στους επιβάτες να επικοινωνούν με τα πρακτορεία ή το αεροδρόμιο πριν από την αναχώρησή τους, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα ή αλλαγές στα δρομολόγια. Οι θυελλώδεις άνεμοι στο νησί έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα και σε δρόμους και δημόσιους χώρους, με τις Αρχές να προειδοποιούν για αυξημένη προσοχή και αποφυγή περιττών μετακινήσεων.






0 ΣΧΟΛΙΑ