Σε κρίση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση: Το καθοριστικό 48ωρο με… τρακτέρ και ένταση

Στη Νέα Δημοκρατία και στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί τα βλέμματα σε δύο σημαντικές ημερομηνίες: την Τρίτη 29 Ιουλίου και την Τετάρτη 30 Ιουλίου. Κατά το διήμερο αυτό θα συζητηθούν τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ–Νέας Αριστεράς για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την έρευνα για κακουργηματικές ευθύνες του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και η κυβερνητική πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχασμένη ως προς την έγκριση της δικής της πρότασης για έρευνα στις αγροτικές επιδοτήσεις από το 1998, εκτιμώντας ότι ο συγκεκριμένος χειρισμός της ΝΔ δεν θα συναντήσει εμπόδια. Ωστόσο και όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τη μυστική ψηφοφορία για τα αιτήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τους δύο πρώην υπουργούς.
Ακόμα και μια «γαλάζια» ψήφος αντίθετη στη γραμμή της ΝΔ, που προβλέπει την απόρριψη της Προανακριτικής, θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Επιπλέον, η πρόκληση διατήρησης ενιαίας στάσης και επιχειρηματολογίας θα συνεχιστεί και κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, με τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που αναμένονται τον Σεπτέμβριο.
Απ’ όσα λέγονται στο παρασκήνιο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών της ΝΔ, υπάρχει ενόχληση όχι μόνο για ντροπιαστικούς διαλόγους που έρχονται στο φως μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, αλλά επιπλέον και για το κεντρικό μήνυμα που προκύπτει έως τώρα: ότι η κυβέρνηση αποφεύγει διερεύνηση ποινικών ευθυνών, στρίβοντας το τιμόνι για την υπόθεση με έρευνα για τις πολιτικές και για διαχρονικές ευθύνες.
Και πιστεύουν ότι όσο δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε άλλες διαστάσεις της υπόθεσης – κυρίως στην επιστροφή των «κλεμμένων» – τόσο είναι αδύνατον να μαζευτεί το πολιτικό κόστος.
Το «πλήγμα» στην κυβέρνηση και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης
«Η υπόθεση πληγώνει τη ΝΔ» λένε λακωνικά. Τα στελέχη αυτά μπορεί να μην διαφωνούν με την Εξεταστική ούτε να σκέφτονται «αντάρτικο» στις ψηφοφορίες (αν και κάποιοι δεν ήθελαν να μπει στο κάδρο συνολικά η ΝΔ), αλλά θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει το συντομότερο καθαρά μηνύματα προς την κοινωνία για να μην εδραιωθεί εκ νέου μια οσμή συγκάλυψης. Κάποιοι άλλωστε, ιδίως όσοι εισπράττουν στις εκλογικές περιφέρειές τους την αντίδραση συνεπών αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνιούν για την επόμενη μέρα, έκριναν εξ αρχής ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Εξ ου και σε πρώτη φάση κρατούν στάση αναμονής για το πως θα εξελιχθεί η Εξεταστική και ποια εικόνα θα επιδιώξει να βγάλει προς τα έξω η κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά και δηλώνουν ταυτόχρονα απρόθυμοι να υπερασπιστούν τυχόν κρούσματα υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή ατυχείς διατυπώσεις από κυβερνητικά στελέχη, διότι ανησυχούν ότι η φθορά της εξαετίας βαθαίνει στα μάτια της κοινωνίας.
Και ενώ το Μαξίμου εστιάζει στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καταγράφεται ανησυχία για το αγροτικό «μέτωπο»: για το ενδεχόμενο ένα κρίσιμο εκλογικά ακροατήριο να στραφεί απέναντι στη ΝΔ. Ενδεικτική η τελευταία παρέμβαση του Αυγενάκη, ο οποίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη –«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος μου ή κάτι που να συνιστά ποινικό αδίκημα» επανέλαβε – και μίλησε ξανά για «λανθασμένες πρακτικές» του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου.
Διαβάστε επίσης
Και έκανε και ένα βήμα παραπέρα, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ τη στοχοποίηση της Κρήτης, προφανώς γιατί στην κυβέρνηση ανησυχούν για την τροπή των εξελίξεων και το κλίμα που θα επικρατήσει στους επόμενους μήνες στο νησί: «Αρκετά πια, δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια στοχοποιεί την Κρήτη».
Το κλίμα δόθηκε ήδη από τον θεσσαλικό κάμπο, με καλοκαιρινή έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα (την Παρασκευή, 18 Ιουλίου) τον Ε65, έχοντας τη στήριξη τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων και ζητώντας από την Πολιτεία άμεσες απαντήσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και «ανοιχτά» θέματα του πρωτογενούς τομέα, ανάμεσά τους και ο κίνδυνος μειωμένων ενισχύσεων. «Δεν θα φορτωθούμε εμείς τα σπασμένα των κυβερνήσεων και της ΕΕ» ανέφεραν.






0 ΣΧΟΛΙΑ