ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σάκης Κεχαγιόγλου: Από τον Κοσκωτά μέχρι τον 35χρονο YouTuber – Οι μεγαλύτερες υποθέσεις που τον έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο

Υποθέσεις Κεχαγιόγλου

Η ζωή του μεγάλου ποινικολόγου μέσα από τις κορυφαίες του στιγμές

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου είναι γνωστός για τις μεγάλες υποθέσεις, που έχει αναλάβει διαχρονικά, ως ένας εκ των πιο αναγνωρίσιμων ποινικολόγων με δεκαετίες εμπειρίας στις δικαστικές αίθουσες και σημειώνοντας μια νέα επιτυχία με την αθώωση του 35χρονου YouTuber και TikToker, που είχε κατηγορηθεί για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή και σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του, με αποτέλεσμα την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και την απελευθέρωσή του.

«Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου για την αθώωσή του, τον οποίο υπερασπίστηκα μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους Βασίλη Χρονόπουλο και Αναστασία Κερχανατζίδου», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Η έωλη και εξωφρενική κατηγορία που αντιμετώπισε για εμπορία ανθρώπων, μετά από μια διεξοδική και ενδελεχή ακροαματική διαδικασία, κατέρρευσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου»,

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πόσο άδικη ήταν η προσωρινή κράτηση του εντολέα του για έναν χρόνο: «Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι όταν τα δικαστήρια εξετάζουν και αποφασίζουν αποκλειστικά βάσει του υλικού της δικογραφίας, χωρίς να επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τη λεγόμενη κοινή γνώμη, τις τηλεδίκες και έμμεσους εκβιασμούς, τότε μόνο αποδίδεται Δικαιοσύνη».

Από μικρός… ανήσυχος για τα κοινά – Η σχέση με τον Μητσοτάκη, η αρχή στον Λυκουρέζο και η μεγάλη πορεία

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας την 16/12/1961. Γονείς του ο Θεόδωρος Κεχαγιόγλου, υπάλληλος του Δημοσίου Ταμείου, και η Αντιγόνη Τσαούση, δασκάλα. Έχει δύο αδέλφια, τον Γιάννη, τραπεζικό, και το Νίκο, δικηγόρο Βεροίας. Από τα εφηβικά του χρόνια, ασχολήθηκε με τα κοινά. Το 1979 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά από διάφορες θέσεις στο φοιτητικό συνδικαλισμό.

Μετέβη στις ΗΠΑ το 1985, με τις συστατικές επιστολές των καθηγητών του Ποινικού Δικαίου Ιωάννη Μανωλεδάκη και Διεθνών Σχέσεων Θεόδωρου Κουλουμπή καθώς και του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σημαντική υπήρξε κι η υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου που του χορήγησε την υποτροφία της Αρχιεπισκοπής. Έλαβε Master’s (ΜΑ) in International Affairs από το School of International Service (S.I.S) του πανεπιστημίου American University στη Washington D.C. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, εργάστηκε στην Αμερικανική Γερουσία ως Staff Assistant στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (Senate Foreign Relations Committee) και στο γραφείο του Επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής, Γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας, Jesse Helms.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ανέλαβε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Προεδρίας Μιλτιάδη Έβερτ ως το Νοέμβριο του 1991, οπότε και ξεκίνησε τη δικηγορική του σταδιοδρομία στο γραφείο του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Στη δεκαετία που ακολούθησε, ανέλαβε και χειρίστηκε, σε συνεργασία με τον Α. Λυκουρέζο ή μόνος του, σημαντικές υποθέσεις όπως του Γεωργίου Κοσκωτά (υπεξαίρεση Τράπεζας Κρήτης), Ιωσήφ Βαγιωνή (ανθρωποκτονία), Γεωργίου Βεντούρη (οικογενειακό δίκαιο), Γεωργίου Σκιαδόπουλου (ανθρωποκτονία), Παναγιώτη Βλαστού (ανθρωποκτονία) και Δημήτρη Κονδυλιού – African Cape (διακίνηση ναρκωτικών).

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ίδρυσε το δικηγορικό του γραφείο τον Οκτώβριο του 2001, στην οδό Σέκερη 3, στο Κολωνάκι, και έκτοτε έχει χειριστεί πολύκροτες ποινικές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή του πρώην υπουργού Γεωργίου Πέτσου στην δίκη της 17 Νοέμβρη, καθώς και την πολιτική αγωγή των γονέων και συγγενών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επίσης, ανέλαβε την υπεράσπιση του Μάνου Δημητροκάλη (σατανιστές Παλλήνης), του Χρήστου Βουλγαράκη (παιδοκτονία), Τέο Θεοδωρίδη (ναρκωτικά), Αλκέτ Ριζάι και Σούλας Μητροπία (αρπαγή, εγκληματική οργάνωση και απόδραση), Απόστολου Πετράκη και Χαράλαμπου Μουστάκα (απαγωγή Περικλή Παναγόπουλου), Σαλίνας Καραβέλα (υπόθεση Siemens), Κωνσταντίνου Γκράτζιου (υπόθεση Βατοπεδίου).

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι επίσης Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής υπό τον Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β’ και της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ήταν 1η Ιουνίου του 1991, όταν ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και οδηγείται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, αφού έφερε τα πάνω κάτω στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αφού σάρωσε ό,τι υπήρχε στον τότε Τύπο της χώρας, αφού έγινε πρόεδρος του Ολυμπιακού, αφού από το απλό διαμέρισμα της οδού Δαμαγήτου στη Γούβα, και μετακόμισε στην Εκάλη, διέφυγε από την Ελλάδα νύχτα και οι αστυνομίες ολόκληρου του κόσμου τον αναζητούσαν. Από τη Βραζιλία, ο Κοσκωτάς ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου και συνελήφθη.

Η αρχή της πτώσης ήταν στις 11 Ιουλίου 1988, όταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Τσεβάς, βασισμένος σε σειρά πρωτοσέλιδων της «Ελευθεροτυπίας» διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις αποδιδόμενες από τα δημοσιεύματα αξιόποινες πράξεις στον Κοσκωτά. Τα ευρήματα ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών! Ο Κοσκωτάς πούλησε εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, την «Γραμμή Α.Ε.» στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο τελευταίος τον φυγάδευσε από την Ελλάδα με το ιδιωτικό του lear jet, στις 5 Νοεμβρίου του 1988, αρχικά για την Βραζιλία και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1988, συνελήφθη στην Μασαχουσέτη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ, με το ελληνικό κράτος να ζητά την έκδοσή του στην χώρα. Αυτό θα γίνει 2,5 χρόνια αργότερα. Εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991 και επέστρεψε μια μέρα σαν σήμερα. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ο Γιώργος Κοσκωτάς, δεν επέστρεψε ποτέ τα χρήματα που υπεξαίρεσε καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νόμος για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων από υπεξαιρέσεις.

Στην δίκη του, που διεξήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια, με υπεράσπιση του Σάκη Κεχαγιόγλου, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, αποφεύγοντας την ισόβια κάθειρξη ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Η υπόθεση Βλαστού… σε πολλαπλές περιπτώσεις

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 1994 οι «νονοί» της νύχτας έκαναν τη δική τους «παρέλαση» στο νυχτερινό κέντρο College, στην λεωφόρο Καβάλας 282 στο Χαϊδάρι. Τα ξημερώματα είχαν βγει τα όπλα και δύο απ’ αυτούς κείτονταν νεκροί στο πεζοδρόμιο…

Ο 29χρονος Κώστας Βλαστός και ο μικρότερος αδελφός του Παναγιώτης 23 χρόνων, δήλωναν επιπλοποιοί στο επάγγελμα και έως τότε η Ασφάλεια δεν τους είχε στα αρχεία της. Στη νύχτα, όμως, ψιθυριζόταν έντονα ότι συμμετείχαν σε ομάδα με επιρροή στα μαγαζιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Φαίνεται ότι προσπάθησαν να μπουν σε ξένα «χωράφια» και γι’ αυτό έφτασαν μέχρι το Χαϊδάρι.

Στην «πόρτα» βρισκόταν ο 33χρονος Δημήτρης Σίνος, με τον οποίο συνομίλησαν για λίγο, μέχρι να βγει ο ιδιοκτήτης, ο 34χρονος Μάκης Ναστούλης, γνωστός στην Αστυνομία από παλαιότερη υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου. Τα κυκλώματα της νύχτας δεν αποδέχονταν εύκολα τους καινούργιους, αλλά και οι Bλαστοί ήταν «σκληρά καρύδια». Οι τόνοι ανέβηκαν γρήγορα και η συμπλοκή ήταν αναπόφευκτη.

«Eίσαι πολύ μικρός ακόμη για να μου κάνεις τέτοια», φώναξε ο Nαστούλης στον Παναγιώτη Βλαστό. Kι όπως είπαν οι μάρτυρες, τον υποχρέωσε να κατεβάσει το παντελόνι. Tον πυροβολούσε στα πόδια και ο μικρός χοροπηδούσε για να γλιτώσει. Mια σφαίρα τον τραυμάτισε στο μηρό. Mόλις είδε το αίμα του αδελφού του, ο Kώστας Bλαστός έβγαλε το δικό του όπλο και το άδειασε στο κεφάλι του Nαστούλη, που έπεσε βαρύτατα τραυματισμένος. Ο Σίνος προσπάθησε να «απαντήσει». Πρόλαβε να τραυματίσει στο χέρι τον Kώστα, πριν πέσει και αυτός αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο.

Ο Μάκης Ναστούλης κατάφερε να συρθεί μέχρι την άσφαλτο και να σταματήσει ένα ταξί που τον πήγε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, αλλά οι γιατροί δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο Σίνος, ο οποίος, άφησε την τελευταία του πνοή πριν ξημερώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, είχε καταδικαστεί μαζί με άλλα δυο άτομα, για τον βιασμό μιας γυναίκας, την οποία απήγαγαν από το Αιγάλεω και την μετέφεραν στον Ασπρόπυργο.

Οι Βλαστοί πήγαν τραυματισμένοι με το αυτοκίνητο τους στο ΚΑΤ, όπου οι αστυνομικοί που τους φρουρούσαν, τους άλλαζαν συνεχώς θάλαμο, για το φόβο των αντιποίνων από τον αδελφό του Μάκη Ναστουλη, Κώστα! Όπως ισχυρίστηκαν, πήγαν στο College για να πιουν ένα ποτό και ο πορτιέρης τους πέταξε έξω. Και πρόσθεσαν ότι όταν άρχισε η συμπλοκή, πήραν τα όπλα των θυμάτων τους. Όμως έξω από το μαγαζί, βρέθηκαν 20 κάλυκες και βολίδες από τρία διαφορετικά όπλα. Δυο πιστόλια των 9 και 7,65 χιλιοστών και ένα περίστροφο, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Τα δυο αδέλφια έπεσαν στα «μαλακά», με υπεράσπιση του Σάκη Κεχαγιόγλου, καθώς καταδικάστηκαν με ελαφρυντικά σε κάθειρξη 15 ετών ο καθένας. Έδειξαν καλή διαγωγή στον Κορυδαλλό και την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1998 πήραν 5νθήμερη άδεια. Τρεις ημέρες αργότερα συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη στην Ελευσίνα, μαζί με έναν φίλο τους και στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε μικροποσότητα χασίς και ένα πιστόλι, ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, επειδή κινδύνευαν, όπως είπαν. Το δικαστήριο αναβλήθηκε και ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών τους άφησε ελεύθερους για να επιστρέψουν στον Κορυδαλλό, καθώς τη ημέρα εκείνη έληγε η άδειά τους. Δεν επέστρεψαν όμως…

Στις 21 Μαρτίου 1998 ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς της Αμέσου Δράσεως στην Καλλιθέα, όταν ο Κώστας παραβίασε με το μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν τον κόκκινο σηματοδότη. Η λεωφόρος Θησέως μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης, καθώς ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο 33χρονος αρχιφύλακας Νίκος Κατσαρός και ο 29χρονος αστυφύλακας Σπύρος Κοψαύτης τραυματίστηκαν, ενώ ο Κώστας Βλαστός έπεσε νεκρός. Από εκείνη την ημέρα ο Παναγιώτης είδε το όνομά του να μπαίνει στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους.

Είχε πλέον γνωρίσει την «τζιτζίκα» του, όπως την φώναζε χαϊδευτικά, την συνομήλική του Ιωάννα Χήρα, που είχε γεννηθεί στη Γερμανία από Έλληνες μετανάστες και έδειχνε ευτυχισμένος στο πλάι της. Όμως τρεις μήνες αργότερα, στις 16 Ιουνίου 1998, εντοπίστηκε ενώ έπινε τον καφέ του στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας και δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Είχε πάνω του ένα περίστροφο Magnum 357 και μια χειροβομβίδα. «Να ξέρετε ότι με λυτρώσατε», είπε στους αστυνομικούς, γνωρίζοντας ότι η ομάδα του Μάκη Ναστούλη έψαχνε για εκδίκηση.

Από την πρώτη στιγμή που είχε συλληφθεί υποστήριζε ότι δεν σκότωσε αυτός Ναστούλη και Σίνο, αλλά ο αδελφός του. «Πράγματι ακολούθησα τον αδελφό μου στη φυγοδικία, γιατί μου ζήτησε στήριγμα και δίσταζα να επιστρέψω στη φυλακή γιατί ο Κώστας Ναστούλης είχε υπογράψει συμβόλαιο θανάτου για να με εκδικηθεί για το θάνατο του αδελφού του», έγραψε σε ένα υπόμνημα, λίγο πριν οδηγηθεί και πάλι στον Κορυδαλλό. Για τη συμπλοκή της Καλλιθέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.

Η λυσσαλέα κόντρα κορυφώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1998 με τη δολοφονία και του δεύτερου αδελφού του, Μάρκου, έξω από το σπίτι της οικογένειας στη Μεταμόρφωση, αλλά δεν θα έκλεινε εκεί… Τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου 2003 ανατινάχτηκε με εκρηκτικό μηχανισμό η καφετέρια Boss, στην οδό Αθηνάς 4 στην Ελευσίνα, που ανήκε στην Καλλιρρόη Ναστούλη, μητέρα του Κώστα. Από την ισχυρότατη βόμβα υπέστησαν ζημιές σπίτια και αυτοκίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων!

Πέντε μήνες αργότερα η Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι πίσω από την έκρηξη κρύβονταν ο Αντώνης Βλαστός 66 χρόνων, ο γιος του Παναγιώτης και η Ιωάννα Χήρα. Στο μεταξύ σε βάρος του Παναγιώτη Βλαστού είχε σχηματιστεί το 2002 μία ακόμη δικογραφία, καθώς κατηγορήθηκε ότι ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού εκβίαζε τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Σαβοϊδάκη στο Ηράκλειο, με βόμβες στα καταστήματά του.

Στα τέλη του 2004 ο Παναγιώτης Βλαστός αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. Πριν περάσει ένας χρόνος έμπλεξε πάλι στα γνωστά «μονοπάτια». Μετά από μια αποστολή «είσπραξης», που κατέληξε στον τραυματισμό των δύο ιδιοκτητών καταστήματος πώλησης δικύκλων στην Περαχώρα Λουτρακίου, η μοτοσικλέτα του ανατράπηκε και ο ίδιος κατέληξε φρουρούμενος στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι γιατροί του αφαίρεσαν χολή και σπλήνα.

Το Μάιο του 2009 η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του 56χρονου Γιώργου Γούσιου, πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας και σεσημασμένου για απάτες, που σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 έξω από μια καφετέρια στην Πεντέλη.

Δύο μήνες αργότερα το όνομα του Παναγιώτη Βλαστού φιγουράριζε πρώτο στην ογκώδη δικογραφία για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Το Δεκέμβριο του 2011 κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, κρατώντας ένα 9άρι πιστόλι, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου 2013 απέτυχε να «πετάξει» από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο, πέφτοντας από την ανεμόσκαλα στην οποία είχε αρχίσει να σκαρφαλώνει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 προστέθηκε στο βαρύ φάκελό του άλλη μια καταδίκη σε κάθειρξη 25 ετών για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε εκβιάσεις και εκρήξεις, μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε σχεδόν δέκα μήνες στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η ολοκλήρωση της δίκης για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου τον βρήκε να δίνει μια υπόσχεση στον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά: «Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας, εγώ έσβησα 20 χρόνια στη φυλακή…». Μόλις είχε ακούσει την ποινή του, που ήταν ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 23 ετών.

Το δυστύχημα των Τεμπών του 2003

Ήταν Κυριακή απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003. Λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα, ο χρόνος σταμάτησε ξαφνικά στην κοιλάδα των Τεμπών. 21 μαθητές που επέστρεφαν από τη σχολική εκδρομή τους στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας χάνουν ακαριαία τη ζωή τους. Όλα συνέβησαν γρήγορα, αναπάντεχα και τραγικά.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 49 μαθητές και καθηγητές κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά κουρασμένα, αλλά παράλληλα χαρούμενα και ενθουσιασμένα που θα γυρίσουν πίσω να πούνε στους γονείς τους πόσο όμορφα περάσανε στο ταξίδι. Μερικοί μαθητές κοιμούνται, άλλοι μιλούν στο τηλέφωνο και ενημερώνουν τους δικούς τους πως πλησιάζουν, κάποιοι κουβεντιάζουν μεταξύ τους, ενώ μέσα στο ΚΤΕΛ ακούγεται μουσική και το κλίμα είναι ευχάριστο.

Στο 388ο χλμ της Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό, το οποίο μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου. Ο οδηγός χάνει ξαφνικά τον έλεγχό του οχήματος του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Οι σανίδες λειτουργούν ως «λεπίδα» και κόβουν το τουριστικό λεωφορείο στα δύο κομμάτια.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Οι πρώτες ανταποκρίσεις έκαναν λόγο για 10 τουλάχιστον νεκρούς. Ήταν ασύλληπτο το μέγεθος της τραγωδίας εκείνη την στιγμή. Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί, διασώστες του ΕΚΑΒ, αλλά και δημοσιογράφοι. Επικρατεί πανικός και χάος. Το 388ο χιλιόμετρο στην Εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης είχε βαφτεί με το αίμα ανήλικων παιδιών. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κατερίνης και Λάρισας και οι σοροί μεταφέρθηκαν για αναγνώριση. Οι γονείς των παιδιών σπεύδουν συντετριμμένοι στα νοσοκομεία. Στις 02:00 τα ξημερώματα ανακοινώνεται πλέον επίσημα πως οι νεκροί είναι 21 και οι τραυματίες 20, εκ των οποίων οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση. Την επόμενη μέρα ο οδηγός συνελήφθη και τα ονόματα των θυμάτων δίνονται στην δημοσιότητα.

Οι επιζήσαντες μαθητές μεταφέρουν ανατριχιαστικές μαρτυρίες από το δυστύχημα. «Τα παιδιά φώναζαν για βοήθεια. Δεν μιλούσαν όλα. Κάποια είχαν σκεπαστεί κάτω από τα καθίσματα».

Ο κρότος της σύγκρουσης «πάγωσε τον χρόνο», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ. Τα πρωτοσέλιδα μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων θα προτιμούσαν τίτλους όπως «Γιατί, Θεέ μου», «Θρήνος για τα 21 αγγελούδια», «Είναι άδικο…».

Όμως ο χρόνος δεν πάγωσε. Οι διασωθέντες μαθητές αλλά και οι συγγενείς, έπρεπε να μάθουν να ζουν με αυτές τις εικόνες. Όλη η Ελλάδα θρηνούσε μαζί τους, όμως επρόκειτο για μια πρωτοφανή τραγωδία.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.

Στο σημείο της τραγωδίας υπάρχει και συντηρείται μνημείο για τα παιδιά. Ένας από τους μαθητές που γλίτωσαν από το φριχτό τροχαίο στο οποίο είχε ξεκληριστεί ολόκληρη η σχολική του τάξη, χειροτονήθηκε πριν μερικά χρόνια. Ο Μακάριος Λιακόπουλος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό, μετά από το δυστύχημα.

Ο διαβόητος Αλκέτ Ριζάι

Για πρώτη φορά ο Αλκέτ Ριζάι απασχόλησε την Ελληνική Αστυνομία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ το 2003 σχεδίασε και δολοφόνησε του Θανάση Κορωπιώτη, θεωρώντας -αδικαιολόγητα- ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την φίλη του. Μετά από επεισοδιακή σύλληψη σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια καταδικάστηκε και έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Ευρύτερα γνωστός έγινε όταν, στις 4 Ιουνίου 2006, απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, εκθέτοντας το σωφρονιστικό κατάστημα και ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις.

Όντας δραπέτης, στις 26 Αυγούστου 2006, σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο, μετά από εντολή του Βασίλη Στεφανάκου. Λίγες μέρες μετά, συνελλήφθη και τρία χρόνια αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2009 δραπέτευσε και πάλι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από λίγους μήνες συνελλήφθη εκ νέου στο Γραμματικό, μαζί με την φίλη του. Το 2013, επιχείρησε για τρίτη φορά να δραπετεύσει, παίρνοντας ομήρους 5 φρουρούς από τη φυλακή του Μαλανδρίνου Μετά από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία.

Τον Ιανουάριο του 2021, συνελήφθη από την αστυνομία όταν οδηγούσε ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW, μαζί με δύο επικίνδυνους κακοποιούς, κατά τη διάρκεια τυχαίας διακοπής της κυκλοφορίας. Είχε λάβει άδεια από τη φυλακή για 5 ημέρες.

Ο Αλκέτ Ριζάι είναι καταδικασμένος δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου και σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου

Ο ισχυρός Περικλής Παναγόπουλος ήταν ένα σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και η είδηση της απαγωγής του το 2009 είχε απασχολήσει εκτενώς τον ελληνικό, αλλά και τον διεθνή Τύπο.

Ο Περικλής Παναγόπουλος έπεσε θύμα απαγωγής στις 12 Ιανουαρίου το 2009 και έμεινε όμηρος στα χέρια των δραστών μέχρι και τις 20 του μήνα. Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγο του εφοπλιστή και της ζήτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Τα λύτρα τελικά δόθηκαν και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

«Ξεκίνησα με τον οδηγό για το γραφείο μου στη Βούλα όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος». Ο Παναγόπουλος ξαφνιάστηκε αφού όπως είπε «δεν είχα ταξιδέψει ποτέ στη ζωή μου σε πορτμπαγκάζ και τους ζήτησα να με απαλλάξουν από τη δοκιμασία. Το αίτημά μου ωστόσο αν και διατυπώθηκε με καλό τρόπο δεν έγινε τελικά αποδεκτό».

Στη συνέχεια περιγράφει πώς στο σημείο που μεταφέρθηκε τον αλυσόδεσαν με χειροπέδες, αλλά και με μία χοντρή αλυσίδα σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τις άγκυρες των κότερων. Συνεχίζει λέγοντας πως τον υποχρέωσαν να φορέσει μαύρα ρούχα και κόκκινες χνουδωτές παντόφλες. Μόνη του συντροφιά ένας παλιός καναπές και μία τηλεόραση που έπιανε ένα κανάλι.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είχε διαρκείς επικοινωνία με τους απαγωγείς του συζύγου της μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2009.

Ο Παναγόπουλος περιγράφει τη μέρα που οι απαγωγείς τον άφησαν ελεύθερο. «Ο αρχηγεύων της παρέας μου είπε ”Κύριε Παναγόπουλε η γυναίκα σας παλικάρι. Όλα πήγαν καλά. Αν και της είπαμε ότι θα σας ελευθερώσουμε μέσα σε 24 ώρες θα το κάνουμε μέσα στη νύχτα».

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδευσε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου με υλικό σχετικά με την απαγωγή.

Στο μεταξύ, όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, μαζί με ένα ακόμη άτομο επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων έφθασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Όμως τότε η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ.

Το επόμενο πρωί, ύστερα από τηλεφώνημα των απαγωγέων και από συνεχείς αλλαγές στα ραντεβού, που διήρκεσαν πάνω από 24 ώρες, η σύζυγος του εφοπλιστή και ο οδηγός του άφησαν τα λύτρα σε ερημική τοποθεσία στη Βοιωτία, κοντά στο Ακραίφνιο.

Από το βράδυ της Κυριακής είχαν ζητήσει από την Κατερίνα Παναγοπούλου να απομακρύνει την Αστυνομία από το σπίτι της. Αργότερα της ζήτησαν να κινηθεί στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και να αλλάξει αρκετές φορές το δρομολόγιο που της είχαν προγραμματίσει.

Αρκετές ώρες αργότερα ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού να κάθεται σε παγκάκι σε πάρκινγκ επί της Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου. Ο εφοπλιστής φορούσε φόρμα και μπουφάν που του είχαν δώσει οι απαγωγείς. Αμέσως οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο τμήμα Χαϊδαρίου και αφού διαβεβαίωσε τις αρχές ότι είναι καλά ζήτησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Στην συνέχεια με περιπολικό μεταφέρθηκε σε σημείο συνάντησης στο δρόμο όπου τον περίμενε η σύζυγός του.

Οι απαγωγείς του, Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας ανέθεσαν την υπεράσπισή τους (κατά την πρωτόδική δίκη και στο Πενταμελές Εφετείο, αντιστοίχως) στον Σάκη Κεχαγιόγλου και αποφυλακίστηκαν πριν την εκδίκαση, σε πρώτο βαθμό, των σε βάρος τους κατηγοριών, με την υπεράσπιση του Σάκη Κεχαγιόγλου.

Η σχέση με τον Τάσο Μπερδέση

Για τη μαφιόζικη εκτέλεση του Τάσου Μπερδέση μίλησε ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου κάνοντας λόγο για ένα παιδί φτωχό που απλά προσπαθούσε να επιβιώσει.
Επιφυλακτικός στο τι συνέβη και ποιοι βρίσκονται πίσω από την εκτέλεση του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση παρουσιάστηκε ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Είμαι επιφυλακτικός στο να κάνω εικασίες. Το ότι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και έχει αθωωθεί κατ’ επανάληψη, δεν σημαίνει ότι μπορώ να εικάσω τι συνέβη τώρα. Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. είναι η υπόθεση. Ελπίζω και εύχομαι να βρουν τους δολοφόνους και να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Ο Τάσος εκτός από πελάτης ήταν και φίλος μου» σημείωσε αρχικά.

Στο ερώτημα γιατί το όνομα του Τάσου Μπερδέση βρισκόταν στη λίστα με την ελληνική μαφία που παρέδωσε στη Δικαιοσύνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο δικηγόρος υποστήριξε ότι «σε έναν φάκελο που υπάρχουν εμπλεκόμενοι σε ποινικές υποθέσεις δεν σημαίνει ότι και οι 500 είναι ένοχοι».

«Επειδή το όνομα του Τάσου» συνέχισε «ενεπλάκη στο παρελθόν σε δίκη με αυτό που αποκαλείται ‘’ελληνική μαφία’’ θεωρώ ότι για αυτό τον λόγο η ελληνική αστυνομία τον συμπεριέλαβε σε αυτό τον κατάλογο. Στη δίκη αυτή ο Τάσος είχε αθωωθεί κατ’ έφεση».

Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο Μπερδέσης είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κάποια χρόνια αργότερα για υπόθαλψη εγκληματία. Και στις δύο περιπτώσεις αθωώθηκε.

«Μετά την τελευταία του εμπλοκή για την υπόθαλψη εγκληματία, του είπα ότι όσο και αν αθωώνεται στις δίκες, αυτές του κόστισαν. Η τελευταία καταδίκη του στέρησε τη δυνατότητα να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες» σχολίασε ο δικηγόρος.

Σχετικά με τον αγώνα πυγμαχίας που ο Τάσος Μπερδέσης χτύπησε θανάσιμα τον αντίπαλό του, ανέφερε ότι «δεν ήταν ποινικό αδίκημα ούτε ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ήταν ένα τραγικό ατύχημα, τυχαίο περιστατικό κατά την διάρκεια αγώνα πυγμαχίας».

«Λυπάμαι πολύ. Ήταν ένα παιδί από φτωχή οικογένεια. Κάποιες από τις εμπλοκές του οφείλονταν σε αυτή την φτώχια. Ήταν ένα φτωχό παιδί που προσπαθούσε να βρει τρόπους να επιβιώσει. Το αν αυτοί ήταν πάντοτε νόμιμοι ή στα όρια της νομιμότητας, θα το κρίνει η δικαιοσύνη» κατέληξε.

Η εμπλοκή στην υπόθεση Siemens

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Siemens. Μετά την απαγγελία κατηγοριών για την πολύκροτη υπόθεση Siemens, ο αρμόδιος ανακριτής προφυλάκισε τη Σαλίνα, κόρη του Χρήστου Καραβέλα, κορυφαίου στελέχους της Siemens Hellas. Η προφυλάκιση προκάλεσε μεγάλη αντίδραση και δυσμενή σχόλια στην κοινή γνώμη και στο νομικό κόσμο της χώρας.

Η Σαλίνα Καραβέλα ανέθεσε την υπεράσπισή της στο Σάκη Κεχαγιόγλου, ο οποίος κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία έγινε δεκτή με συνέπεια την αποφυλάκισή της ενάμιση μήνα αφότου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη. Ακολούθως, δε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, απαλλάχθηκε αμετάκλητα για όλες τις κατηγορίες.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση της Δικαιοσύνης εξέφρασε ο συνήγορος της Σαλίνας Καραβέλα, Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Εκφράζω τη βαθειά ικανοποίηση και χαρά μου για το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσεται πλήρως και για όλες τις κατηγορίες η εντολέας μου Σαλίνα Καραβέλα, πρωτότοκη κόρη του Χρήστου Καραβέλα. Είχα δηλώσει στο παρελθόν ότι τη Σαλίνα αποφυλάκισε πρώτη η ελληνική κοινωνία και ακολούθησαν τα όργανα της Δικαιοσύνης. Απόηχο του πρωτοφανούς εκείνου και συγκινητικού κλίματος συμπαράστασης της κοινωνίας αποτελεί και το σημερινό αθωωτικό βούλευμα. Τέλος, είναι πια ξεκάθαρο και σεβαστό ότι ο ελληνικός λαός αρνείται και αντιδρά αποφασιστικά στην ποινικοποίηση των συγγενικών σχέσεων και δεσμών. Και αυτό αποτελεί διαχρονικό δίδαγμα και παρακαταθήκη».

Η αθώωση όλων και (κυρίως) του Γκράτζιου στο Βατοπαίδι

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Κωνσταντίνος Γκράτζιος κατηγορήθηκε για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Μετά την απολογία του ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας με συνήγορο τον Σάκη Κεχαγιόγλου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον έκρινε ομόφωνα αθώο.

Την ικανοποίησή του για την «πανηγυρική», όπως την χαρακτηρίζει, αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ, για την υπόθεση του Βατοπεδίου εκφράζει ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια» αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».

Νωρίτερα, με το υπόμνημά του 144 σελίδων ο κ. Γκράτζιος επιχειρεί να αντικρούσει τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει – απιστία και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση – και υποστηρίζει ότι ο ίδιος λειτούργησε νόμιμα και όπως του υπεδείχθη από τη νομική υπηρεσία της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου.

Όσον αφορά την αξία των ακινήτων, ο Γκράτζιος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ΚΕΔ λειτούργησε βάσει των εκτιμήσεων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών αλλά και των διαβεβαιώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά την καταλληλότητα των επίμαχων ακινήτων προς ανταλλαγή.

Χαρακτηριστικά σημεία του πολυσέλιδου υπομνήματος του κ. Γκράτζιου – ο οποίος έπειτα από μια απολογία 20 ωρών αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 80.000 ευρώ και απαγόρευση από τη χώρα – έχουν ως εξής:

-«Στην περίπτωση της ανταλλαγής της Λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου η εταιρεία έδρασε στο πλαίσιο σειράς ρητών απολύτως και ασφυκτικά δεσμευτικών γι’ αυτήν εντολών και αποφάσεων, που δεν ελήφθησαν από την ίδια την ΚΕΔ, έχουσα απλά τον ρόλο τυπικού αρμοδίου οργάνου προς κάλυψη της πληρότητας της διαδικασίας κατ’ εφαρμογήν του νόμου. Η ΚΕΔ ορίστηκε, ως μόνο αρμόδιο όργανο, να εκτελέσει πιστά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών και να διεκπεραιώσει την όλη υπόθεση, χωρίς ποτέ να της ζητηθεί η τυχόν αξιολόγηση ή εν γένει επεξεργασία από μέρους της των διαδικασιών αυτών τόσο σε τυπικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο».

-«Υπό αυτή την έννοια οι αρμοδιότητές μου, στην περίπτωση της ανταλλαγής της Λίμνης με ακίνητα του ΥΑΑ&Τ, περιορίζονταν αποκλειστικά και μόνον στην υλοποίηση μίας προαποφασισμένης από την πολιτική ηγεσία διαδικασίας, η οποία αποτελούσε τετελεσμένη συνέχεια ειλημμένων αποφάσεων, ενεργειών και διαδικασιών, οι οποίες αξιολογήθηκαν αρμοδίως ως απολύτως σύννομες σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από Θεσμικούς Φορείς, Υπηρεσίες και πρόσωπα πέραν κάθε πιθανής αμφιβολίας».

-«Η κυριότητα της Ιερέας Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη εμφανίστηκε στην ΚΕΔ ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη σε όλους (επομένως και στην κρατική ΚΕΔ) αφού είχε αναγνωριστεί με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, ληφθείσες υπό τις νόμιμες διαδικασίες και συνεπώς δεν παρουσιάστηκε ως πρωτογενώς δεδομένη με την εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων».

-«Αναφορικά με τη δήθεν συνεννόησή μου με τους εκπροσώπους της Ι.Μ. Βατοπεδίου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συμμετείχα σε οιαδήποτε συζήτηση για την επιλογή των ακινήτων. Τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο συνάντησα πρώτη φορά κατά την διάρκεια υπογραφής των συμβολαίων της α’ φάσης τον Δεκέμβριο του 2005 με τον τότε Πρόεδρο της ΚΕΔ κ Γ. Ξηραδάκη».

-«Μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπήρξε προσυνεννόηση /συνεργασία της Ιεράς Μονής και των υπηρεσιών του ΥΑΑ&Τ, αρκετούς μήνες πριν ενημερωθεί η ΚΕΔ για τα ακίνητα τα οποία θα ανταλλάσσοντο».

Ο Γιαννουσάκης και το Noor 1

Ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκαν οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2.1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απέρριψε την Παρασκευή (24/11) ομόφωνα το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που τους είχε δοθεί με άλλη δικαστική απόφαση που αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των καταδικασθέντων, πως έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και επέβαλε την ανώτατη ποινή των ισοβίων για τη διακίνηση των ναρκωτικών στους Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.

Στον Γιαννουσάκη επιβλήθηκε επίσης κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, ενώ στον Μπουρδούβαλη 9 έτη για την ίδια πράξη και 600.000 ευρώ χρηματική ποινή και στους Τούρκους 8 έτη.

Με την υπεράσπιση του Κεχαγιόγλου, όμως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε αθώες τόσο την σύζυγό του, όσο και την μητέρα της και την οικιακή βοηθό.

Το «θρίλερ» της Μελισσαροπούλου

Η Ειρήνη Μελισσαροπούλου είχε περάσει από δύο ελέγχους στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ όταν τη σταμάτησαν για έναν τρίτο, λίγο πριν βγει έξω στον δρόμο. Τον δέχθηκε αδιαμαρτύρητα και σε αυτόν έμελλε να βρεθεί το συμπιεσμένο πακέτο με την κοκαΐνη που της είχαν ράψει στο σακίδιο, χωρίς η ίδια να γνωρίζει τίποτε.

«Όταν συνελήφθη» γράφει ο γνωστός δικηγόρος στην αρχή του βιβλίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φερενίκη”, «η Ειρήνη ρώτησε τους τελωνειακούς τι είχε μόλις συμβεί. Μόλις της ανακοίνωσαν ότι επάνω της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,6 κιλά κοκαΐνης αμέσως έβαλε τα κλάματα. Το σοκ ήταν τεράστιο».

Η νεαρή κοπέλα σε κατάσταση σοκ όταν ερωτάται από τους τελωνειακούς για ποιο λόγο ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ απάντησε ότι «είχε έρθει για να περάσει από κάποιο κάστινγκ και την επόμενη ημέρα θα ερχόταν και ο φίλος της, ο οποίος ως εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην Αιθιοπία και με τον οποίο είχαν συνταξιδέψει από την Ελλάδα στην Αντίς Αμπέμπα».

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με προσδοκίες, μόλις είχε καταλήξει σε έναν εφιάλτη που μόλις άρχιζε για τη 17χρονη τότε νεαρή, που απλά πίστεψε ότι θα μπορούσε να γίνει μοντέλο με όσα κολακευτικά της έλεγαν ο φίλος της και οι φίλοι του στην Αιθιοπία λίγο πριν πετάξει για το Χονγκ Κονγκ.

Ο άνδρας που είχαν ταξιδέψει μαζί στην Αντίς Αμπέμπα ο οποίος της είπε να μην ανησυχεί, όταν του τηλεφώνησε αφού είχε πλέον συλληφθεί, εξαφανίστηκε. Ακολούθως ο αριθμός τηλεφώνου του έπαψε πλέον να υφίσταται και να λειτουργεί, δείγμα και αυτό ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καθόλου καλά για τη νεαρή Ελληνίδα.

«Λίγες ώρες μετά η Ειρήνη μεταφερόταν στις Φυλακές Ανηλίκων και Μετεφήβων του Χονγκ Κονγκ. Οι αστυνομικοί της υπέδειξαν να υπογράψει έγγραφη ομολογία και να παραδεχτεί την ενοχή της. Παρά την πίεση που της ασκήθηκε, δεν υπέκυψε ποτέ».

Ο πατέρας της Ειρήνης, αστυνομικός στο επάγγελμα, είναι αυτός που ζητάει από τον Σάκη Κεχαγιόγλου να αναλάβει την υπεράσπιση της κόρης του, σοκαρισμένος από τη σύλληψή της και χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες.

«Είχε ενημερωθεί από συναδέλφους του ότι η κοπέλα με την εντυπωσιακή εμφάνιση, τις μαύρες μπότες, την κόκκινη φούστα, το λευκό μπλουζάκι και τη μαύρη κουκούλα της αστυνομίας με την οποία περιέφεραν την Ειρήνη οι αρχές του αεροδρομίου ήταν η κόρη του».

Μια κόρη προφυλακισμένη πλέον που έχει δικαίωμα να μιλάει μια φορά το μήνα για δέκα λεπτά με τον δικηγόρο της και η οποία γράφει στους γονείς της γράμματα απόγνωσης περιμένοντας απάντηση.

«Κάθε μέρα εδώ λέω τον εθνικό μας ύμνο. Ξεφτίλισα την πατρίδα μου. Δεν έχω νέα σας. Κάθε μέρα η καρδιά μου χτυπάει σαν τρελή όταν η κυρία πιάνει τα γράμματα για να μας τα μοιράσει στο τέλος της βραδιάς…» γράφει σε ένα από αυτά στις 18 Φεβρουαρίου του 2018.

Σε άλλο που γράφτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους τα λόγια της είναι λόγια απελπισίας: «Άσπρες τρίχες στο κεφάλι μου βγαίνουν. Είκοσι χρονών είμαι, μαμάκα. Όμως πείτε μου τι γίνεται με την υπόθεσή μου, κανένα καλό νέο;».

Η Μελισσαροπούλου θα ζήσει την κινέζικη πρωτοχρονιά μέσα σε ένα κελί της φυλακής Lao King Gal, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από το Χονγκ Κονγκ, βλέποντας ελάχιστα τα πυροτεχνήματα από τα παγωμένα παράθυρα.

«Η Ειρήνη εκείνη την μέρα δεν εργάστηκε, αλλά ούτε γιόρτασε. Ούτε ένα γιορτινό τραπέζι δεν στρώθηκε για τις κρατούμενες στη φυλακή» γράφει ο Σάκης Κεχαγιόγλου «παρά τους δόθηκε άδεια από την εργασία τους και μερικά γλυκίσματα (ζελεδάκια), για το καλό».

Σε ένα γράμμα προς τους γονείς της η νεαρή εξηγεί: «Δεν σας έγραψα γιατί προέκυψαν κάποιοι καυγάδες, κλεψιές και διαφωνίες μεταξύ των συγκρατουμένων, γι’ αυτό μας είχαν στην μπούκα οι καθηγήτριες και μας έλεγαν να γυαλίσουμε πάρα πολύ καλά τα παπούτσια μας…».

Όπως επισημαίνει τον Μάιο του 2018, παρότι δεν ήξερε πώς να πιάσει το σίδερο, πλέον έχει γίνει εξπέρ και «τώρα παίρνω και τα εύσημα από τις κυρίες… Είμαι λίγο περήφανη για τον εαυτό μου. Τελικά χθες παρέδωσα διακόσια και βάλε ζευγάρια υπηρεσιακές στολές…».

Τα γράμματα της νεαρής κοπέλας σύμφωνα με τον συγγραφέα «αποτελούν στην πραγματικότητα γράμματα στον εαυτό της. Ένα ημερολόγιο που αποτύπωνε τον συναισθηματικό της κόσμο».

Η διάθεσή της αλλάζει μέρα με τη μέρα κάτι που φαίνεται και σε αυτά που γράφει: «Πριν από μισή ώρα βούλιαξα μεσ΄ στα νερά μια τετράπαχη καφέ και τεράστια κατσαρίδα… Πλέον οι κατσαρίδες έχουν γίνει μέρος της ζωής μου. Αφού με το που πηγαίνουμε στην τάξη βρίσκουμε και καμιά δεκαριά. Άλλες φορές μισοξεψυχισμένες και άλλες φορές να περιπλανιούνται στα τραπέζια, στα γραφεία και στις τουαλέτες. Ζω έναν εφιάλτη…».

Εκτός από τις κατσαρίδες οι κρατούμενες βιώνουν και άλλες εφιαλτικές στιγμές τρέχοντας με καύσωνα, ενώ μετά ακολουθεί εργασία και οι μέρες κυλούν μονότονες σαν τις στάλες της βροχής που πέφτει καθημερινά στη φυλακή. Τα γενέθλια της ενηλικίωσης θα σημάνουν τη μεταγωγή της από τις φυλακές ανηλίκων σε αυτές των ενηλίκων και «οι συνθήκες στα γράμματα της Ειρήνης περιγράφονται άθλιες και τριτοκοσμικές.

Καθ’ όλο το διάστημα κράτησής της είδε τους γονείς της μια φορά πίσω από ένα τζάμι, ενώ μόνη παρηγοριά ήταν οι συχνές επισκέψεις του Γενικού πρόξενου και του πρόξενου που της μετέφεραν νέα ή απλά συζητούσαν μαζί της.

Όταν αρχίζει η δίκη της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ η νεαρή Ελληνίδα δηλώνει αθώα, παίρνοντας το ρίσκο μιας πολύχρονης καταδίκης, έχοντας δίπλα της τους γονείς της και τον Σάκη Κεχαγιόγλου που ανέλαβε αφιλοκερδώς την υπόθεσή της.

Ο εισαγγελέας ζητεί την ενοχή της, οι συνήγοροί της καταθέτουν τις αποδείξεις της αθωότητάς της, η πρόεδρος απευθύνεται στους ενόρκους ζητώντας τους να αποφασίσουν και αυτοί αποσύρονται για την ετυμηγορία που θα κρίνει το μέλλον της Ειρήνης.

Ο barrister (συνήγορος υπεράσπισης από το Χονγκ Κονγκ) ενημερώνει τον Έλληνα συνάδελφό του ότι για να βγει απόφαση θα χρειαστούν οχτώ έως δέκα ώρες. Τελικά χρειάστηκαν μόλις δυόμιση ώρες για να ακουστεί η λέξη «αθώα» με ομόφωνη απόφαση των ενόρκων που βρήκε την μέχρι τότε κατηγορούμενη μέσα σε ένα γυάλινο κουβούκλιο.

«Συνηθισμένος από την πρακτική των ελληνικών δικαστηρίων» γράφει ο συγγραφέας, «όπου ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή, δεν περίμενα ότι η Ειρήνη μέσα σε μια ώρα θα ήταν ελεύθερη. Κατέβηκα στα κρατητήρια μαζί με τους γονείς της οι οποίοι περίμεναν απέξω και εγώ μπήκα μέσα για να τη δω και να τη συνοδεύσω προς την ελευθερία».

Μετά από λίγες ώρες γονείς, κόρη και οι συνήγοροι έτρωγαν σε ένα καλό εστιατόριο για να γιορτάσουν την απόφαση και στην ερώτηση του συγγραφέα «τι θέλει να κάνει με την επιστροφή της στην Ελλάδα, εκείνη κοιτώντας τον πατέρα της ωριμότερη και γαλήνια όσο ποτέ άλλοτε, είπε με σιγουριά πως το μόνο που ήθελε ήταν να γυρίσει στο σπίτι της και στο νησί της».

Η επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα

Στις 20 Μαΐου του 2020 ήρθε η είδηση πως μια 34χρονη στην Καλλιθέα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:30 το πρωί σε κτήριο στην οδό Θησέως -έναν κεντρικό δρόμο με αρκετή κίνηση- στον χώρο εργασίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Μια μαυροφορεμένη γυναίκα είχε στήσει καρτέρι στα σκαλιά που συνδέουν το ισόγειο με το υπόγειο του κτηρίου και ανέμενε το θύμα της να πάει στη δουλειά της για της επιτεθεί.

Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η άλλη γυναίκα που πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή.

Η κοπέλα σε κατάσταση σοκ και σφαδάζοντας από τους πόνους βγήκε στον δρόμο καλώντας σε βοήθεια και μπήκε σε διπλανό φαρμακείο όπου τις παρασχέθηκαν Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα ρούχα της έλιωναν πάνω στο σώμα της από το οξύ και έτρεχαν αίματα από το μάτι και το πρόσωπό της.

Εκεί φαίνεται πως είπε στην φαρμακοποιό, πως η γυναίκα που της επιτέθηκε, φορούσε χειρουργική μάσκα, δίχως όμως να ειπωθεί κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συνάδελφοί της, την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το σώμα και το πρόσωπο της άτυχης Ιωάννας υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών μέχρι σήμερα, δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Επί 22 μέρες, οι Αρχές αναζητούν τη δράστιδα της επίθεσης ενώ είχαν έρθει στη δημοσιότητα και βίντεο – ντοκουμέντα όπου έδειχναν μια γυναίκα να φεύγει βιαστικά από τον τόπο του εγκλήματος και να κατευθύνεται σε ένα ταξί.

Όλες αυτές τις μέρες στο κάδρο των υπόπτων μπαίνουν αρκετές γυναίκες, ενώ παράλληλα εξετάζεται το φιλικό, συγγενικό και επαγγελματικό περιβάλλον της Ιωάννας.

Η αστυνομία δεν άργησε να φτάσει στα ίχνη της υπόπτου.

Στις 11 Ιουνίου, οι εξελίξεις στην υπόθεση διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Στην περιοχή του Ζωγράφου, οι αστυνομικοί προχωρούν στην προσαγωγή μίας 35χρονης, έξω από το σπίτι της.

Μετά από έρευνα στο διαμέρισμά της εντοπίζονται ένα σακίδιο, ένα παντελόνι, μια καμπαρντίνα και μια περούκα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά που φορούσε η φερόμενη δράστις όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας.

Ακόμη, εντοπίζεται και η τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να χρησιμοποιήσει η δράστις για να υλοποιήσει το σχέδιο της, καλώντας στην εταιρία ταξί για να κλείσει ραντεβού και να μπορέσει να διαφύγει από το σημείο μετά την επίθεση.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο με την κλήση της φερόμενης δράστιδος σε εταιρεία με ταξί, ακούγεται να ζητά μια μέρα πριν την επίθεση, να την περιμένει ταξί στη λεωφόρο Θησέως.

Καλεί από απόρρητο νούμερο και προθυμοποείται να προπληρώσει τη διαδρομή. Υποστηρίζει ότι έχει προγραμματισμένες συνεντεύξεις για δουλειά και δεν θέλει να καθυστερήσει.

Η προσαγωγή της 35χρονης -τότε- ιδιωτικής υπάλληλου σε δικηγορικό γραφείο, μετατρέπεται σε σύλληψη, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οδηγείται στον εισαγγελέα, ο οποίος της ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.

Η 35χρονη απαντά ότι τα ρούχα που βρέθηκαν στο σπίτι της είναι συνηθισμένα στην αγορά, ότι την περούκα την είχε προμηθευτεί γιατί δεν της άρεσε η βαφή στα μαλλιά της και ότι την ώρα της επίθεσης στην Καλλιθέα, απουσίαζε από τη δουλειά της γιατί είχε πάει να περιποιηθεί τα νύχια της.

Ωστόσο, τα πειστήρια είναι αδιαμφισβήτητα και το σενάριο για ερωτική αντιζηλία ενισχύεται. Μάλιστα, όπως αργότερα γνωστό, η δράστις φέρεται να σχεδίαζε και δεύτερη επίθεση κατά της Ιωάννας στο νοσοκομείο.

Στο «φως» της δημοσιότητας έρχεται ο διάλογος που είχαν οι δυο γυναίκες το 2018, όταν η 35χρονη επικοινώνησε με την Ιωάννα και της ζήτησε να μπλοκάρει στο facebook το αίτημα του φίλου της.

Μάλιστα, της μίλησε πολύ φιλικά και με άνεση χωρίς κανένας να μπορεί να φανταστεί ότι αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να κρύβει τόσο μίσος.

Κατηγορούμενη: Ιωάννακι, καλησπέρα τι κανείς; Sorry για την ενόχληση θέλω να σε ρωτήσω.

Θύμα: Καλησπέρα κοριτσάκι, εννοείται καλέ ότι θες.

Κατηγορούμενη: Ρε συ να σε ρωτήσω τον ξέρεις τον Ν… Συγγνώμη βρε αγάπη μου αλλά υπάρχει λόγος που σε ρωτάω.

Θύμα: Μου έστειλε πριν λίγο αίτημα φιλίας και το δέχτηκα δεν τον γνωρίζω. Παίζει κάτι;

Κατηγορούμενη: Δεν μου αρέσει να είμαι αδιάκριτη αλλά ναι κάτι παίζει και μου έκανε εντύπωση Ιωάννα μου.

Θύμα: Ρε δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας θέλεις να τον διαγράψω;

Κατηγορούμενη: Σε παρακαλώ όμως μη σου ξεφύγει τίποτα.

Θύμα: Όχι φυσικά εννοείται αυτό.

Κατηγορούμενη: Η ιστορία μου με αυτόν παίζει εδώ και πολύ καιρό, θα τον φτιάξω εγώ.

Θύμα: Ότι θέλεις εσύ.

Κατηγορούμενη: Καταλαβαίνεις πως στο λέω βρε Ιωάννα μου. Με πείραξε.

Θύμα: Τον διαγράφω τώρα μην ανησυχείς καθόλου.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και χειρόγραφα της 35χρονης, στο σπίτι της, δίνοντας προσοχή στις περιγραφές που κάνει για κάποιες άλλες γυναίκες. «Μου έχει καρφωθεί ότι έχει άλλη. Φοβάμαι μια μελαχρινή – καστανή, κάτι έχει κάνει. Θα επιστρέψει μια γυναίκα από το παρελθόν του. Προβληματίζομαι παρά πολύ για το μέλλον…», γράφει η δράστις.

Η κατηγορουμένη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

Η κοπέλα θύμα της επίθεσης με βιτριόλι την οποία διέπραξε η 36χρονη τον Μάιο του 2020, έδειχνε ανακουφισμένη μετά την εκφώνηση της απόφασης δικαστών και ενόρκων, με την οποία επιβλήθηκε στην Έφη Κακαράντζουλα η ανώτερη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ήτοι 15 έτη κάθειρξης. Μάλιστα δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό που ζήτησε, αυτό του πρότερου σύννομου βίου, υιοθετώντας την σχετική πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα στο ακροατήριο ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, όπου η κατηγορούμενη θα δικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η νέα υπόθεση ναρκωτικών που ανέλαβε ο Κεχαγιόγλου

Στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας μετέβη τοιυ Ιανουάριο ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου για διεθνή υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητος μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση απασχόλησε πρόσφατα την δημοσιότητα και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία, διότι η κατασχεθείσα ποσότητα προοριζόταν για εισαγωγή και διακίνηση στην Αυστραλία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ελληνικής καταγωγής άτομα. Ο κ. Κεχαγιόγλου ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση ενός εκ των συλληφθέντων απαντώντας σε ερωτήσεις αυστραλιανών και ελληνικών ΜΜΕ προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Ο εντολέας μου προέρχεται από ευυπόληπτη οικογένεια της Αυστραλίας και έχει πολυετή νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και λευκό ποινικό μητρώο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών και ότι αποτελεί και ο ίδιος θύμα διεθνούς κυκλώματος διακίνησης.

Μετά από σειρά συναντήσεων και επαφών που είχα στο Σίδνεϋ με συνεργάτες των επιχειρήσεών του αλλά και μέλη της οικογενείας του εντολέως μου, θεωρώ ότι οι ισχυρισμοί του είναι βάσιμοι και λογικοί. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό θα αποδειχθεί και κατά την πορεία της ανακρίσεως αλλά και ενώπιον των φυσικών του δικαστών όταν η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο.»

Ο κ. Κεχαγιόγλου με την ευκαιρία της μετάβασής του στην Αυστραλία, παρέστη στη Θεία Λειτουργία και στο Μεγάλο Αγιασμό την ημέρα των Φώτων στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, όπου τον καλωσόρισε και τον προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ Μακάριος, αναφερόμενος στην ιδιότητα του γνωστού ποινικολόγου ως Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμη