Ρόδος: Σε κατάσταση ανάγκης το νοσοκομείο του νησιού με παραίτηση δύο από τους τρεις νευροχειρουργούς

Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο – Ετοιμάζεται για παραίτηση και ο τρίτος γιατρός
Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει στα μεγάλα νησιά, με τουρίστες να καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου. Ωστόσο, αντί να καλυφθούν οι δεκάδες κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, το φαινόμενο των παραιτήσεων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε νησιά, όπως η Ρόδος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την Παρασκευή 16 Μαΐου, δύο από τους τρεις νευροχειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Μάλιστα, αναμένεται να ακολουθήσει και ο τρίτος γιατρός που παραμένει στην κλινική, γεγονός που θα αφήσει το νοσοκομείο χωρίς νευροχειρουργική κάλυψη, κάτι που μάλλον αναιρεί την πρωτοβουλία των δωρεάν εξετάσεων.
Η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είναι μία από τις ελάχιστες που εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιφέρεια, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο κρίσιμη.
«Όλα τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη επιστημονική και κοινωνική προσφορά χάρη στους συναδέλφους που παρά τις εκκλήσεις τους έχουν απομείνει μόνο τρεις, χωρίς ενίσχυση και αναγκάζονται να εκτελούν 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας, ενώ τους οφείλονται κανονικές άδειες τριών ολόκληρων ετών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι πλέον δεν θα δρομολογείται η αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών τους.
Η υποστελέχωση του νοσοκομείου προκαλεί τεράστια ανησυχία
Η Νευροχειρουργική Κλινική, όπως και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο κλεισίματος ή λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις. Τμήματα όπως η Νευρολογική, το Ακτινολογικό, η Παθολογική, η Παιδιατρική και τα ΤΕΠ υπολειτουργούν λόγω της έντονης υποστελέχωσης, αλλά και εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεων ιατρών – ακόμα και ειδικευόμενων – προς μονάδες ΠΦΥ άλλων νησιών. Η ΟΕΝΓΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των πρακτικών.
«Η κυβερνητική πολιτική που λογαριάζει την υγεία και τη ζωή των ασθενών σαν κόστος, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, οδηγεί στην υποβάθμιση ενός κρίσιμου νοσοκομείου της περιφέρειας και εξωθεί τόσο τους παλιότερους όσο και τους νεότερους συναδέλφους που έχουν κάνει συνειδητή επιλογή να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, σε παραίτηση. Μόλις το θέμα έγινε γνωστό στην τοπική κοινή γνώμη το τελευταίο τριήμερο, ο μεν εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου προσπάθησε να παραπληροφορήσει ψευδόμενος πως δήθεν δεν υπήρξαν παραιτήσεις, ενώ ο Υπουργός Υγείας απαξίωσε να ασχοληθεί καν με το θέμα. Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να σκύψουν πάνω στα οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου της Ρόδου και να παρθούν όλα τα επείγοντα μέτρα ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό, αποπληρωμής των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αναίρεσης των παράνομων εντολών μετακινήσεων», καταλήγουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.