Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης για πρόταση μομφής: «Δεν είναι έγκλημα στα Τέμπη, δεν υπάρχει συγκάλυψη - Καμία ποινική ευθύνη, όλοι κλάψαμε τα παιδιά» (video)

«Όλα αυτά που λέτε είναι ακραία και συκοφαντικά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας

27 Μαρτίου 2024 22:25
Άδωνις Γεωργιάδης για πρόταση μομφής: «Δεν είναι έγκλημα στα Τέμπη, δεν υπάρχει συγκάλυψη - Καμία ποινική ευθύνη, όλοι κλάψαμε τα παιδιά» (video)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη δική του θέση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει η αντιπολίτευση, έδωσε το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πήρε τον λόγο από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα ξεκίνησε το λόγο του απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «ο πατέρας του νεκρού μηχανοδηγού με πήρε τηλέφωνο και με εξουσιοδότησε να αναφέρω εδώ στη Βουλή ότι όλα αυτά που λέτε είναι ακραία και συκοφαντικά».

«Δεν υπάρχει κανένα έγκλημα στα Τέμπη. Υπάρχει ένα δυστύχημα. Κάθε φορά που φωνάζετε αποδεικνύετε πόσο χυδαία ψεύτρα είστε. Φωνάζετε ''αθώος'' για να με προβοκάρετε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Κατά την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζει να αναφωνεί «αθώος». «Το μόνο που σας νοιάζει είναι το πώς θα ρίξετε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο βήμα της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής: «Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» (video)

Σε εξέλιξη είναι για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν επί της πρότασης αύριο Πέμπτη (28/3), τα φώτα της δημσοσιότητας στρέφονται σήμερα στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να απαντήσει σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση για την επίμαχη Σύμβαση 717, όσο και στις καταγγελίες περί κυβερνητικής προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε όσους βρίσκονταν εκείνο το μοιραίο βράδυ στα βαγόνια και τις οικογένειές τους. Κανείς μας και ειδικά εγώ, δεν μπορώ να νοιώσω τον πόνο και το κενό της απώλειάς τους.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι απόλυτος σεβασμός σημαίνει και απόλυτη αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να θέλει να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Όλο αυτό το διάστημα έχω λάβει μια απλή μια απόφαση. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετούμαι μόνο θεσμικά.

Για αυτό από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Δηλαδή, να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα, θεσμικά εδώ στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media. Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Δυστυχώς η τραγωδία των Τεμπών γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η θέση της δικής μας παράταξης, της παράταξης που έφερε τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, ήταν πάντα το μέτρο, η υπευθυνότητα και η αλήθεια.

Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα. Κριτική κάναμε και μάλιστα σκληρή. Δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία. Από χθες με την πρόταση δυσπιστίας έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα ενός κυνισμού και μια πολιτικής εργαλειοποίησης. έπεσαν οι μάσκες.

Θέλετε να μιλήσουμε για την αλήθεια. Σύμβαση 717 η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως η αντιπολίτευση υιοθετεί το σκεπτικό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Το οποίο τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να γίνει από την αρχή. Κάτι που εάν το έκανα δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, αλλά ούτε σύμβαση. Ούτε τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά ούτε και τον Σεπτέμβριο του 2023. Αποφασίστε για τι πράγμα φταίει η Κυβέρνηση. Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση. Και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν.

Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί η 717; Το 2016. Πότε ολοκληρώθηκε; Τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού παραλάβαμε το έργο κολλημένο και με ελάχιστη πρόοδο.. Το προχωρήσαμε αποφασιστικά και τελικά ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν όσοι είχαν την ευθύνη νωρίτερα.

Ούτε την τελείωσαν, όμως ούτε την σταμάτησαν και ενέπλεξαν το δημόσιο σε μία περιπέτεια. Το είχαν καταστήσει υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν το 2018 σε συμπληρωματική σύμβαση η οποία ήταν εγκεκριμένη από το ελεγκτικό συνέδριο. Έτσι, αν η ΝΔ διέκοπτε την 717 θα επέστρεφε λεφτά και στην Ευρώπη και στους εργολάβους. Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να την συνεχίσω και να την ολοκληρώσω.

Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Δεν είναι θεωρία, αλλά βασίζεται σε ομολογία. Επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Αυτό προκάλεσε το ατύχημα. Όλα αυτά τα γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως αυτονόητα συστήματα που υπάρχουν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου.

Κατηγορείται εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδές ειδήσεις για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικές κορόνες.

Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς οργανισμούς στο διαδίκτυο. Ακούω τόσες αναφορές που γίνονται σε μένα. Νομίζετε ότι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Νομίζετε ότι περνάει έστω μια μέρα που δεν το σκέφτομαι; Ότι δε θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;

Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός βρεθήκαμε στο σημείο. Αυτές οι εικόνες δε θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι τα έκανα όλα σωστά. Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες οι οποίες είναι πολλές στο δημόσιο τομέα.

Οι ίδιοι που με κατηγορούσαν ότι κρύβομαι, είναι οι ίδιοι που με κατηγόρησαν επειδή έκανα δήλωση με τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Οι ίδιο που δεν έχουν αφήσει ποτέ καμία καρέκλα και δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ καμία ευθύνη λένε ότι είναι προσχηματική η δική μου παραίτηση.

Πρώτα μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να θέσω υποψηφιότητα. Μετά επιτέθηκαν στις Σέρρες. Έφτασαν στο σημείο πρώην πρωθυπουργός να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες και όταν οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους έριξαν λάσπη στο εκλογικό κόμμα.

Είπαν ότι δήθεν θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία και ξέρετε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα και δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη.

Εμείς δεν είπαμε ότι έχετε ευθύνη για όσους έχασαν τη ζωή τους σε δρόμους καρμανιόλα που δεν ολοκληρώσατε. Γιατί αυτοί είμαστε εμείς και αυτοί εσείς. Έχουμε μια παρωδία αντιπολίτευσης που κάθε κόμμα προσφέρει τον χειρότερο ιστορικό εαυτό του.

Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που ισχυροποίησε τη δημοκρατία, που έβαλε τη χώρα μας στην ΕΕ που εγγυάται διαχρονικά την σταθερότητα, δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε και να φοβηθώ με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες όσων χάθηκαν. Όποιος έχει κατηγορίες να σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ.

Όλοι γνωρίζετε τι παραλάβαμε το 2019 στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όλοι γνωρίζουν τι προσπάθειες καταβάλαμε. Έργα συντήρησης, προσλήψεις, αυξήσεις στον προϋπολογισμό του οργανισμό».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share