Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Νίκη Κεραμέως για την υπόθεση Ασημακοπούλου: «Δεν ήμουν υπουργός τότε»

«Ξέρουμε πλέον τι έχει συμβεί», είπε αρχικά η υπουργός Εσωτερικών

16 Μαρτίου 2024 12:11
Νίκη Κεραμέως για την υπόθεση Ασημακοπούλου: «Δεν ήμουν υπουργός τότε»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μίλησε σήμερα το πρώι (16/03) η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

«Ξέρουμε πλέον τι έχει συμβεί», είπε αρχικά η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο πόρισμα της έρευνας.

Περιέγραψε ότι: «Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023, κάποιοι εξ αυτών, είχαν δοθεί τα e-mail τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, στον γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεωδορόπουλο και από εκείνον στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου».

Ύστερα τόνισε πως «είναι σαφές ότι έγινε αυτή η διαρροή» προσθέτοντας ότι «έχουμε δύο έρευνες σε εξέλιξη».

Η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι, «το ζήτημα αυτό δεν αφορά εκλογική διαδικασία, δεν αφορά την επιστολική ψήφο. Μιλάμε για κάτι που έγινε πριν από οκτώ μήνες. Είναι κάτι που αφορά τα προσωπικά δεδομένα».

«Εγώ ήμουν υπουργός Παιδείας»

«Για πρώτη φορά γίνεται καθολικός έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «μιλάμε για μία έκνομη ενέργεια, από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με όσα τα προσάπτονται για ευθύνες για τη διαρροή είπε ότι, «δεν ήμουν υπουργός τότε, μιλάμε για μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία εγώ ήμουν υπουργός Παιδείας και μετά υποψήφια στον βόρειο τομέα Αθηνών».

Και αναφορικά με τις ευθύνες, επεσήμανε ότι, «ο κ. Σταυριανουδάκης έχει πλέον παραιτηθεί, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν είναι πλέον στην παράταξη».

Αναφερόμενη, τέλος, στην επιστολική ψήφο είπε ότι, «έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 30.000 Έλληνες και ένα 57% είναι Έλληνες του εσωτερικού».

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ο Μαρινάκης «δίνει Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου» για τις διαρροές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πήρε θέση για την υπόθεση διαρροής προσωπικών στοιχειών των αποδήμων , με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ειδικότερα, μίλησε για την απόσυρση της από τις κάλπες των Ευρωεκλογών και για τις παραιτήσεις και παραπομπές που ακολούθησαν. Ξεκαθάρισε ότι τα email των Ελλήνων ομογενών κατέληξαν στην κα Ασημακοπούλου μέσω των γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ.

Αρχικά, μιλώντας στον Realfm, τόνισε πως «σε κάθε υποψία που υπάρχει, διατάσσουμε και δική μας έρευνα και μόλις έχουμε κάποια στοιχεία, παίρνουμε άμεσα αποφάσεις και έχουμε και παραιτήσεις -γιατί αυτό ήταν άγνωστη λέξη παλαιότερα- σε αντίθεση με άλλους που κρατούν δίπλα τους αμετάκλητα καταδικασμένους», προσθέτοντας ότι «για εμάς οποιοδήποτε αντίστοιχο φαινόμενο δεν γίνεται ανεκτό».

«Από την αρχή είχα πει ότι υπήρχε μία έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μία από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε και μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει από την αντίθετη πλευρά την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα» δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης και γνωστοποίησε:

«Πρώτον, διαπιστώσαμε ότι κάποια email έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του 2023 από συνεργάτη του τότε Γ.Γ. του ΥΠΕΣ, του κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα μετά και δεύτερον, μέσω του Γραμματέα των Αποδήμων πήγαν στην ευρωβουλευτή χωρίς να μπορώ να γνωρίζω αν η ίδια γνώριζε».

Και ξεκαθάρισε: «Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης αν και δεν είχε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα αυτά γι’ αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Ο Μαρινάκης δίνει Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου για τις διαρροές

Πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κα Ασημακοπούλου;

Σε ερώτηση για το πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κα Ασημακοπούλου ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε».

«Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Ιουνίου».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share