Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πώς έφτασαν στα χέρια της τα e-mails - Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής της και η επικοινωνία με Μητσοτάκη
Πολλαπλές οι αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό
Η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου προκάλεσε «θύελλα» στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την πολλαπλή «καρατόμηση» προσώπων και την αποχώρηση της ευρωβουλευτή από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη μαζική αποστολή e-mails σε ομογενείς.
Η διαρροή της λίστας και οι αντιδράσεις όσων έλαβαν email από το γραφείο της κας Ασημακοπούλου ενόψει των ευρωεκλογών προκάλεσε εξαρχής προβληματισμό στο πρωθυπουργικό γραφείο για δύο λόγους. Πρώτον, δόθηκε η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να βάλει κατά της επιστολικής ψήφου, αν και δεν προκύπτει συσχέτιση μεταξύ των δύο και δεύτερον δημιουργείται καχυποψία για την εκλογική διαδικασία.
Η εσωτερική έρευνα έδειξε ότι τα στοιχεία έδωσε μετά τις εκλογές του Μαΐου συνεργάτης του κ. Σταυριανουδάκη στον κ. Θεοδωρόπουλο μέσω του οποίου κατέληξαν πριν λίγους μήνες στην ευρωβουλευτή της ΝΔ. Η εικόνα του τι έχει συμβεί αποκρυσταλλώθηκε πλήρως στο Μέγαρο Μαξίμου πριν μία εβδομάδα και πάρθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η απόφαση να μην είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος η κα Ασημακοπούλου. Παρότι, ο ίδιος έχει πολύ καλή άποψη για την δουλειά που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την πενταετία, όπως μεταφέρουν οι συνεργάτες του, και οι μετρήσεις που είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι είχε μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και θα εκλεγόταν στις πρώτες θέσεις.
Η επικοινωνία με Μητσοτάκη
Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής (15/3) και ενώ είχαν κυκλοφορήσει από νωρίτερα για μη συμμετοχή της κυρίας Ασημακοπούλου στην ευρωλίστα της ΝΔ, η Ευρωβουλευτής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε με ανάρτηση της ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.
«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.
Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.
Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος» έγραφε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία χθες, όπως ενημέρωσε, κατέθετε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το είχαν ήδη πάρει απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και της ανακοίνωσε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία χθες το πρωί και ενώ είχε διαρρεύσει η είδηση, οπότε αποφασίστηκε η κα Ασημακοπούλου να κάνει την δήλωση αποχώρησης διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό.
«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», σημειώνει στην δήλωση της κα Ασημακοπούλου. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αδικεί την εν γένει παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Σε εμάς δεν λειτουργούν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Η κυβερνητική γραμμή για την επιστολική ψήφο και η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν τα πρόσφατα γεγονότα να επηρεάσουν αρνητικά πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. «Η επιστολική ψήφος γίνεται με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με όλα. Είναι η πιο αυστηρή διαδικασία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Να σημειωθεί εδώ πως από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στην επιστολική ψήφο, καθώς εκτιμούν πως θα βοηθήσει στην μείωση των ποσοστών της αποχής. Μάλιστα στόχος είναι σε δεύτερη φάση να ανοίξει η συζήτηση για την καθιέρωση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές, κάτι πάντως που απαιτεί ευρύτερη συναίνεση.
Καταιγιστικά είναι τα πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα και η πολιτική αντιπαράθεση έχει πάρει φωτιά. « Ποιοι άλλοι απέκτησαν πρόσβαση και σε ποια στοιχεία; Πόσοι και ποιοι ακόμη εμπλέκονται στο σκάνδαλο;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μοτίβο “συγκάλυψη και διαφθορά” συνεχίζεται» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και αναφερόμενος στη Νέας Δημοκρατία μίλησε για αλαζονεία που αναγεννάται από την ατιμωρησία. Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται και από τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.