Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

«Πυρά» Μητσοτάκη σε Κουτσούμπα για τους sugar daddies: «Δεν είχατε καν το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη, φαντασιώνεστε μια κομμουνιστική Ελλάδα»

Επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη σε Δημήτρη Κουτσούμπα

8 Μαρτίου 2024 12:34
«Πυρά» Μητσοτάκη σε Κουτσούμπα για τους sugar daddies: «Δεν είχατε καν το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη, φαντασιώνεστε μια κομμουνιστική Ελλάδα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυξήθηκαν οι εντάσεις στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα με αφορμή τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ σχετικά με τους sugar daddies.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία γιορτάζεται σήμερα 08/03. Ο κος Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχές του για περισσότερη εκπροσώπηση γυναικών σε πολιτικά αξιώματα.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του κατά του ΓΓ του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, σεξιστική συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε «αναχρονιστική δύναμη» το κόμμα.

«Επιτρέψτε μου εισαγωγικά ένα σχόλιο για την παρέμβαση του κ. Κουτσούμπα. Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε “συγγνώμη” για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη. Και μη σπεύσετε να μιλήσετε για τον αντικομμουνισμό μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Κουτσούμπα

«Είναι τιμή» απάντησε ο κ. Κουτσούμπας που βρισκόταν στα βουλευτικά έδρανα.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεσή του. «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε “συγγνώμη”»

Τα σχόλια του πρωθυπουργού προκάλεσαν εκ νέου την παρέμβαση του κ. Κουτσούμπα. «Σαν δεν ντρέπεστε λίγο» είπε ο επικεφαλής του ΚΚΕ, με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά: «Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας».

Στριμώχνουν την κυβέρνηση στους δρόμους και τη Βουλή – «Όχι» στο νομοσχέδιο, «ναι» στη δημόσια Παιδεία

Με την ανάδειξη από την αντιπολίτευση των προβλημάτων που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» αλλά και την «έμμεση ιδιωτικοποίηση» της Παιδείας που επιχειρείται, συνεχίζεται η δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοθετήματος του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ετοιμάζονται για το αυριανό μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχουν διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξουν την Αθήνα». Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιούν δράσεις στα πανεπιστήμιά τους.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι προϋπόθεση και παράγοντας για κοινωνική κινητικότητα»

Φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια. Εκεί κρέμασαν πανό που αναγράφει: «Φωτιά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια παιδεία. 8 Μάρτη θα βουλιάξει η Αθήνα. Καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων».

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτητές έκλεισαν τις εισόδους του πανεπιστημίου. Έχουν αναρτήσει πανό στις εισόδους του πανεπιστημίου επί των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης. Ο αποκλεισμός των εισόδων θα διαρκέσει έως και τις 12:00, όπου, εκείνην την ώρα, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και να πραγματοποιήσουν πορεία κατά του νομοσχεδίου.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συμμετάσχει στον αποκλεισμό του ΑΠΘ αύριο στις 07:00, στο συλλαλητήριο στις 12:00 στην Καμάρα, αλλά και στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, την Παρασκευή στις 12:00 στα Προπύλαια», ανέφερε η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημείας Χριστίνα Σταμούλη.

«Αποτελεί μέγιστη θεσμική και πολιτειακή παράβαση η παράκαμψη του Συντάγματος»

Με τη μάχη στη Βουλή να συνεχίζεται, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων- για παράκαμψη του Συντάγματος και για θεσμική εκτροπή.

https://twitter.com/menoume_energoi/status/1765632710029013341

«Αποτελεί μέγιστη θεσμική και πολιτειακή παράβαση η παράκαμψη του Συντάγματος από μια νομοθετική πρωτοβουλία. Το απαγορεύεται του συνταγματικού κειμένου δεν μετατρέπεται σε επιτρέπεται με ένα νόμο», ανέφερε στην τοποθέτησή της η αναπληρώτρια ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί μια αντιμεταρρύθμιση για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου.

Πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι «ενίσχυση ημετέρων, δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ΑΕΙ» τόνισε επίσης η Ρένα Δούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόσθεσε, «σε αντίθεση με κάποιους άλλους στον προοδευτικό χώρο που διχάζονται, απορρίπτει την παραβίαση του άρθρου 16, παραμένει αδιαπραγμάτευτα υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου, δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου, αντιπροσωπευτικού».

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι προϋπόθεση και παράγοντας για κοινωνική κινητικότητα, κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ: Η αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι ηχηρή

«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί de yure και de facto, από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» είπε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη.

Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι «ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων που φέρνετε είναι παρών και η αντισυνταγματικότητα του νόμου ηχηρή».

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, «γιατί μια σημαντική μεταρρύθμιση [..] σχεδιάζεται με έμφαση στην υπέρβαση συνταγματικών προβλέψεων ενώ είναι ώριμες οι συνθήκες για τις ανάγκες ευρύτερες συναίνεσης;»

Κουτσούμπας: Το πραγματικό σύγχρονο είναι η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του


Εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα κάνει «φροντιστήρια» στη ΔΑΠ, η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και γι’ααυτό καλεί τα ΜΑΤ, όπως στην Κομοτηνή.

Μπορεί να αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις.

Οικονόμου: Tο μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι

Για νομοσχέδιο-τομή μίλησε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Οικονόμου. Για όλους εμάς που αποτελέσαμε κομμάτι της ΔΑΠ, η οποία είχε προτείνει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από τη δεκαετία του ’80, σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης και μέρα περηφάνιας, είπε ο κ. Οικονόμου. Επεσήμανε μάλιστα ότι εάν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η κοινωνία και η χώρα μας θα είχε πολλαπλά οφέλη. «Η ύπαρξη μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ο ανταγωνισμός με τα δημόσια θα είχε οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Να ξεπεράσουν και να υπερβούν παθογένειες που τα δυσφημούν. Διότι το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι αδράνειας και οπισθοδρόμησης» είπε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χθες, εξάλλου, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share