Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Προς το παρόν... ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένος μέχρι τις ευρωεκλογές, σαφές μήνυμα Κασσελάκη μετά την ανάκληση της επιστολής

Η αμφισβήτηση... φυσικά είναι παρούσα

21 Φεβρουαρίου 2024 08:57
Προς το παρόν... ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένος μέχρι τις ευρωεκλογές, σαφές μήνυμα Κασσελάκη μετά την ανάκληση της επιστολής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προσωρινή... ανακωχή φαίνεται πως έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών, με τη «μαραθώνια» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να ολοκληρώνεται χθες (20/2), παρουσία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσα την ένταση, που επικράτησε, ανακάλεσε την επιστολή, που έστειλε τη Δευτέρα (19/2) στα μέλη της, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όργανο και ο πρόεδρος πρόκειται να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους αμφίδρομα και αποφασίστηκε ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί μέχρι τις ευρωεκλογές.

«Στην Π.Γ που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ” ».

Το θρίλερ, η κόντρα με Τεμπονέρα και το μήνυμα Κασσελάκη για το μέλλον

Προηγήθηκε ένα νέο πολυώρο θρίλερ, με μερίδα στελεχών που συμμετέχουν στο όργανο, να αντιδρούν στην εισήγηση του προέδρου και συγκεκριμένα στην πρόκλησή του να πουν ανοιχτά εάν τον εμπιστεύονται και στο αίτημά του να μην υπάρχει «μόνιμη αμφισβήτηση» μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Κάποια από αυτά φέρονται να του απάντησαν πως «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Αλλά στελέχη φέρονται να του είπαν ευθέως πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές». Οι επισημάνσεις αυτές δείχνουν πως η σύγκρουση καλά κρατεί και πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Άλλαξέ τα όλα, δε σημαίνει, διέλυσε τα όλα». Επεσήμανε δε πως «είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε».

Ο κ. Κασσελάκης, κατά πληροφορίες σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία». Κατά τις ίδιες πηγές διαμήνυσε πως θα κάνει προτάσεις για καταστατικές αλλαγές. «Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης», σημείωσε.

«Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και της εντολής των μελών», σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζήτησε «να πάμε σε εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση».

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε κατά τις ίδιες πηγές πως «σέβομαι τα όργανα. Είμαι συλλογικός. Και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές». «Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία;», φέρεται να διερωτήθηκε και συνέχισε: «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα, εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» φέρεται να είπε παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης.

"Βόμβα" Γιώργου Τσίπρα για ΣΥΡΙΖΑ: «Aν δεν υπάρξει συνεννόηση με Κασσελάκη, να βρούμε άλλο πρόσωπο»

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ακόμα και θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τον αναβρασμό που επικρατεί στο κόμμα λόγω του επίμαχου ερωτηματολογίου Κασσελάκη στο iSYRIZA.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, "αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές".

Αναλυτικά, ερωτηθείς εάν θα τραβήξει χρονικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Γιώργος Τσίπρας τόνισε ότι «δεν ξέρω αν θα το ξημερώσουμε, ελπίζω θα γίνει με την παρουσία του προέδρου, δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα».

Σχετικά με το ερωτηματολόγιο και εάν εστάλη ορθώς, σχολίασε: «Όχι, αλλά αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό. Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές». «Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει “κάνω ό,τι θέλω”», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο ότι από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά, ο ίδιος φάνηκε πρόθυμος να τον στηρίξει, απάντησε: «Όχι μόνο εγώ, από τότε που οι πρώην σύντροφοι αποχώρησαν, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του προέδρου ποτέ, υπήρξε διάθεση στήριξης της νέας πορείας και μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση».

«Ελπίζω ότι σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει λύση, αυτή είναι η διάθεση όλων στην ΠΓ. Εγώ στήριξα τον Κασσελάκη μέχρι την εκλογή του, δεν ήμουν ποτέ μέρος ηγετικής ομάδας. Μετά, τον στήριξα, όπως οφείλαμε όλοι», πρόσθεσε.

Σε ερώτημα εάν πρέπει να φύγει ο Στέφανος Κασσελάκης από την ηγεσία του κόμματος, σχολίασε: «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς εγώ αποφασίζω, όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς, ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις ευρωεκλογές».

«Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα», είπε και συμπλήρωσε: «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. “Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;”. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα».

Σε σχέση με το αν ο κόσμος συναινεί στις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κος Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται».

Κληθείς να απαντήσει εάν μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να ξαναδούν στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ηγεσίας, ο Γιώργος Τσίπρας είπε πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν εξασφαλιστεί και έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία. Το καλό αποτέλεσμα το μίνιμουμ είναι η δεύτερη θέση».

Σε ερώτημα εάν πρέπει να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας».

Καταλήγοντας και απαντώντας σε ερώτηση μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει με συλλογική ηγεσία στις ευρωεκλογές, ο Γιώργος Τσίπρας είπε: «Όχι, θα πρέπει να υπάρξει ένας πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share