Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας στην ακρίβεια - Όσα ανέφερε για κατώτατο μισθό, αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και ενοίκια

Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μέσα στο 2024

19 Φεβρουαρίου 2024 20:34
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας στην ακρίβεια - Όσα ανέφερε για κατώτατο μισθό, αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και ενοίκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια «είναι πίσω μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Τι ανέφερε για κατώτατο μισθό, αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και ενοίκια;

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει βήματα αλλά πως «ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη».

Μιλώντας για την ακρίβεια, ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ενθαρρυντικό ότι έχουμε αποκλιμάκωση. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ ψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη αρχίζουν και αποδίδουν. Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλλει πρόστιμα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει σειρά από παρεμβάσεις για την τιμή στο ράφι.

Τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο είναι ευρωπαϊκό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20% και είναι δέσμευσή μας να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία αλλά θα σας συνιστούσα λίγο υπομονή. Θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ. Βλέπουμε μια συνολική αύξηση των μισθών».

Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI

«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λελογισμένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής από τις κινητοποιήσεις τους «ήταν περιορισμένες».

«Οι αγρότες έχουν πολλά και δικαιολογημένα αιτήματα. Το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι σοβαρό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί σοβαρά και έχει περιορίσει το πρόβλημα.

Μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Το συζήτησα με τον υπουργό Προστασίας και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν έχουν θέση σε εθνικές οδούς και βασικούς άξονες, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλουν να κάνουν μια συμβολική κινητοποίηση.

Θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία. Τους ζητώ να είναι σε ανοιχτό δίαυλο για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η αναταραχή. Να μην κλείνουν οι δρόμοι και να αποφεύγεται οποιαδήποτε ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν σχετικά λελογισμένες, η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη».

«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι και δικό μου μέσω πίεσης στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και νομίζω ότι και οι αγρότες το αναγνωρίζουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
EUROKINISSI

«Τα υψηλά ενοίκια είναι μεγάλο πρόβλημα για εκείνους που νοικιάζουν»

«Γι αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο. Έχουμε μια σειρά από προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να ανακαινίσουν κλειστά διαμερίσματα και να βγουν στην αγορά.

Ο ιδιοκτήτης έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν 2-3 χρόνια θα έλεγε πού να βάλω λεφτά; Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει και με μια έξτρα βοήθεια από το κράτος, έχει κίνητρο. Ο ΟΠΕΚΑ διαθέται σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Θα κάνουμε κι άλλα πράγματα. Golden Visa. Συμπίπτουμε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το κομμάτι».

Μητσοτάκης: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική δέσμευσή μας

«Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν φοιτητές δύο ταχυτήτων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική δέσμευσή μας».

Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα επιτρέψουμε μπίζνα στα μη κρατικά πανεπιστήμια». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι θα υπάρχει πλήρης έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις καταλήψεις που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «όποτε χρειάζεται θα υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share