Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Αυστηρή απάντηση Μαξίμου σε Ρίσι Σούνακ για το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε…»

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες...»

29 Νοεμβρίου 2023 16:37
Αυστηρή απάντηση Μαξίμου σε Ρίσι Σούνακ για το διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Βρετανίας: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε…»
Φωτογραφία δεξιά: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σε ένα λιτό σχόλιο προχώρησε η Αθήνα σχετικά με τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μη θέλοντας να δώσουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα.

Δείτε επίσης: Βρετανικό Μουσείο μετά το τραγικό λάθος Σούνακ: «Οι συζητήσεις με Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές»

Όσα ανέφερε ο Ρίσι Σούνακ στο βρετανικό κοινοβούλιο

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Ρίσι Σούνακ, απάντησε σε σχετική επίθεση που δέχθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, πως είναι «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης (των δυο ηγετών) δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ακύρωση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί, ο Στάρμερ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι «οικονομικός σύμμαχος, σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

«Γιατί τόσο μικροπολιτική;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πάντα πρόθυμος να συζητά σημαντικά ζητήματα ουσίας αλλά όταν έγινε σαφές ότι «σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αυτό δεν ήταν σωστό».

«Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν ήταν σωστό» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Επιπλέον... όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα δόθηκαν σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται "εξωγήινο", αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share